10 db. tojás
200 g. cukor
200 g. rétesliszt
100 g. baracklekvár
a sziruphoz:
200 g. cukor
1,5 dl. víz
1 vaniliáscukor
1 dl. rum
narancshéj
Rövid leírás
Két külön piskótát sütünk 5-5 tojásból fele-fele cukorból , lisztből. Az egyik kerek tortaformában készül.
A tojásfehérjét az apránkén hozzáadott cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a sárgáját, utána a réteslisztet.
/Célszerű előre kimérni mindent és a habverés előtt a sütőt be is lehet indítani kb 180 fokra, mert a "tészta" gyorsan kész./
Kikent fomába, ill, tepsibe öntjük, elsimítjuk és az előmelegített sütőben előbb a kerek, majd a tepsis piskótát kisütjük.
A kerek formában több idő kell a sütinek.
Elkészítés leírása
A kész kerek piskótát három lapra vágjuk, a középsőt félretesszük. Az alsó és a felső lap belső felét megkenjük a baracklekvárral. Az egyik megkent lapot a tortaforma aljára tesszük vissza. /Egy rétegünk már van./
A félretett középső lapot, valamint a külön sütött lapot kockákra vágjuk. 200 g. cukrot 1,5 dl vízzel, vaniliás cukorral
felforralunk és a kockára vágott locsoljuk, majd ovatosan összekeverjük. Kevés összevágott narancshéjjal ízesítjük és az egészet rátesszük a tortalapformába helyezett piskótára. Kissé megnyomkodjuk és rátesszük a másik megkent kerek lapot a lekvárral befelé.
Lenyomkodjuk és kerek nehezéket / lapos fedő + súly / teszünk rá. 1-2 órát állni hagyjuk.
Levesszük a hehezéket, kivesszük a formából bekenjük a maradék barackízzel és rózsaszínű fondánnal bevonjuk. Lehetőleg másnap vágjuk fel.
Forrás: Rákóczi János
Beküldte:: pollux be Tuesday, May 08. 2007 at 19:05:26