|
|
Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben
| Recept szerkesztése |
Recept törlése
Jó tudni ,-Konyhai egységek- Mi mennyi? |
Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Ötletek, fortélyok
Nehézségi fok: Könnyű
| | Rövid leírás |
Kávéscsésze : 1 dl
teáscsésze: 2 dl
vizespohár: 1,5-2 dl
Néhány gyakran használt rövidités:
mokkáskanál: mk
kávéskanál: kk
teáskanál: tk
evőkanál: ek
kb.
1 csapott tk só: 1 dkg
1 ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
1 csapott ek búzadara, cukor, gyümölcslé, likőr, liszt, mustár, pálinka, paradicsompüré, só, szószok, tejföl, tejszín, túró, víz: 1,4 dkg
1 csapott ek reszelt sajt: 1 dkg
1 púpozott ek búzadara, cukor, liszt, só, zsemlemorzsa: 2dkg
1 késhegynyi só: 3 gr
1 liter liszt: 65 dkg
1 dl liszt: 6 dkg
1 dl búzadara: 7 dkg
0,5 dl szesz: 0,5 dkg
1 kockacukor: 0,5 dkg
1 kisgej hagyma: 2 dkg
1 közepes fej hagyma: 5 dkg
1 nagy fej hagyma: 10 dkg.
| Elkészítés leírása | A sütőnknek nincs hőfokmérője?
Ez különösen akkor okoz gondot , ha egyes receptek a hőfokot is előírják.
A sütőnkben viszonylag potos hőfokot érünk el, ha megjegyezzük, hogy
1./ Alacsony kb. 70-80 fokos hőmérsékletű az a sütő, amelyet 5 percig teljes lánggal,
2./ Meleg, azaz 180-220 fokos, amelyet 10 percig teljes lánggal,
3./Forró, azaz 230-300 fokos az a sütő amelyet 15 percig forrósitunk teljes lánggal.
A receptben vaj szerepel, de mi margarint használnánk?
Vigyázzunk mert a margarinból a receptben megadott mennyiségből kb 20 %-kal többet kell vennünk. Pl 20 deka vaj helyett 36 deka margarint.
Ha valaki netán zsírt használna, akkor a receptben megadott vajmennyiségnél 20 %-kal kevesebbet vegyen, tehát 30 deka vaj helyett 24 deka zsírt.
( Ezt a tanácsot 1985-ben írták, kérdés, hogy ma milyen beltartalommal bírnak a zsiradékok? )
Balesetek a tésztával / leginkább tortával:
Ragad, nem jön kia sütöegényből: legközelebb jobban kenjük ki az edényt és hintsük meg liszttel az alját. Ha egészen bíztosra akarunk menni, akkor béleljük ki sütőedényünket megvajazott zsírpapírral.
Nem jól sűl a tésztánk:
A vajastésztát mindig forró sütőben, a
kelt tésztát, linzert, piskótát enyhébben előmelegitett sütőbe tesszük,
A pogácsaféléket viszont gyorsan kell sütni nehogy kiszáradjanak.
Összeesett a tésztánk?
Ha tojáshabot is keverünk a tésztába, mindig lazán, könnyedén adjuk hozzá.
A habverőt nem szabad a keverőtál szélékez ütve lerázni, mert így a habban lévő levegő eltávozik | Forrás: anyóka | Beküldte:: bau be Thursday, April 12. 2007 at 20:24:44 | További receptek tőle: bau |
|
|