> Hozzávalók: 1db piskótakarika
> 2db piskótalap
Minthogy piskótakarikákkal, alapokkal vacakolni nem volt kedvem, ráültem egy csomag babapiskótára, amiből így egészen apró testek, ha nem is kockák, de mindenképpen sokszög alakú, hasáb jellegű, aformális objektumok lettek.
> 10dkg eperdzsem
Eperdzsem az nem volt itthon, csak szilvalekvár, az is jó régi, mert én nem engedem ilyen felesleges csacsiságokra pazarolni a jó kis besztercei szilvát! Úgy is hívjuk a fát: pálinkafa.
> 10dkg magozott meggybefőtt
Na meggybefőtt az volt itthon, tavaly termett vagy két mázsa meggyem, abból lett meggybefőtt és meggydzsem. (Ugye figyeled a bravúros rímtechnikát!) Meg persze meggybor, de az már elfogyott
> 10dkg csokoládé
Mifelénk nem kapni rendes csokoládét. Mások tudnak szerezni olyan csokoládékat, amelyek hetekig elállnak. mifelénk csak olyat kapni, ami nagyon gyorsan megromlik. És hogy megromlottsági foka hol is áll, azt kislányom lelkiismeretes, szülei iránti szeretetből önként vállalt kötelezettségének tekinti, hogy rövid időnként ellenőrizze. Mondjuk kétpercenkét. Ennek a tisztaszívű, önfeláldozó szeretetnek köszönhetően, nem is kényszerültünk még rá soha, hogy romlott csokoládéval legyünk kénytelenek az egészségünket rongálni! Mindig valami mást kellett keresni
> 20dkg vaj
Ilyesmi mindig akad! Ha nem is vaj, de margarin, persze light, mert ki tudja mitől, hiszen alig eszik valamit a lelkem, a kislányom popsija -szerinte- gyarapodásnak indult. Én, ugye, férfiszemmel, szemet gyönyörködtető látványnak tartom, s véleményem szerint, ha némely kisgazdapárti vezető politikus úr(?) fejét lecserélnék a kislányom popsijára, azzal az egész ország csak nyerne. Esztétikailag is, szellemileg is. Bár némely kisgazdapárti vezető politikus úr(?) esetében még az enyémmel is. És az enyémnek még villa sem kéne.
Megelégedne egy kanállal
> 15dkg cukor
Az is volt, savanyú, töltetlen.
> 5db tojás
Előkészítettem. Friss, falusi, barna tojások, melyeknek olyan aranylóan tud ragyogni a sárgája, hogy már maga az a ragyogás egy merénylet a koleszterinszint ellen.
> 2dl cukorszirup
Azzal nem vacakoltam, volt itthon finom indiáncseresznye szörp, az sűrű is, édes is.
> 1dl whisky
Mint erre már kittértem az előzőekben, a whiskyt én nem szeretem, így inkább minőségi ugrást hajtva végre, whiskey-t áldoztam a gasztronómia oltárán.
> A piskótakarikát kockára vágva tálba tesszük és a cukorsziruppal hígított
> whiskyt ráöntjük.
> A tojást a cukorral vízgőzön, állandó keverés mellett felmelegítjük, majd a
> vízgőzről levéve kemény habbá verjük. A vajat
> kikeverjük, majd a felvert tojásokat hozzáadjuk. Egy gömbölyű tálat
> piskótalappal kibélelünk, az elkészített krémet, a beáztatott piskótát és a
> magozott meggyet rétegesen beletöltjük, végül a tetejét a másik,
> eperdzsemmel megkent piskótalappal beborítjuk. Hűtőbe helyezzük.. Hűtés után
> tálra borítjuk, és vízgőzön olvasztott csokoládéval áthúzzuk. Hűtve tálaljuk
Az előkészített babapiskóta darabokra ráöntöttük az indiáncseresznye szörpöt, meggybefőttet is tettünk bele, persze magosat, mert kimagvalni macerás, és a meggymagok kiköpködése is egyfajta szórakozási lehetőséget nyújt. A szilvalekvárral egy sűrű, szurokszín masszává döngöltük az egészet, s végül tejszínhabbal koronáztuk meg művünket.
Mivel még maradt ez meg az, a margarint felmelegítettük egy serpenyőben és az öt tojásból csináltunk egy csodálatos sonkás rántottát. S míg kislányom az édes ragaccsal volt elfoglalva, én a rántottát kebeleztem be. S végül koccintottunk egymás egészségére, ki-ki a maga italával, az egyik indiáncseresznye szörppel a másik 1 dl whiskey-vel. Arra figyeltünk, hogy a recept utasításaihoz hűen, hűtött legyen mindkettő.
Ezért is nagyon örülök, hogy ilyen remek, könnyen elkészíthető receptet kaptunk Ágitól, bár a képen látott whisky torta kicsit másképpen festett.
Talán a whisky és a whiskey közötti differencia miatt.
_________________
|