15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Muskátlik (7)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Liliom (9)
Adeniumok (6)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Golgoták (17)
Vendégeink a kertben(17)
Konyhakerti növények (14)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (3)
GAZLAP szakácskönyv (71)
Írj bármilyen témáról (15)
Találd ki (29)
IDŐJÁRÁS (62)
Vicces történetek,...képek(17)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
IDŐJÁRÁS (61)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
ITT_HON is_SZÉP! (2)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:22:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:14:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:48:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
3:06:pm kisfecske :
Szép napot Gazország!
8:01:am etimami :
Szép napot mindenkinek. Nekem nincsenek utazó napjaim.
4:50:am kutyus :
Jó reggelt! Merre utaztál Etikém?
12:57:pm Emmylie :
Szép délutánt kivánok nektek. Kettökor megy a vonatom
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am etimami :
Kellemes vasárnapot.
3:42:pm Bojtárgazdi :
Azt a betyárját, hát azt meg mire...? Hát merek én?
11:02:am bojta :
Gyerekcsináló a szép jó reggelt!
4:58:am kutyus :
Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:40:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Recipes
Összes|A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|0|1|2|3|4|5|6|7|8|9
Keresendő névrészlet
Gyorskeresési kategóriák
Desszert
Desszert
(236)
Diabetikus
Diabetikus
(16)
Disznó
Disznó
(42)
Egyéb
Egyéb
(79)
Előétel
Előétel
(22)
Főétel
Főétel
(144)
Gyümölcs
Gyümölcs
(16)
Halétel
Halétel
(14)
Kelttészta
Kelttészta
(72)
Koktél
Koktél
(25)
Köret
Köret
(27)
Leves
Leves
(55)
Marha
Marha
(9)
Mártás
Mártás
(7)
Ötletek, fortélyok
Ötletek, fortélyok
(29)
Paleo
Paleo
(31)
Sajtétel
Sajtétel
(8)
Saláta
Saláta
(31)
Savanyúság
Savanyúság
(18)
Sörétel
Sörétel
(8)
Sütemény
Sütemény
(317)
Szárnyas
Szárnyas
(50)
Szendvics
Szendvics
(10)
Tészta
Tészta
(34)
Turmix
Turmix
(5)
Vadétel
Vadétel
(37)
Vega
Vega
(22)
Zöldség
Zöldség
(37)
Recept beküldése | Recept kérése
Receptek Kezdőlap | Keresés | Legtöbbet olvasott | Legmagasabbra értékelt | Kérések

Mértékegység átváltás

Kategória szerkesztése
Recept kérés
KérésKategória Állapot Akció
almás lepény vagy piteSütemény Kért A recept beküldése
kapros túróslepényKelttészta Elfogadva A recept beküldése
3Bit szeletDesszert Elfogadva A recept beküldése
epres, rizses tortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
felhőszeletIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
Savanyúság Elfogadva A recept beküldése
Szarvas pörköltVadétel Elfogadva A recept beküldése
Juhtúrós sztapacskaIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
PuncstortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
savanyított fokhagymaSavanyúság Elfogadva A recept beküldése
[ Vissza ]
Nyomtatható változat Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben Recept küldése Emailben | Recept szerkesztése Recept szerkesztése | Recept törlése Recept törlése

Takarékos konyha (Gazosok variációi a spórolásra)
Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Egyéb
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
Ötlet, tapasztalat, elődeink tudása.
Rövid leírás
Mindenkinek vannak nagyszülőktől, szülőktől örökölt fortélyai,
olvasmányélményei a konyhában való takarékoskodással kapcsolatban.
Itt ezeket tudjuk egymásnak átadni
Elkészítés leírása
BAU

...a kalács maradékából máglyarakást sütök desszertnek.

SZÉCSIKE

Bau!

Te egy utánozni való konyhai boszorka vagy! Megmaradt, lesz belőle
máglyarakás... Megmaradt, átlényegült...

Ezt teszi a rutin és persze az, hogy szeretsz sütni-főzni.

BAU

SVÁB LÁNY VAGYOK!
Így neveltek!
Spórolás... minden mennyiségben.
Én még hús nélkül is tudok fasírtot csinálni Vigyor

Az hagyján,hogy sváb lány vagyok,de sváb faluba mentem férjhez!
Anyósomtól rengeteget tanultam!

Alma... ahol megterem,ott sokszor probléma a sok alma
feldolgozása,elhasználása.
Ugyan van pince,vagy kamra de az alma ott is előfordul,hogy el kezd
rohadni.
Ilyenkor jöttek elő az almás sütemények no és az alma NYERSEN
RESZELT eltevése uborkás üvegbe!
Lereszeled, kinyomkodod,kevés tartósítószerrel összekevered és szorosan
az üvegbe tömöd.
Semmi cukor,semmi befőzés.
Lekötni.polcra tenni.
Mikor jön a rétes vagy pite készítés,elő az üveggel.
Jó pár ilyen trükköt tanultam.

PILI

Én nem vagyok sváb, de engem is úgy neveltek, hogy ételt kidobni
vétek.

Ma például olyan zöldségleves készült az ebédhez, amiben a répán,
krumplin, csicsókán kívül karfiol zöldjéből is jócskán került. Kiváló íze van,
meg nem mondaná az ember, hogy nem kelkáposzta, mégis általában
kidobják - soha nem értettem, miért. Amúgy a karalábé levelei is
finomak, az apró kockákra vágott, megfőtt karalábélevélszár pedig a
salátákban nagyon jó, a zöldborsóra emlékeztet az íze és a roppanása.
Azt sem értettem gyerekként sem, hogy a zöldhagyma zöldjét miért
csavarják le a zöldségárusok magától értetődően, nekem az a
legfinomabb zsenge csemege, magában is, salátába is, levesbe-főzelékbe
is. Emlékszem, milyen mérges volt egyszer gyerekkoromban a piacon egy
árus, mikor anyu nem vette meg a kért zöldhagymát, mert a zöldjét
automatikusan lecsavarta és a hulladékba dobta.
A meghámozott krumpli héját apu rendszeresen sekélyen elásta a frissen
felszabadult zöldségágyások valamelyikébe, isteni újkrumplit termett a
krumplihéj.
Még tudnám folytatni a spórolós tippeket.

BAU

Én az imént ettem meg a piros hónapos retek levelét,mert ugye az
is ehető
A karalábét én is megszoktam enni ..levelestől
A krumpli héj elásás is ismerős volt,-régen még ketté is vágtuk és úgy
ültettük el,mikor drága volt a vető burgonya.

SZÉCSIKE

Huhúúú milyen emlékeket ébresztettetek bennem.
Mind ismerős.... A zsenge borsó hüvelye mint kaja? Ismerős?
A száraz kenyér felhasználása sütinek?
Őzgerinc formába karamelizált cukor"körbe zavarva" hogy mindenütt
legyen vastagon,dermedés után bele a cukros tejbe áztatott száraz
kenyér és be a sütőbe. Isteni karamel ízű cucc lett belőle.

CAPSELLA

Én a gyümölcsöket lekvárnak szoktam megfőzni, ha túl sok
van belőle, pl. nyári alma, őszi barack, nyári szilva, stb...
Kicsit munkaigényes, de az eredmény finom.

Tulajdonképpen az alma esetében is azért választottam ezt a megoldást a
reszelés helyett, mert a kicsavart lé sok, ha 10-15 kg almáról van szó,
Ilyen sokat nem iszunk meg hirtelenjében. Hát, akkor menjen
mindenestül lekvárba.

A mesealmásba szoktam reszelni és kicsit kinyomni, de az nem sok lé.


Azt nem tudtam, hogy a karalábé szára és levele is ehető és a retek
levele is.
Ha lesz saját termesztésből, kipróbáljuk.

A borsó hüvelyét volt, hogy főzve áttörtem, az tényleg jó volt.

Ezek nagyon hasznos ismeretek, jó lenne, ha a főzős műsorokban,
szakácskönyvekben is írnának róla.

Asszem, az idén várható zöldség- és gyümölcsárak mellett ezek rndkívül
hasznos ismeretek lesznek. De ha a klímaváltozás ilyen gyorsan fog
zajlani, ezek kézen fekvő megoldások, hiszem a kész, egyébként is
megtermelt növényeket kell mindössze hasznosítani.


A fiatalok körében dívik az az őrület, hogy a csontos hús semmi, az állati
takarmányozásra való, csontos húst haza sem visznek és bőröset sem.
Belsőséget szintén nem. És ezzel hülyítik egymást.
Ezzel az a bajom, hogy sok fontos tápanyagot tartalmaznak az általuk
nem fogyasztott részek, de a financiális oldala sem semmi.

Összességében az ésszerűbb alapanyag felhasználással a környezetünket
is jobban tudnánk védeni. Úgy gondolom, hogy mivel a fiatalok elég
nyitottak a környezetvédelemre, talán ezzel az összefüggéssel lehetne
őket rábírni a teljes termékskála fogyasztására.

PILI

A spórolásról jut eszembe: nyáron a görögdinnye héjából is
szoktunk befőttet készíteni. Felkockázva ecetes vízbe áztatjuk, naponta
cseréljük a vizet 5-6 napig. Mikor fellazultak a rostjai, cukros szirupban
megfőzzük szegfűszeggel és/vagy fahéjjal ízesítve, majd kidunsztoljuk.
Kis üvegekben szoktuk eltenni, ebből nagy mennyiség nem fogy
egyszerre, de éppen elég, hogy egy gyümölcsrizst vagy tejbegrízt
megbolondítsunk vele.

A zsenge borsóhüvelyt mi is bele szoktuk főzni a borsólevesbe, nem
sokat, de egy keveset mindig.

Gondolom, az, hogy a megszikkadt kenyeret, zsemlét feldaraboljuk,
megszárítjuk és diódarálón ledarálva panírozómorzsának átszitáljuk,
mindenkinek ismerős.

A cékla megmosott, lecsepegtetett levele felvágva szintén kiváló
salátaalapanyag, gyönyörűen mutat a zöldségekkel összekeverve, és
szépen megszínezi a salátalevet.

A tojáshéjat évekig kidobtuk, aztán hallottuk, hogy az egyik szomszéd
porrá őrölve a tyúkjainak szokta a táphoz keverni kalciumutánpótlás
végett, azóta hozzá hordjuk. Amúgy joghurthoz, aludttejhez keverve,
salátákba, főzelékekbe mi is szoktuk enni, persze csak a teljesen
higiénikusan kezelt tojáshéjport. Komposztba is jó, meg a cserepes
virágok földjébe is szoktuk keverni, akárcsak a kávézaccot, de gondolom,
ezt a praktikát is ismeri mindenki.

A cukrozott, kandírozott jó vastag narancshéj a gyümölcskenyerek
elmaradhatatlan gazdagítója, apró kockákra vágva téli teázásokhoz,
forralt borhoz nagyszerű ízesítő.

A szép, egészséges, megtisztított gombának nemcsak a fejét, hanem a
tönkjét is belevágjuk a gombalevesbe vagy a pörköltbe, tudom, hogy
sokan kidobják. A szüleim mindig rengeteg gombát szedtek, mind a
ketten elvégezték a gombaismerői tanfolyamot, vizsgáztak is. A gombák
tönkjeit apu vékony szeletekre vágva megszárította, kávédarálón lisztté
őrölte, isteni ízt adott az ételeknek egy kis "hulladékból" nyert fűszeres
ízű gombapor (vargányák, szegfűgomba, kucsmagomba, őzláb íze a mai
napig a számban van.)

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/10/05/nagyszuleink-meg-tudtak-
mara-viszont-kiveszoben-a-praktikus-megoldasok/

Bau

Régen nagy kincs volt a tüzelő.
Szerintem ma is,-bár átalakult a tűzifa gáz,vagy villannyá Smile
Nagyanyáink találékonyságára utal,mikor a megfőzött alapanyag LEVE szolgált
levesnek,-egy kis pirított hagyma,vagy rántás,- feljavította és kész.
Majd vízben főtt (gombóc,nudli,bab,lencse,stb) szolgált másodikként.

Én is gyakran főztem nagyobb adag babot egyszerre,majd főtt állapotában
elfeleztem,és egyikből leves volt első napra,másikból pl. főzelék vagy saláta.
EGY FÜST ALATT egy villanymennyiséget használtam el hozzá.

A száraz kenyérből,prézli,bundás kenyér,rakott kenyér,kenyér fasírt,töltelék áru
készülhet!

A tojásfehérjét kis edénykébe gyűjtöm,ha éppen nem kell az étel készítésénél.
Lefagyasztom, majd felhasználom krémeshez,habcsókhoz,mézespuszedlihez.

Szécsike

Én már rendszeresítettem a tarhonyáshús,székelykáposzta párost.
A 3/4-ig megfőzött pörköltet szedem ketté és rögvest két hamikám van.
Jön a húsvét...sonkalé műanyag flakonokban elosztva megy a
mélyhűtőbe,később bármihez fel tudom használni./pl.babfőzelék/
Maradék sonkából isteni sonkástészta készülhet.
Egyébként ha túl főzöm magam, nem esszük 3-4 napig ugyanazt, ha lehet,
megy a fagyasztóba.Legutóbb pl.sok lett a palócleves,kiszedtem belőle a
krumplit és a fagyóban várakozik.
Fagyasztáshoz praktikus ez a dobozka https://coffeetogo.hu/spd/2323-
4501/Sved-szogletes-talka-450ml , különböző méretekben,helytakarékosan
lehet használni. /felcimkézve nehogy meglepetés érjen.-de fog! /Többször
lehet használni,nálam általában a tetejéből fogy több/
Húsból többnyire lapockát veszek,de akkor egy egészet/4-5 kg./ amit
különböző súlyúra feldarabolva mélyhűtök. A kisebb súlyú -ráírva a súly -
kettőnknek,a nagyobb ha többen eszünk.
A darálthússal dettó.
Z.borsó,málna,magozott meggy elmosott tejes dobozban megy a fagyóba.Ha
van elég dobozom,kettőt egymásba fordítok.
Szoktam csomagolni a gyerekeknek,sütihez kiváló a felnyitott üdítős
doboz.Nem törik,könnyen szállítható.
Nálunk a gulyás csak csipetkével. Wink Laughing Többet csinálok,kis
dobozkában szintén megy a fagyóba,mert tuti jól jön majd a kész ha valamiért
kapkodnom kell magam.

A tejfölös vödröket is használom különböző célokra,nagyon praktikus.
Pl.fehérítő,mosószóda stb.aminek hamar kiszakad a tasakja. Rakásolva kis
helyen több minden elfér.
Használt olaj....nem öntöm össze,ásványvizes palackban,kiürült olajos
flakonban felíratozva /hal,krumpli,fánk/ vár a sorára.

Bau

Szeretem a lapockát egyben megvenni,mert úgy aprózom,ahogy adja magát.
Cafrangosból pöri,ha szeletelhető,akkor szelet hús,
A füstölt lé is megy nálam is telelni.
sőőőt....
Megveszek egy csülköt nyersen,- kockára vágom és úgy megy a fagyasztóba.
Mikor füstölt ízre vágyok,egy egy kocka kerül az ételbe,nem kell egy egész
csülköt megfőznöm.
Magamnak úgy sem kell olyan sok egyszerre!
Az íze belekerül,megevésre bőven elég az az 1-2 kocka,és gyorsabban is
megfő,mint egészben.

Idézet:
megfőzött pörköltet szedem ketté

Igen...
ebből készül a rakott étel és a rizses hús is,vagy a feltét főzelékre.





Forrás:
Beküldte:: pili be Sunday, March 31. 2019 at 22:38:51
További receptek tőle:  pili
A recept eddigi értékelése
Pontok száma: 0 ()
Szavazat:
Nagyon rosszRosszRegularJóNagyon jóKitűnő


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc