16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 3 / 18286
Összes látogató: 9
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:44:am kutyus :
Jó reggelt!
6:23:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:42:pm Bojtárgazdi :
Ajjaj... De jó, hogy szóltál! Köszönöm!
6:01:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....remél em,átállítottátok az órákat!
12:33:pm Bojtárgazdi :
Mindenkinek szépséges tavaszt kívánok!
6:35:am pili :
Gyönyörű tavaszi hétvégét, vírusmentes kapirgálást kívánok mindenkinek! Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:03:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:58:am kutyus :
Jó reggelt!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:38:am kutyus :
Jó reggelt!
6:42:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét.....megbeteg edés nélkül!!!
10:25:pm Bojtárgazdi :
Ámen, Emmylie Kedves, ámen!
9:22:am Emmylie :
Virusmentes szép napot kivánok mindenkinek :yes.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Recipes
Összes|A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|0|1|2|3|4|5|6|7|8|9
Keresendő névrészlet
Gyorskeresési kategóriák
Desszert
Desszert
(236)
Diabetikus
Diabetikus
(16)
Disznó
Disznó
(42)
Egyéb
Egyéb
(79)
Előétel
Előétel
(22)
Főétel
Főétel
(144)
Gyümölcs
Gyümölcs
(16)
Halétel
Halétel
(14)
Kelttészta
Kelttészta
(72)
Koktél
Koktél
(25)
Köret
Köret
(27)
Leves
Leves
(55)
Marha
Marha
(9)
Mártás
Mártás
(7)
Ötletek, fortélyok
Ötletek, fortélyok
(29)
Paleo
Paleo
(31)
Sajtétel
Sajtétel
(8)
Saláta
Saláta
(31)
Savanyúság
Savanyúság
(18)
Sörétel
Sörétel
(8)
Sütemény
Sütemény
(317)
Szárnyas
Szárnyas
(50)
Szendvics
Szendvics
(10)
Tészta
Tészta
(34)
Turmix
Turmix
(5)
Vadétel
Vadétel
(37)
Vega
Vega
(22)
Zöldség
Zöldség
(37)
Recept beküldése | Recept kérése
Receptek Kezdőlap | Keresés | Legtöbbet olvasott | Legmagasabbra értékelt | Kérések

Mértékegység átváltás

Kategória szerkesztése
Recept kérés
KérésKategória Állapot Akció
almás lepény vagy piteSütemény Kért A recept beküldése
kapros túróslepényKelttészta Elfogadva A recept beküldése
3Bit szeletDesszert Elfogadva A recept beküldése
epres, rizses tortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
felhőszeletIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
Savanyúság Elfogadva A recept beküldése
Szarvas pörköltVadétel Elfogadva A recept beküldése
Juhtúrós sztapacskaIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
PuncstortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
savanyított fokhagymaSavanyúság Elfogadva A recept beküldése
Előző receptVisszalépés az előző oldalra
Nyomtatható változat Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben Recept küldése Emailben | Recept szerkesztése Recept szerkesztése | Recept törlése Recept törlése

Borsóleves - (Gazosok variációi egy témára 8.)
Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Leves
Nehézségi fok: Könnyű
Hozzávalók
Borsó, zöldségek, valamilyen belevaló tészta, meg ez, meg az. Pont az a lényeg, hogy "mindenki máshogy csinálja."
Rövid leírás
Egyik legnépszerűbb levesünk.
Elkészítés leírása
Erienne
- piros borsóleves lesz.


Timi76 -
erienne! Milyen a piros borsóleves? Én csak a zöldborsót ismerem.


Cinkepiri -
A piros borsóleves feltehetően zöldségesen készül paprikás meghintéssel. Tehát piros.


Pili -
Milyen érdekes, kinek mi a furcsa!
Számomra a borsóleves természetes módon "piros", mert úgy kezdjük készíteni, hogy a borsót és az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, belekeverjük a pirospaprikát, és utána eresztjük föl vízzel, kerül bele a répa, krumpli, csipetke, stb. Nekem pont az volt a furcsa, mikor először láttam, hogy anyósom sós vízben megfőzte a borsót, belekockázott krumplit, beleszaggatta a nokedlit, és így tette az asztalra, majd mindenki tejet öntött bele.
Nálunk most öszvér a borsóleves, ha én főzöm, úgy készül, ahogy leírtam, de tálaláskor teszünk bele tejet, ha Ibolya, akkor víz, krumpli, stb, de kerül bele pirospaprika is, meg persze a tálaláskor tej. (De a vendégeink többsége ugyanolyan idegenkedve nézi, mikor a tejet hozzáöntjük, mint én tizenhét éve Hajdúböszörményben...)
Nem rontja el egy kis csirkeszárny és/vagy máj, akár egész aprólék is elfér benne, annál gazdagabb.


Pretty Girl -
Pili! Én nem így csinálom.
répát, fehérrépát felkarikázom, azt kezdem el dinsztelni a borsóval...ha már jó, akkor meghintem liszttel és pirospaprikával, sóval, delikáttal és felöntöm. ekkor kerül bele az egész fej vöröshagyma, petrezselyem összekötözve. Készre főzöm.
Én üresen eszem, anyáék cérnametélttel.


Cinkepiri -
Nálunk is hagymás /+fokhagyma/ alapra kerül a borsó meg a zöldség, pároljuk, utána rá kis liszt, pirítás, pirospaprika, bors, vízzel felöntés.

Néha megy bele krumpli is.

A főzés végén szaggatunk bele csipetkét avagy kicsi nokedlit. Semmi tej vagy tejfel.

No meg természetesen apróra vágott petrezselyemzöld.


Kismonika
- Én meg soha nem teszek paprikát a borsólevesbe, csak zöldség, sárgarépa, zöldség zöldje. Mi világosan szeretjük. És egy pinduri cukorral, de ettől nem lesz édes. Pici liszttel besűrítem. lisztes galuskát keverek bele, lehetőleg jó apróra keverem és így jó sűrű. Ma pont ilyen levest készítettem.


Urita
- Már túlzás, de én sem hagyom ki a borsólevesem a sorból, tekintve, hogy talán az enyém a legegyszerűbb.
Csak "fehérrépa" olajon dinsztelve, lisztel sűrítem, víz, só, pár perc után borsó, petrezselyem zöld és eperlevél.
Egy barátnőm anyukájánál ettem ilyen egyszerűen, azóta csakis így.
Csak édes borsóval jó, zsenge, egyszerű ízű így.


Bojtárgazdi
- Pili, amikor gyűjtötted a Ki hogy főzi-sorozatot, kimaradt a borsóleves???
Én sárgarépát, petrezselyemgyökeret kevés étolajon megdinsztelek,majd rádobom a borsót, pár percig tovább párolom, meleg vízzel felöntöm. Ha kész, világos rántással berántom, és csurgatott tésztát főzök még bele. Itt ritkán kapni, de ha van, petrezselyem apróra vágott zöldje is kerül bele. Nálunk a borsófőzelék készül tejjel: kevés vízben, szinte csak párolódik, és gyakorlatilag besamellel sűrítem. Sokszor még kell tejet önteni hozzá utólag is, és picike cukor is kell általában.


Kutyus
- Akkor én is elmondom a mi-fajtánk borsólevest.
Sárgarépát dinsztelek vajon/Rámán, utána a fehérrépa..............meghintem liszttel (staubolom, jó magyar szóval) és piros paprikával, fölengedem.
Ekkor teszem bele a borsót, sózom, pici cukrot is teszek hozzá.
Ha megfőtt, vagy csurgatott tojással dúsítom, vagy pici galuskákat szaggatok bele, de nem sokat
Tálalás előtt petrus megy még hozzá, de azzal már nem főzöm.


Bognarkatalin
- Nálunk piros borsóleves a divat.Kis csirke aprólék,vagy farhát sóval kis ételízesítővel,vízben félig megfőzve,bele:sárgarépa,petrezselyem felkarikázva,kis petrezselyem zöldje összekötve.Közben zsiradékon világos rántás pirospaprikával apróra vágott petrezselyem zöldjével.Összeforralni.Az összekötött petrezselymet,kiszedni.Reszelt tésztát külön szoktam főzni ételízesítős vízben,azzal tálalom.
Anyukám ugyanígy készítette,csak nem adott hozzá húsféleséget,a rántásba csipet cukrot rakott és a frissen készült reszelt tésztát belefőzte a levesbe.


Jostakr
- Én így tanultam a Mamámtól:

A friss sárgarépát, zöldséget felkarikázom, az újfokhagymának a külső héját lehúzom, szintén felkarikázom, egy pici fej vöröshagymát hosszában felszeletelem vékonyra, a zöldség zöldjét, zeller zöldjét felaprítom. Mindezt a friss borsóval együtt a lábasba teszem, hozzáteszek kevés zsírt, vagy olajat, picurka vizet, őrölt borsot, vegetát, 3 kockacukrot és fedő alatt puhára párolom. Ha kész, megszórom kis liszttel, felöntöm vízzel, felforralom, sózom, majd pár perc csendes főzés után beleteszek 2 közepes felkockázott krumplit, negyedbe vágott paradicsomot, fél centisre felkarikázott paprikát. Az egészet puhára főzöm. Amikor kész, frissen gyúrt csipetkét főzök bele. Tálaláskor mindenki ízlés szerint kap a tányérjába tejfölt, vagy tejet.

Próbáljátok ki, nagyon finom! Igaz nálunk fehér, de isteni!


Forrás:
Beküldte:: pili be Sunday, September 19. 2010 at 22:22:16
További receptek tőle:  pili
A recept eddigi értékelése
Pontok száma: 0 ()
Szavazat:
Nagyon rosszRosszRegularJóNagyon jóKitűnő


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc