16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
7:34:pm Bojtárgazdi :
Szívesen, Etike!
6:11:pm Etimami :
Köszi Bojti!
3:50:pm Bojtárgazdi :
Etike, elküldtem!
6:37:am Etimami :
Kellemes vasárnapot.
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:58:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:13:am pili :
Szép jó reggelt, jó hétvégét! Holnap virágvasárnap.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek....Piliké m, ez aztán a méreg!!
8:25:am pili :
Sziasztok! Én nem vicceltem meg senkit, engem viccelt meg a gépem... Bedobta a törülközőt, be se lehet kapcsolni. Még "szerencse", hogy itthonról dolgozunk, és van kölcsön laptopunk.
7:47:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot kivánok mindenkinek Vigyázzatok magatokra
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....megvi cceltek valakit tegnap?
10:01:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt, szép áprilist!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt!
6:23:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:42:pm Bojtárgazdi :
Ajjaj... De jó, hogy szóltál! Köszönöm!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Recipes
Összes|A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|0|1|2|3|4|5|6|7|8|9
Keresendő névrészlet
Gyorskeresési kategóriák
Desszert
Desszert
(236)
Diabetikus
Diabetikus
(16)
Disznó
Disznó
(42)
Egyéb
Egyéb
(79)
Előétel
Előétel
(22)
Főétel
Főétel
(144)
Gyümölcs
Gyümölcs
(16)
Halétel
Halétel
(14)
Kelttészta
Kelttészta
(72)
Koktél
Koktél
(25)
Köret
Köret
(27)
Leves
Leves
(55)
Marha
Marha
(9)
Mártás
Mártás
(7)
Ötletek, fortélyok
Ötletek, fortélyok
(29)
Paleo
Paleo
(31)
Sajtétel
Sajtétel
(8)
Saláta
Saláta
(31)
Savanyúság
Savanyúság
(18)
Sörétel
Sörétel
(8)
Sütemény
Sütemény
(317)
Szárnyas
Szárnyas
(50)
Szendvics
Szendvics
(10)
Tészta
Tészta
(34)
Turmix
Turmix
(5)
Vadétel
Vadétel
(37)
Vega
Vega
(22)
Zöldség
Zöldség
(37)
Recept beküldése | Recept kérése
Receptek Kezdőlap | Keresés | Legtöbbet olvasott | Legmagasabbra értékelt | Kérések

Mértékegység átváltás

Kategória szerkesztése
Recept kérés
KérésKategória Állapot Akció
almás lepény vagy piteSütemény Kért A recept beküldése
kapros túróslepényKelttészta Elfogadva A recept beküldése
3Bit szeletDesszert Elfogadva A recept beküldése
epres, rizses tortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
felhőszeletIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
Savanyúság Elfogadva A recept beküldése
Szarvas pörköltVadétel Elfogadva A recept beküldése
Juhtúrós sztapacskaIsmeretlen Elfogadva A recept beküldése
PuncstortaSütemény Elfogadva A recept beküldése
savanyított fokhagymaSavanyúság Elfogadva A recept beküldése
Előző receptVisszalépés az előző oldalra
Nyomtatható változat Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben Recept küldése Emailben | Recept szerkesztése Recept szerkesztése | Recept törlése Recept törlése

Kenyérsütés (Gazosok variációi egy témára - 7.)
Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Ötletek, fortélyok
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Sütnivaló, sütő és/vagy kenyérsütőgép.
Rövid leírás
Napjainkban egyre többen szeretjük tudni, mi kerül a mindennapi kenyerünkbe. No meg aztán nincs is jobb, mint a frissen sülő kenyér egész lakásban szétáradó illata.
Sokan vesznek vagy kapnak kenyérsütőgépet, ami aztán kicsomagolatlanul porosodik hónapokig-évekig a kamra valamelyik rejtett zugában.
A gazosok kimeríthetetlen ötletgazdagsága és tapasztalata adjon bátorítást e csodálatos gépek használatba vételéhez vagy a hagyományos sütők kenyérsütésre való használatához.
Elkészítés leírása
AMETISZT - Kenyérsütők segítsetek!!!!!!

Tegnap kenyeret sütöttem. Sütöttem már máskor is géppel, de most látva a tieteket én is szép kenyeret akartam készíteni. Tehát kivettem a megkelt tésztát a gépből és a sütőben sütöttem.

3 probléma adódott:

1. Alig tudtam kiszedni a gépből, beleragadt. Ennek a műveletnek van valamilyen trükkje?

2. Sütőlapra tettem, újraakartam keleszteni de nem felfelé nőtt hanem szétterült. Végül is most már tudom, h. kell kenyérlángost készíteni. :lol: :lol:

3. A sütőpapír a végén ráragadt.

Ha vki tud légy szí segítsen!!!


KICSINYEST

Ha szétterült a kenyered,valószínű sok volt a folyadék,lágy a tészta.Lehet,hogy a kenyérsütők most megköveznek,én nem szoktam újra keleszteni,hideg sütőbe teszem,mire felmelegszik a sütő,szépen megkel. Papírt se rakok alá,nem szokott leragadni.


CINKEPIRI

A kenyér akkor terül nagyon el ha lágy a tészta- ahogy Nyest is írta. Ilyenkor ha kiveszed a formából, érdemes még egy kis lisztet hozzá gyúrni hogy ne legyen folyós.

Van aki a kenyeret újra keleszti, van aki a sütőben teszi ugyanezt, ahogy Te is Nyesti.

Én is használok sütőpapírt, mert hosszúkás hasábformában sütöm a kenyeret - szendvicset kell belőle készíteni az iskolásoknak. Abba beleragadna a papír nélkül.
Ha márkát váltottál, akkor azért ragad rá a tészta a papírra. Jártam már úgy, hogy az egyébként beolajozott nem a megszokott fajtájú papírt centis darabokban lehetett volna csak lepiszkálni a pizzáról meg a kenyérről.

BUKSIKALAP

Mindenkinek az a véleménye, hogy sok a folyadék. Szerintem is.
Én gépben kelesztem, egy két ütögetéssel kiesik a gépből.
Nem használok sütőpapírt, igaz, teflonbevonatú a tepsim. Nem terül szét a kenyér.

BAGOLY

Nálam most kel a kenyérsütőben a kenyér, ha megkelt, kiveszem, én egy ovális jénaiban sütöm, kicsit kikenem margarinnal kevés lisztet szórok bele és arra rakom a tésztát. Nem ragad bele, sőt akkor van kész, ha elválik az edény falától.

TONCSI

Szerintem a gépbe való receptek nem ugyanolyanok, mint a sütőbe valóké. A "formakenyerek" tésztája lehet lágyabb, mert a formában nem tud szétterülni, viszont jobb is, ha a nem lesz mindenhol olyan vastag héja, mint a sütőben sütött alján (ahol érintkeznek a sütőformával / tepsivel). Sok recept, ami nem gépbe való pl. zsiradékot (olaj, vaj) sem tartalmaz. A sütési hőfok is más... És a gépek használati útmutatójában lévő receptek nem mindig a legjobbak.

CINKEPIRI

Kenyérsütéshez az első gépemhez kapott - jól bevált- alapreceptet használom. Ez 60 dkg liszt, 4 dl folyadék, 2 kismérő/mokkáskanál só, egy kanál olaj és egy csomag száraz élesztő vagy 3/4friss. Ezt variálom. Egy részét a lisztnek mindíg teljes őrlésűvel helyettesítem, de nem többet mint a harmadát. Szeretik a családtagok a puha kenyeret.
A folyadék sokszor tejsavó, vagy fele/kétharmada aludttej vagy kefír, joghurt.
Tehetsz bele magvakat is.

Ez az alap.

A kenyértészta minősége függ a lisztétől is, én BL80-asat használok mert könnyen hozzájutok a malomból. Nagymamám tanácsára teszek a kenyérbe egy maréknyi grízes lisztet is. A tészta szereti a savanyú folyadékot, attól szebben kel. Van aki kis citromsavat tesz bele.

BAGOLY

Már sok éve sütök kenyeret és csak a lisztet mérem. Én is sokat kísérleteztem, mint ahogy a többiek is ezt javasolják. Mindig 30 dk lisztből sütök. A hogy Cinkepiri írta, egyharmada a sötét lisztek aránya. A 20 dk a sima liszt (finomliszt) az alap a fennmaradó 10 dk az változó. Használok teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet, világos, vagy sötét rozslisztet, teljes kiőrlésű zabpehely lisztet, félbarna kenyérlisztet, meg, ha látok valami olyant, amit még nem ismerek, mindent kipróbálok. Egyszerre csak kétfajta másmilyen lisztet teszek a finomliszthez. Mivel a másik kettő mindig változó, mindig egy kicsit más a kenyér. Mindig rakok bele valamilyen magokat is, valamint két kávéskanál burgonyapüré-pehelyt. A folyadék mennyiséget a lisztek fajtája is befolyásolja. Ezt szemre öntöm bele. Másfél dl folyadékot öntök a gépbe, kb fél dl amiben az egy dk élesztőt megindítom, és amíg dagaszt a gép mindig kevéske sós vizet teszek hozzá szükség szerint. A tésztának mindig gombócnak kell lenni, nem szabad terülni az üstben. Még éppen nem. Tehát, ne legyen nagyon kemény a tészta, épp, mielőtt lágyulni kezd, akkor elég a víz. Meg lehet sütni a próbálkozásokat is, mert az íze jó, de mindenkinek saját magának kell látnia, hogy mikor lesz szép formás is a kenyere. Én is sokat próbálkoztam, mire kitapasztaltam a tészta állagát. Csak biztatni tudlak benneteket, hogy ne adjátok fel, bátran sütögessetek. Szmargó, a jénai bírja a sütést, évek óta ebben a tálban sütöm a kenyeret, pedig az első pár percben 200 fokos sütőben kezdek sütni, utána kicsit mérsékelem a hőfokot.

CINKEPIRI

Bagolynál a pont!


Sütöttem már kenyeret kis barnasör és két evőkanál magos mustár hozzáadásával is. /príííma!/
Lehet bele tenni két-három kanál /én 60 dkg liszttel dolgozom/ maradék főtt rizst.
Jó a tészta főtt csicseriborsóval is.
Aszalt paradicsommal.
Olívaolajjal és apróra vágott olívabogyóval.
Zöldfűszerrel és sajttal-sonkával.
Hagymával.
Rozsliszttel-pirított dióval.
Magvakkal.
Különféle pelyhekkel-zab-rozs stb.
Kukoricával.

Meg amivel akarod.

AMETISZT

Még egy kérdésem lenne. Ha sűrűbbre készítem a tésztát, mint ahogy a gépi receptnél le van írva, az nem teszi tönkre a gépet!?Nem erőlteti túl?

BAGOLY

Nekem egy nagyon régi gépem van, azóta használom és még szerencsére bírja a strapát. Ez a kemény tészta, mint írtam, nem olyan kemény, mint a a kő. Csak éppen gombócnak kell maradnia. Amikor megáll a gép a dagasztással, akkor nem szabad elfolyni a tésztának. Szerintem, meg fogod látni, hogy mikor jó a tészta. Azért kenyérsütő, hogy a kenyértésztát meg kell tudni dagasztania anélkül, hogy baja esne.

TONCSI

Ametiszt, gond nélkül megdagasztja a kevésbé lágy tésztát is. Én már nem gépbe való receptet is készítettem gépben (sütéssel együtt). A dagasztással nem volt semmi gond.

CINKEPIRI

Megoldás a kemény tésztára, hogy dagasztás közben - elején!- rápillantasz hogyan dolgozik a gép. Ha látod hogy kemény a tészta, egy-két korty vizet löttyentesz alá amit bedolgoz és nem kemény többé.

Ha meg túl lágy, lisztet szórsz rá.

Túl kemény ha morzsalékos állagú, nehezen mozog, túl lágy ha nagyon elterül, elfolyik.

Persze nincs értelme vizet adni a tésztához ha a gép már végzett a dagasztással. Illetve csak ha van időd újra dagasztani, mert már nem fogja eldolgozni.


AMETISZT

Még egy buta kérdés! utólag, h. lehet a gépbe bármit belerakni? Meg lehet szakítani a programot? Még a gépet se nagyon ismerem.

CINKEPIRI

Nemtom milyen géped van Ametiszt, de a dagasztás közben felemeled a fedelét és belesuppantod azt a kis lisztet vagy folyadékot az üstbe a tészta mellé vagy rá. Fel lehet emelni a tetejét dagasztás közben bármelyik gépnek.
Mi először úgy néztük a kenyér dagasztását mintha tv-t néznénk. Tapasztalatnak jó.
____________________________________________________

Válogatás régebbi kenyeres hozzászólásokból:

CINKEPIRI

Én hosszúkás, kocka alakú-illetve hasáb alakú- kenyereket sütök mert azokat lehet szendvicsnek elcsomagolni a három iskolásnak.

A tésztát mindíg a kenyérsütő gépben dagasztatom meg, aztán kiveszem és átgyúrom. Sokszor kenyér készül, időnként kifli vagy hotdogkifli, zsemle. Nagyon jó ezekhez a kenyértészta is. Mindíg teszek a tésztába kis teljes kiőrlésű lisztet is. A lisztet az egri malomban vesszük, BL80-as kenyérliszt.

Ha nem jut az ember kenyérliszthez, jót tesz kb. egyharmad mértékben a rétesliszt a sima liszthez adagolva. Ha a kenyérliszthez rakunk réteslisztet, az se rontja el. /ezt a Nagymamámtól tanultam, nem tudok a tapasztalattal vitatkozni/

Használ a kelt tésztának a savanyú összetevő, pl. a kefír, a joghurt, a tejsavó. Persze az aszkorbinsav is, javítja a tészta szerkezetét.
A só ugyanígy "karbantartja" a kenyértészta állagát. /erről megbizonyosodhatunk ha véletlenül elfelejtünk sót tenni a kenyértésztába - megkel ugyan, de folyós, nehezen kezelhető, ragacsos anyagot kapunk.

Tapasztalom a környezetemben hogy egyre többen sütnek kenyeret. A bolti drága és gyakran vacak.Jó sokat kell megenni hogy az ember jóllakjon.

BUKSIKALAP

A lényeg, hogy amikor a gépből kiveszed a kenyeret, ne húzd, hanem ütögesd ki,
és úgy gyúrd át, hogy az a lyukas rész, ami a keverőlapát helye,
gyúrás közben mindig felül maradjon. Mikor a kenyeret megformázod, ezen a helyen hosszú gyűrődés lesz végig, fordítsd meg a tésztát, hogy a tepsiben ez alulra középre kerüljön.

Ennél többet nem nagyon lehet tenni, hogy ne repedjen meg nagyon.

TIMUS1973

Az én kenyerem a legegyszerűbb a világon!
-1 kg liszt
- kb. 1/2 l melegvíz
-1 élesztő
-1 ek.só
-1 tk.cukor.
Jól kidolgozom,én robotgéppel szoktam,kelesztem kb. 1 órát. Átgyúrom,beteszem a jénaiba,és a forró sütűbe.15 perc után mérséklem a tüzet,sütöm még 40-45 percig,és kész!

YULDUZ

A kenyérsütős kenyér soha nem lesz olyan,mint a bóóti.A tiédben liszt van,élesztő,só és nem adalékanyagok garmadája,mint a bóótiban.Van pék ismerősöm,ő mondta,hogy liszt is alig van bennük,csak vmiféle "puffasztók",ahogy ő nevezi a dolgokat.

Nekünk elsőre bejött a kenyér.Ugyanazzal az alapprogrammal csinálom a kalácskenyeret is,ahogy elneveztük:mazsolás-diós,csak víz helyett tejjel dagasztatom be.Apus meg a Kölök reggelire sokszor azt eszi teával vagy kakaóval.
Másik változat,ami bejött,a köményes kenyér.Azt ugyan csak ketten szeretjük,így 2 napra elég 1 sütet.
Semmi különleges hozzávalót nem veszek,a sima lisztet használom.

LIPIO39

az én receptem.....ahogy a gépbe rakd....350 ml langyos víz+pici tej/együtt 350/ 2 kimérő só ,2 kimérő cukor,2 nagymérő olaj.....jöhet a liszt...én bl80 ast szeretem...650 g liszt vegyesen...ebbe teszem a sikért,a burgonyapelyhet....majd ha 3 órás a program 8g/budafoki friss élesztő/ de mostanában a gyors programot használom ami 2 óra ....ehhez 16g élesztőt használok...a végén letakarom a kis ablakot a kenyérsütőn !!!!a többi részt szabadon hagyom...ablakot nem nyitok mert összeesik a tészta...sok sikert....a képen lévőt más recept alapján készítettem..a receptet amit a géphez adtak használhatatlan....

TONCSI

Tőlem a kukoricás chilis kenyér receptjét kérték, ide írom be, hátha más is kipróbálná.

Az eredeti recept kenyérsütőgépre:
2/3 csésze langyos víz, 1 evőkanál megolvasztott és lehűtött vaj, 1 evőkanál méz, 1 teáskanálnyi chilidarabka, 1/2 teáskanál só, 2 evőkanál friss sajt (fromage frais), 1 1/2 csésze fehér kenyérliszt, 1/2 csésze finomra őrölt kukoricaliszt, 1 1/2 teáskanál élesztő.

Egy csésze 2,5 dl. A csésze és ek/tk adagokat a géphez adott mércékkel adagoltam. Ez a mennyiség egy kisebb kenyérhez elég (nem mértem le, de szerintem nem volt 75 dkg - bár becslésben nem vagyok túl jó). A két lapátos gépben a kelés közben meg kellett igazítanom, hogy hosszában kitöltse a formát.

Fromage frais-t nem tudtam venni (nem is nagyon kerestem), tejföllel helyettesítettem.

A "finomra őrölt kukoricaliszt" az sima kukoricaliszt volt (nem dara, hanem liszt).

A 1/2 teáskanál só nekem kicsit kevés volt, így édeskés maradt a kenyér, amikor másodszor sütöttem 1 teáskanál sót raktam bele.

Amikor először sütöttem, nem akart összeállni a tészta, tettem még hozzá vizet, de véletlenül sokat, a tészta túl lágy lett. Amikor másodszor sütöttem, amikor másodszor készítettem, egy leheletnyivel több tejfölt raktam bele, és egy leheletnyivel több vizet, de a tejfölök állaga elég változó, lehet, hogy egy hígabb, folyósabb fajtával jó a recept.

Másodszor mintha az instant élesztőből is csak púpos teáskanálnyit raktam volna bele a másfél helyett, de ebben nem vagyok biztos.

Chili és chili közt is nagy különbségek vannak, amikor másodszor csináltam, egy új fajtát is beleraktam, és olyan csípős lett, hogy az egy kenyérnél... szóval ihaj! Először szerintem kevesebb is elég bele, aztán el lehet dönteni az eredmény alapján.

Ez volt az egyetlen kenyér eddig, ami nem sikerült elsőre a kenyérsütő gépben, szóval azt hiszem, ez olyan kikísérletezős fajta. De finom!

Aki nem szereti a morzsálódós kenyeret... a kukorica lisztből készült kenyér jobban morzsálódik.

BUKSIKALAP

A vajat ill margarint én is csak kalácstésztához olvasztom. Kenyérbe csak
beledarabolom. Mindig friss élesztőt használok, a liszt tetejére morzsolom.
Szoktam még lekváros, vagy diós kiflit is csinálni gépben kelesztett
tésztából, nagyon finom. De erre a teig programot használom.

A kenyér nekem soha nem pihe-puha, mert a fele adag teljes kiörlésű
liszt nehezebbé teszi.

TONCSI

Kenyérsütő gépre több "bevált" receptem van, könyvekből. Eddig szerintem egyszer fordult elő, hogy nem lett jó az állaga egy kenyérnek. Egy kukoricalisztes-chilis recept talán créme fraiche-t írt elő, de olyant nem kaptam, tejföllel helyettesítettem. Abból meg egy jó sűrűt sikerült vennem, és nem akart összeállni a tészta. Öntöttem még hozzá vizet, de az meg túl sok lett. De másodikra már az is elég jó lett. A tegnapi meg úgy indult, hogy kinéztem egy barna kenyér lisztes receptet, de az nem volt otthon, meg egy kicsit többet akartam csinálni, mint ami a receptben volt. És a vajjal sem akartam vacakolni (olvasztás). Így fele teljes kiőrlésű búza, fele búza finomliszttel (bl55) csináltam, egy kicsit több vízzel, vaj helyett oliva olajjal... jó lett.

Meg van egy nagyon finom rozsos kenyér receptem, ami nem gépbe való. Sokáig nem csináltam, aztán szeptember végén újra elővettem, gépben dagasztottam, kelesztettem (a receptben lévő friss élesztőt lecseréltem porra), és sütőben sütöttem. Jó lett.

Szívesen megosztok veletek recepteket (ha van rá igény), vagy megírom, melyik könyveket használom.









Forrás:
Beküldte:: pili be Tuesday, February 16. 2010 at 22:27:26
További receptek tőle:  pili
A recept eddigi értékelése
Pontok száma: 0 ()
Szavazat:
Nagyon rosszRosszRegularJóNagyon jóKitűnő


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc