|
|
Nyomtatható változat | Recept küldése Emailben
| Recept szerkesztése |
Recept törlése
Gesztenyés tűzdelt pulykamell |
Hány személyre: 8 fő
Előkészületi idő:
Elkészítési idő: 2,5 óra
Kategória: Főétel, Szárnyas
Nehézségi fok: Nehéz
| | Hozzávalók | 2 fej hagyma, 1 közepes fej fokhagyma
80 g füstölt, húsos szalonna, só, bors
1,4 kg bőrös pulykamellfilé egyben
3 ek. olaj, 1 rozmaring ágacska /15-20 cm/
1 dl száraz fehér bor, 800 g gesztenye
5 dl tyúkhúsleves /kockából/
5o g paradicsompüré, néhány salátalevél | Rövid leírás | A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát
vastag szeletekre, 4-6 gerezd fokhagymát és a szalonnát
vékony csíkokra vágjuk.A sütőt előmelegitjük 220 fokra.
A húst leöblitjük, szárazra töröljül, bedörzsöljük sóval.
Kerekebb végén kétujjnyit rajta hagyva, óvatosan,épség-
ben lehúzzuk és visszahajtjuk a bőrét. A rostokkal párhuza-
mosan, cikkcakk "lépésben" több helyen , 4-5 cm hosszan
és mélyen hegyes késsel bemetsszük a húst. A nyílásokba
nyomkodjuk a fokhagyma- és szalonnacsíkokat, majd visz-
szateritjük a tetejére a bőrt, és vékony zsineggel sonka-
szerűen megkötözzük.
A húst sütőedénybe fektetjük, meghintjük őrölt borssal.
Az olajat felforrósítjuk, a hús tetejére locsoljuk, betesszük
a sütőbe, és 15 percig pirítjuk. Mellédobjuk a hagymát, a
maradék fokhagymát, a rozmaringágat, végül aláöntjük a
bort. 180 fokra kapcsolunk, lefedjük az edényt, és meg-
megforgatva puhára pároljuk ahúst /kb. 1,5 óra/.
A gesztenyéket megmossuk, gömbölyű felükön kereszt-
írányban bevágjuk, és meleg vízben 10-15 percig áztatjuk.
Leszűrjük, alufóliával bélelt tepsibe terítjük, és a hús alatti
rácsálláson addig sütjük, amig a héjuk kinyílik /30-35 perc/.
Konyharuhába csomagolva 10 percig pihentetjük, majd
meghámozzuk. A húslevest felforraljuk, beledobjuk a gesz-
tenyét, és fedő alatt puhára főzzük.
Levesszük a sütőedényről a fedőt, és saját levével locsol-
gatva pirosra sütjük a húst /25-30 perc/. Mélyített szegé-
lyű deszkára emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A pecsenyelét zsírtalanítjuk, serpenyőbe öntjük, hozzáad-
juk a paradicsompürét, és élénk tűzön kissé besűrítjük.
Beleforgatjuk a leszűrt gesztenyét , jól átforrósítjuk, végül
utánasózzuk, borssozzuk.
Levágjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeletel-
jük, tálra rendezzük. Körészedjük a gesztenye egy részét
a mártással együtt, és salatálevelekkel vidámítva, a maradék
gesztenyeköret kíséretében tálaljuk.
Burgonyapüré, -krokett illik hozzá. | Elkészítés leírása | | Tápérték információ | 1 adag: 393 kcal/1641 kJ | Forrás: Nők Lapja | Beküldte:: Bagolyka be Tuesday, December 14. 2004 at 01:18:18 | További receptek tőle: Bagolyka |
|
|