16 éves a Gazlap!!!
Fórum
Lexikon
Cikkek
Pihenés
Szolg.
Egyéb
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Virágrendelés
Műhely
Archívum
Új hozzászólások
Fórum kereső
Chat
Szakkifejezések
Cégtár
Rovatok
Minden rovat
Cikk beküldés
Bonsai
Botanikus kertek
Egynyári növények
Egzotikus növények
Fák és cserjék
Florárium és szobakert
Gyógy- és fűszernövények
Hagymás növények
Hírek, aktualitások
Kaktuszok, pozsgások
Kártevők
Kert
Növényápolás
Növénybetegségek
Parkok
Szaporítás
Sziklakert
Szobai levéldísznövény
Természet- és környezetvédelem
Tudományos cikkek
Virágos szobanövények
Vízpart, kerti tó
Zöldségek és gyümölcsök
Egyéb
Mellékletek
Receptek - Szakácskönyv
Recept beküldés
Galéria
Videó oldal
Kulináris kuckó
Madárház
Kulturális turkáló
Kertfilozófia
Gazlap támogatás
Játék
Gazlap Klub
Fotópályázat
Blogok
MÉDIAAJÁNLAT
Cégtár
Apróhirdetés
Hasznos linkek
Link beküldés
Banner csere
Gazlap logók
Ajánlj minket!
Impresszum
Jogi nyilatkozat
A moderálásról
GYIK / FAQ
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató:
6
Utolsó tag
:
czaczi
Keresés
Web
Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Szakértői témák:
Kertészeti témák:
Muskátlik (7)
Vendégeink a kertben (18)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Növények,virágok vetéséről amit tudnunk kell (6)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Tábortűz témák:
Vicces történetek, képek....(20)
Szomorú vagyok (10)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
GAZLAP szakácskönyv (77)
IDŐJÁRÁS(66)
Találd ki (30)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Milyen öröm ért ma? (39)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Írj bármilyen témáról (16)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:43:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am
kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:05:am
kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:43:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am
kutyus :
Jó reggelt!
6:08:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:59:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....indul nak a munkás napok!
5:33:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Szép Húsvét hétfőt!
7:56:am
Etimami :
Szép napot mindenkinek. Kellemes húsvétot.
5:03:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:00:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! SZép Húsvétot kívánok!
5:27:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:53:am
kutyus :
Jó reggelt! Mindjárt itt a Húsvét!!
6:37:am
kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....ismét egy újabb hét indul
6:50:am
kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek
Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Mellékletek:
Mérgező Növények
Utolsó receptek:
Takarékos konyha (Gazosok variációi a spórolásra)
Fokhagymás tekercs /Kukelcik/
ASZALT PARADICSOM
Tiroli sajtleves
Levendulás baracklekvár
Utolsó nyilvános blogok:
KiQsz:Nyár végi fürdő, fotók, naplózás
Bojtárgazdi:Ez Miskolc!
KiQsz:Transzplantálás
KiQsz:Pillangó orchideák átültetése
KiQsz:Hidropónia - A kezdetek
Hirdetés
Recipes
Összes
|
A
|
B
|
C
|
D
|
E
|
F
|
G
|
H
|
I
|
J
|
K
|
L
|
M
|
N
|
O
|
P
|
Q
|
R
|
S
|
T
|
U
|
V
|
W
|
X
|
Y
|
Z
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
Keresendő névrészlet
Gyorskeresési kategóriák
Desszert
Diabetikus
Disznó
Egyéb
Előétel
Főétel
Gyümölcs
Halétel
Kelttészta
Koktél
Köret
Leves
Marha
Mártás
Ötletek, fortélyok
Paleo
Sajtétel
Saláta
Savanyúság
Sörétel
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Turmix
Vadétel
Vega
Zöldség
Desszert
(236)
Diabetikus
(16)
Disznó
(42)
Egyéb
(79)
Előétel
(22)
Főétel
(144)
Gyümölcs
(16)
Halétel
(14)
Kelttészta
(72)
Koktél
(25)
Köret
(27)
Leves
(55)
Marha
(9)
Mártás
(7)
Ötletek, fortélyok
(29)
Paleo
(31)
Sajtétel
(8)
Saláta
(31)
Savanyúság
(18)
Sörétel
(8)
Sütemény
(317)
Szárnyas
(50)
Szendvics
(10)
Tészta
(34)
Turmix
(5)
Vadétel
(37)
Vega
(22)
Zöldség
(37)
Recept beküldése
|
Recept kérése
Receptek Kezdőlap
|
Keresés
|
Legtöbbet olvasott
|
Legmagasabbra értékelt
|
Kérések
Mértékegység átváltás
Kategória szerkesztése
Recept kérés
Kérés
Kategória
Állapot
Akció
almás lepény vagy pite
Sütemény
Kért
A recept beküldése
zCvgpHteVWw
Ismeretlen
Kért
A recept beküldése
CERHHHIpvefTZYbjzli
Ismeretlen
Kért
A recept beküldése
haSUEMIJIkV
Ismeretlen
Kért
A recept beküldése
kapros túróslepény
Kelttészta
Elfogadva
A recept beküldése
3Bit szelet
Desszert
Elfogadva
A recept beküldése
epres, rizses torta
Sütemény
Elfogadva
A recept beküldése
felhőszelet
Ismeretlen
Elfogadva
A recept beküldése
Savanyúság
Elfogadva
A recept beküldése
Szarvas pörkölt
Vadétel
Elfogadva
A recept beküldése
A recept lapjának szerkesztése
Recept neve:
Kategória:
Desszert
Diabetikus
Disznó
Egyéb
Előétel
Főétel
Gyümölcs
Halétel
Kelttészta
Koktél
Köret
Leves
Marha
Mártás
Ötletek, fortélyok
Paleo
Sajtétel
Saláta
Savanyúság
Sörétel
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Turmix
Vadétel
Vega
Zöldség
A CTRL gombbal több kategóriát is ki lehet jelölni
Hány személyre:
Forrás:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Nehézségi fok:
Könnyű
Könnyű
Közepes
Kemény
Nehéz
Hozzávalók
Ötlet, tapasztalat, elődeink tudása.
Rövid leírás
Mindenkinek vannak nagyszülőktől, szülőktől örökölt fortélyai, olvasmányélményei a konyhában való takarékoskodással kapcsolatban. Itt ezeket tudjuk egymásnak átadni
Elkészítés leírása
BAU ...a kalács maradékából máglyarakást sütök desszertnek. SZÉCSIKE Bau! Te egy utánozni való konyhai boszorka vagy! Megmaradt, lesz belőle máglyarakás... Megmaradt, átlényegült... Ezt teszi a rutin és persze az, hogy szeretsz sütni-főzni. BAU SVÁB LÁNY VAGYOK! Így neveltek! Spórolás... minden mennyiségben. Én még hús nélkül is tudok fasírtot csinálni Vigyor Az hagyján,hogy sváb lány vagyok,de sváb faluba mentem férjhez! Anyósomtól rengeteget tanultam! Alma... ahol megterem,ott sokszor probléma a sok alma feldolgozása,elhasználása. Ugyan van pince,vagy kamra de az alma ott is előfordul,hogy el kezd rohadni. Ilyenkor jöttek elő az almás sütemények no és az alma NYERSEN RESZELT eltevése uborkás üvegbe! Lereszeled, kinyomkodod,kevés tartósítószerrel összekevered és szorosan az üvegbe tömöd. Semmi cukor,semmi befőzés. Lekötni.polcra tenni. Mikor jön a rétes vagy pite készítés,elő az üveggel. Jó pár ilyen trükköt tanultam. PILI Én nem vagyok sváb, de engem is úgy neveltek, hogy ételt kidobni vétek. Ma például olyan zöldségleves készült az ebédhez, amiben a répán, krumplin, csicsókán kívül karfiol zöldjéből is jócskán került. Kiváló íze van, meg nem mondaná az ember, hogy nem kelkáposzta, mégis általában kidobják - soha nem értettem, miért. Amúgy a karalábé levelei is finomak, az apró kockákra vágott, megfőtt karalábélevélszár pedig a salátákban nagyon jó, a zöldborsóra emlékeztet az íze és a roppanása. Azt sem értettem gyerekként sem, hogy a zöldhagyma zöldjét miért csavarják le a zöldségárusok magától értetődően, nekem az a legfinomabb zsenge csemege, magában is, salátába is, levesbe-főzelékbe is. Emlékszem, milyen mérges volt egyszer gyerekkoromban a piacon egy árus, mikor anyu nem vette meg a kért zöldhagymát, mert a zöldjét automatikusan lecsavarta és a hulladékba dobta. A meghámozott krumpli héját apu rendszeresen sekélyen elásta a frissen felszabadult zöldségágyások valamelyikébe, isteni újkrumplit termett a krumplihéj. Még tudnám folytatni a spórolós tippeket. BAU Én az imént ettem meg a piros hónapos retek levelét,mert ugye az is ehető A karalábét én is megszoktam enni ..levelestől A krumpli héj elásás is ismerős volt,-régen még ketté is vágtuk és úgy ültettük el,mikor drága volt a vető burgonya. SZÉCSIKE Huhúúú milyen emlékeket ébresztettetek bennem. Mind ismerős.... A zsenge borsó hüvelye mint kaja? Ismerős? A száraz kenyér felhasználása sütinek? Őzgerinc formába karamelizált cukor"körbe zavarva" hogy mindenütt legyen vastagon,dermedés után bele a cukros tejbe áztatott száraz kenyér és be a sütőbe. Isteni karamel ízű cucc lett belőle. CAPSELLA Én a gyümölcsöket lekvárnak szoktam megfőzni, ha túl sok van belőle, pl. nyári alma, őszi barack, nyári szilva, stb... Kicsit munkaigényes, de az eredmény finom. Tulajdonképpen az alma esetében is azért választottam ezt a megoldást a reszelés helyett, mert a kicsavart lé sok, ha 10-15 kg almáról van szó, Ilyen sokat nem iszunk meg hirtelenjében. Hát, akkor menjen mindenestül lekvárba. A mesealmásba szoktam reszelni és kicsit kinyomni, de az nem sok lé. Azt nem tudtam, hogy a karalábé szára és levele is ehető és a retek levele is. Ha lesz saját termesztésből, kipróbáljuk. A borsó hüvelyét volt, hogy főzve áttörtem, az tényleg jó volt. Ezek nagyon hasznos ismeretek, jó lenne, ha a főzős műsorokban, szakácskönyvekben is írnának róla. Asszem, az idén várható zöldség- és gyümölcsárak mellett ezek rndkívül hasznos ismeretek lesznek. De ha a klímaváltozás ilyen gyorsan fog zajlani, ezek kézen fekvő megoldások, hiszem a kész, egyébként is megtermelt növényeket kell mindössze hasznosítani. A fiatalok körében dívik az az őrület, hogy a csontos hús semmi, az állati takarmányozásra való, csontos húst haza sem visznek és bőröset sem. Belsőséget szintén nem. És ezzel hülyítik egymást. Ezzel az a bajom, hogy sok fontos tápanyagot tartalmaznak az általuk nem fogyasztott részek, de a financiális oldala sem semmi. Összességében az ésszerűbb alapanyag felhasználással a környezetünket is jobban tudnánk védeni. Úgy gondolom, hogy mivel a fiatalok elég nyitottak a környezetvédelemre, talán ezzel az összefüggéssel lehetne őket rábírni a teljes termékskála fogyasztására. PILI A spórolásról jut eszembe: nyáron a görögdinnye héjából is szoktunk befőttet készíteni. Felkockázva ecetes vízbe áztatjuk, naponta cseréljük a vizet 5-6 napig. Mikor fellazultak a rostjai, cukros szirupban megfőzzük szegfűszeggel és/vagy fahéjjal ízesítve, majd kidunsztoljuk. Kis üvegekben szoktuk eltenni, ebből nagy mennyiség nem fogy egyszerre, de éppen elég, hogy egy gyümölcsrizst vagy tejbegrízt megbolondítsunk vele. A zsenge borsóhüvelyt mi is bele szoktuk főzni a borsólevesbe, nem sokat, de egy keveset mindig. Gondolom, az, hogy a megszikkadt kenyeret, zsemlét feldaraboljuk, megszárítjuk és diódarálón ledarálva panírozómorzsának átszitáljuk, mindenkinek ismerős. A cékla megmosott, lecsepegtetett levele felvágva szintén kiváló salátaalapanyag, gyönyörűen mutat a zöldségekkel összekeverve, és szépen megszínezi a salátalevet. A tojáshéjat évekig kidobtuk, aztán hallottuk, hogy az egyik szomszéd porrá őrölve a tyúkjainak szokta a táphoz keverni kalciumutánpótlás végett, azóta hozzá hordjuk. Amúgy joghurthoz, aludttejhez keverve, salátákba, főzelékekbe mi is szoktuk enni, persze csak a teljesen higiénikusan kezelt tojáshéjport. Komposztba is jó, meg a cserepes virágok földjébe is szoktuk keverni, akárcsak a kávézaccot, de gondolom, ezt a praktikát is ismeri mindenki. A cukrozott, kandírozott jó vastag narancshéj a gyümölcskenyerek elmaradhatatlan gazdagítója, apró kockákra vágva téli teázásokhoz, forralt borhoz nagyszerű ízesítő. A szép, egészséges, megtisztított gombának nemcsak a fejét, hanem a tönkjét is belevágjuk a gombalevesbe vagy a pörköltbe, tudom, hogy sokan kidobják. A szüleim mindig rengeteg gombát szedtek, mind a ketten elvégezték a gombaismerői tanfolyamot, vizsgáztak is. A gombák tönkjeit apu vékony szeletekre vágva megszárította, kávédarálón lisztté őrölte, isteni ízt adott az ételeknek egy kis "hulladékból" nyert fűszeres ízű gombapor (vargányák, szegfűgomba, kucsmagomba, őzláb íze a mai napig a számban van.) https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/10/05/nagyszuleink-meg-tudtak- mara-viszont-kiveszoben-a-praktikus-megoldasok/ Bau Régen nagy kincs volt a tüzelő. Szerintem ma is,-bár átalakult a tűzifa gáz,vagy villannyá Smile Nagyanyáink találékonyságára utal,mikor a megfőzött alapanyag LEVE szolgált levesnek,-egy kis pirított hagyma,vagy rántás,- feljavította és kész. Majd vízben főtt (gombóc,nudli,bab,lencse,stb) szolgált másodikként. Én is gyakran főztem nagyobb adag babot egyszerre,majd főtt állapotában elfeleztem,és egyikből leves volt első napra,másikból pl. főzelék vagy saláta. EGY FÜST ALATT egy villanymennyiséget használtam el hozzá. A száraz kenyérből,prézli,bundás kenyér,rakott kenyér,kenyér fasírt,töltelék áru készülhet! A tojásfehérjét kis edénykébe gyűjtöm,ha éppen nem kell az étel készítésénél. Lefagyasztom, majd felhasználom krémeshez,habcsókhoz,mézespuszedlihez. Szécsike Én már rendszeresítettem a tarhonyáshús,székelykáposzta párost. A 3/4-ig megfőzött pörköltet szedem ketté és rögvest két hamikám van. Jön a húsvét...sonkalé műanyag flakonokban elosztva megy a mélyhűtőbe,később bármihez fel tudom használni./pl.babfőzelék/ Maradék sonkából isteni sonkástészta készülhet. Egyébként ha túl főzöm magam, nem esszük 3-4 napig ugyanazt, ha lehet, megy a fagyasztóba.Legutóbb pl.sok lett a palócleves,kiszedtem belőle a krumplit és a fagyóban várakozik. Fagyasztáshoz praktikus ez a dobozka https://coffeetogo.hu/spd/2323- 4501/Sved-szogletes-talka-450ml , különböző méretekben,helytakarékosan lehet használni. /felcimkézve nehogy meglepetés érjen.-de fog! /Többször lehet használni,nálam általában a tetejéből fogy több/ Húsból többnyire lapockát veszek,de akkor egy egészet/4-5 kg./ amit különböző súlyúra feldarabolva mélyhűtök. A kisebb súlyú -ráírva a súly - kettőnknek,a nagyobb ha többen eszünk. A darálthússal dettó. Z.borsó,málna,magozott meggy elmosott tejes dobozban megy a fagyóba.Ha van elég dobozom,kettőt egymásba fordítok. Szoktam csomagolni a gyerekeknek,sütihez kiváló a felnyitott üdítős doboz.Nem törik,könnyen szállítható. Nálunk a gulyás csak csipetkével. Wink Laughing Többet csinálok,kis dobozkában szintén megy a fagyóba,mert tuti jól jön majd a kész ha valamiért kapkodnom kell magam. A tejfölös vödröket is használom különböző célokra,nagyon praktikus. Pl.fehérítő,mosószóda stb.aminek hamar kiszakad a tasakja. Rakásolva kis helyen több minden elfér. Használt olaj....nem öntöm össze,ásványvizes palackban,kiürült olajos flakonban felíratozva /hal,krumpli,fánk/ vár a sorára. Bau Szeretem a lapockát egyben megvenni,mert úgy aprózom,ahogy adja magát. Cafrangosból pöri,ha szeletelhető,akkor szelet hús, A füstölt lé is megy nálam is telelni. sőőőt.... Megveszek egy csülköt nyersen,- kockára vágom és úgy megy a fagyasztóba. Mikor füstölt ízre vágyok,egy egy kocka kerül az ételbe,nem kell egy egész csülköt megfőznöm. Magamnak úgy sem kell olyan sok egyszerre! Az íze belekerül,megevésre bőven elég az az 1-2 kocka,és gyorsabban is megfő,mint egészben. Idézet: megfőzött pörköltet szedem ketté Igen... ebből készül a rakott étel és a rizses hús is,vagy a feltét főzelékre.
Tápérték információ
Kép mellékelése:
Maximum file méret nem lehet több, mint 25000 b és kötelező *.JPG kiterjesztésűnek lennie.
Ha a fájlméret mégis nagyobb lenne, átméretezzük, vagy töröljük...
Impresszum
:
Jogi nyilatkozat
:
Moderálás
:
Médiaajánlat
@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc