Csicsókasaláták


Hány személyre:
Előkészületi idő:
Elkészítési idő:
Kategória: Diabetikus
Nehézségi fok: Könnyű

Hozzávalók


Csicsókagumó, cékla, savanyú káposzta, hagyma, majonéz, kefír, stb. Minden amit vegyes salátákba szoktunk tenni és a csicsókával és egymással harmonizál.

Rövid leírás


A csicsóka inulintartalma miatt a diabetikus diéta alapnövénye (kellene, hogy legyen). A csicsókakészítmények méregdrágán hozzáférhetőek, akár webáruházakban házhoz szállítással megrendelhetőek. A kert sarkában ültetett tövek alól szedett gumókat - kis fáradsággal, ingyen - rengeteg módon hasznosíthatjuk.
Arra kell ügyelni, hogy a felszedett vagy piacon vásárolt gumókat néhány napig lehet csak tárolni, hamar összefonnyadnak. A földből azonban augusztustól a fagyokig, vagy fagymentes napokon akár télen is frissen lehet felszedni.
A felszedett gumókat rövid időre beáztatjuk, kefével tisztára súroljuk, meghámozzuk.

Elkészítés leírása


1. A megtisztított csicsókát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Az apróra vágott savanyú káposztát és vöröshagymát hozzákeverjük, picit megsózzuk, almaecetes, édesítőszeres páclével meglocsoljuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, de frissen is fogyasztható. Üvegbe téve hűtőben néhány napig eláll.

2. A lereszelt csicsókához céklát reszelünk. Aki szereti, tormát is reszelhet hozzá. Ecetes, édesítőszeres páclében üvegbe tesszük, hűtőben tároljuk.

3. A szeletekre vágott csicsókát kefírrel, apróra vágott hagymával, pici sóval összekeverjük, petrezselyemlevéllel ízesítjük és díszítjük. Néhány óra állás után frissen fogyasztjuk.

4. A szeletekre vágott uborkát, csicsókát, paradicsomot megsózzuk, ecetes, édesítőszeres páclével felöntjük, bazsalikommal, esetleg juhtúróval vagy fetasajttal ízesítjük.

5. Vékonyra gyalulunk fehér és vörös káposztát, lesózzuk. Durva reszelőn csicsókát, hagymát reszelünk, és a káposztához keverjük. Almaecetes, édesítőszeres páclevet készítünk, ráöntjük, alaposan összekeverjük, üvegekbe töltjük. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.

6.- A lényeg, hogy a csicsókából remek saláták készíthetők, bátran kísérletezzünk, elrontani nem lehet, és biztosan nagyon egészséges.
Forrás: Saját receptek

Beküldte: pili be Tuesday, November 23. 2010 at 06:33:54

A recept innen származik Gazlap http://www.gazlap.hu/
Ennek a receptnek a webcíme:http://www.gazlap.hu//modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=1318
Close