Magvetés
Dátum: 05.18. 14:23:07
Rovat: Szaporítás


A szaporítás leggyakoribb módja a magvetés, amelyet ivaros szaporítási módnak is nevezünk. Számos növény szaporításában ez a legjobban bevált módszer, mert így csekély költséggel tudunk újabb növényeket előállítani. A kerti növénytermesztésben gyakrabban és nagyobb sikerrel alkalmazzák, mint a szobanövények esetében. A vetőmagvak csomagolásán mindig feltüntetik a csírázáshoz szükséges környezeti igényeket és a vetési mélységet. A cikkből számos hasznos információt tudhatunk meg a magvetésről.

  

 
Hideghatás
Ha a magnak hideghatásra van szüksége csírázás előtt, akkor komposzttal vagy homokkal töltött cserépbe vessük, és a cserepet helyezzük télen fűtetlen hidegágyba. Ha kevesebb idő áll rendelkezésünkre, a magvakat keverjük nedves tőzeghez vagy homokhoz, esetleg szórjuk nedves itatóslapra. Ezután tegyük az egészet műanyag edénybe, az itatóslapot fóliába is csavarhatjuk, és hűtőszekrényben 1-5 ºC-on tároljuk 4-12 hétig.
Kemény héjú magvak

A kemény héjú magvak csírázását úgy gyorsíthatjuk fel, hogy a magvak vízfelvételét segítjük. Ez történhet a kemény maghéj felsértésével, a magvak beáztatásával vagy két réget nedves itatós közé helyezéssel. Ha a magvak nem duzzadnak, akkor a csírával szembeni oldalon éles késsel karcoljuk fel a héjat. Így a víz átjárhatóságát biztosítjuk a csírázáshoz. Az áztatás ideje egy éjszaka legyen. Az itatós között pedig addig tartsuk a magvakat, amíg a felvett víztől kétszeresre nem duzzadnak. Ilyen magvak például a ciklámen vagy a csicseriborsó.Kezelt magvak
A túlságosan kicsi, bizonytalanul csírázó magvakat előkezelik a biztosabb eredmény érdekében. A bevont vagy pillírozott magvak nagyobbak, egyenletesebben vethetők, mint kezeletlen társaik. Az előcsíráztatott magvak kevéssé elterjedtek. Néha például így árusítják az uborkát. Az előcsíráztatás megkívánja a pontos határidőben történő vetést. Az ilyen magvakhoz használati utasítás jár. A beindított magvak vetéskor éppen a csírázás küszöbén állnak. Ezért a csírázás gyorsabb, egyenletesebb lesz. Ekkor fontos a vetési idő betartása.
Magvetés üveg alá
Mivel a csírázáshoz általában magasabb hőmérséklet kell, a csíranövények gyakran fagyérzékenyek, ezért elterjed az üveg alatti csíráztatás. Továbbá az üveggel, átlátszó fóliával borított tálca vagy cserép gátolja a komposztréteg kiszáradását. Az üveg alatt felgyorsul a növekedés, ez később hatással van a virágzásra és a termésképződésre is. Csírázás után a növénykék már elviselik az alacsonyabb hőmérsékletet is.
Az egynyáriakat például világos ablakpárkányon vethetjük. Sok sziklakerti növény, évelő szegélynövény magja alacsonyabb hőmérsékleten is jól csírázik. De minden mag meghálálja, ha hidegházban csíráztatják.
Palántaágy
Sok zöldség, de más növények is szabadfölbe, külön palántaágyba kerülnek elvetésre.
A vetőágyak megfelelő előkészítése nélkül a csíráztatás nem sikeres. A nagyobb talajrögöket szét kell aprítani, hogy az ágy felszíne egyenletesen morzsalékos legyen. A talaj fizikai szerkezete ilyenkor fontosabb, mint humusz vagy tápanyag tartalma. Ugyanennyire fontos a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma. Ezek ugyanis mind a csírázás külső feltételei közé tartoznak.
A vetés általában sorokban történik. Ezzel megkönnyítjük a gyomirtást és a ritkítást vagy egyelést. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Miután az alacsony hőmérséklet gátolhatja a csírázást, ezért a túl korai vetést nem ajánlott. Ha az időjárás nem alakul megfelelően, akkor kertészeti fóliával vagy búrákkal védekezhetünk. Így akár több héttel is begyorsíthatjuk a növények fejlődését.
Garami Márta
Kertpont.hu
A hír tulajdonosa: Gazlap
http://www.gazlap.hu/

A hír webcíme:
http://www.gazlap.hu//modules.php?name=News&file=article&sid=70