A citrusfélék bemutatása
Dátum: 02.28. 22:16:39
Rovat: Zöldségek és gyümölcsök


A nálunk legjobban ismert citrom és narancs is a Citrus fajokhoz tartozik, melyek mind viszonylag alacsony fák, sötétzöld leveleik minden trópusi ország ültetvényeiben megtalálhatóak. Az alábbiakban bemutatjuk a citrusfélék főbb fajait és sok érdekességet tudhatunk meg róluk.

Rendszertanilag a Kétszikűek osztályába, a Rutafélék rendjébe és családjába tartozik a Citroideae alcsaládja, melyek általában éterikus olajokban gazdag termést hozó fajok. Több fajukon a levelek tövében ágtövisek fejlődnek. Egyes kutatók 15, mások 100-nál is több fajt különböztetnek meg. Indiában és kínában előfordulnak vadon élő citrus fajok is, de aligha lehet egyértelműen eldönteni, hogy valódi természetben előforuló fajokról vagy kivadult kultúrájukról van-e szó. A Citrus fajok éterikus olajait az illatszeriparban használják fel; fontos alapanyagok, mivel kémiai átalakításuk révén könnyen más illatminőséget állítanak elő.


Citrus grandis, azaz "pomelo"
Valószínüleg a maláj vidéken keletkezett, ma főleg Indiában és Dél-Kínában, de más trópusi területeken is termelik. Terméseinek átmérője elérheti a 20cm-t, vagy még annál is több. Az egyes termésrekeszeket több cm vastag, szivacsos, fehér középső termésfal veszi körül, amelynek annyira bőrnemű a fala, hogy emiatt teljesen élvezhetetlen. Ezért el kell távolítani, és csak az izolált, lédús szőrük, tömlők ehetők - kellemes savanykás ízűek.


Citrus paradisi, grape-fruit
Lényegesen kisebb a pomelo-termésnél. Nagy a C-vitamintartalma, ezért különösen értékes gyümölcs. Emellett sok benne az éterikus olaj, amiért étvágygerjesztőnek számít. Főleg a termés héjának magas az olajtartalma, egyébként pektinben is gazdag, úgyhogy ezt iparilag is feldolgozzák: az egész termést szétnyomják, és az ún. frakcionált centrifugálással elkülönítik a könnyebb éterikus olajokat a tulajdonképpeni terméslétől. Hasonló módon nyerik a narancslevet is. Feltételezik, hogy a C. maximából, a Szunda-szigeteken élő kicsiny fából keletkezett.


Citrus sinensis, narancs
A citrusfélék legelterjedtebb kultúrfaja. Valószínüleg Kínából származik. A termesztett fajták változatos ízét több aromatikus sav adja, emellett még többféle cukrot is tartalmaznak, különféle arányban. Magról nevelt narancsfákon gyakran terem pompás, élénk narancssárga gyümölcs, amelynek nagysága is hasonló a kultúrváltozatokéhoz, de gyakran teljesen élvezhetetlen. A narancsfajták száma rendkívül nagy. Divatjelenségek is befolyásolják a fajták iránti keresletet. Amikor az 1920-as években megjelent a vérnarancs és nem lehetett a keresletet kielégíteni, a vörösrépa levét fecskendezték a fiatal termésbe, így ugyanazt a hatást érték el, és biztosították a magas eladási árat.


Citrus reticulata, mandarin
A mandarin középső termésfala igen gyengén fejlett, ezért az érett gyümölcs könnyen meghámozható. Termesztése különösen elterjedt Dél-Kelet-Ázsiában.


Citrus nobilis-nak, királynarancsnak hívják a narancs és a grapefruit keresztezéséből származó gyümölcsöt.


Citrus limon, citrom
Magas citromsavtartalmával tűnik ki, mely az északi féltekén lévő müvelési területen novemberben éri el a legnagyobb töménységet, ekkor van általában a szüret időszaka is. A citrom a legbecsesebb limonádé és fűszernövény. A citrom tartósságát adalékanyagok hozzáadásával fokozni lehet. Korábban olyan anyagokkal is próbálták a gyümölcsöt kezelni, melyről később kiderült, hogy rákkeltőek. A nálunk használt citromot savanyúcitromnak (C. aurantiifolia) is nevezik, egy másik faja édescitrom vagy lime néven ismert (C. limetta). Ez sajnos rövid ideig tartható csak el. Levéből kíváló üditőitalok készülnek.


Citrus aurantium néven számos fajt vonnak össze. Egyik képviselőjük a himalája déli leejtőin él, termésének húsából lekvárt készítenek, olaja adja kuraszao (curacao) likőr jellegzetes aromáját. Levelei és terméshéja gyógyhatású.
Egy másik fajuk a bergamott, melynek hélyából állítják elő a bergamottolajat.


A citronád (C. medica) általában kandírozott formában kerül forgalomba. Az ugyancsak ehhez a fajhoz tartozó ethrog vagy esrog néven ismert gyümölcsnek a zsidó vallásban van nagy jelentősége: orsó alakú termését az i.e. I. századtól kimutathatóan használták, ma zsidó karácsonyi ünnep kelléke.


Forrás: Uránia növényvilág 1976

A hír tulajdonosa: Gazlap
http://www.gazlap.hu/

A hír webcíme:
http://www.gazlap.hu//modules.php?name=News&file=article&sid=49