Ehető növények
Dátum: 09.26. 18:12:38
Rovat: Egyéb


Az utóbbi években a városi emberek közül is egyre többen szeretnék változatossá tenni ételeiket vadon termő gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel. Megfelelő ismeretek nélkül azonban nem ajánlatos erre válalkozni.

A vadon termő növények sokféleképpen felhasználhatóak. Készíthetünk belőlük főzeléket, salátát, lekvárt, édességet, fűszert, aromát vagy teát. Az étkezési célból gyűjtött növények azonosítása nem mindig egyszerű feladat. A meghatározáshoz a legfőbb támpontot általában a virág szerkezete adhatja. Jó néhány növény fogyasztásra alkalmas része a virágzási időszakon kívül gyűjthető. A pontos meghatározás nagyon fontos, mert sok olyan mérgező növény létezik, amely hasonlít egy-egy ehető növényre. A tévedéseket a legbiztosabban úgy kerülhetjük el, ha virágzás idején pontosan azonosítjuk a növényt, majd végigkísérjük fejlődését a teljes vegetációs időszakban. A későbbiekben a növényeket már tavaszi hajtása, őszi termése alapján is felismerhetjük.

Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy az ehető növényeknek melyik részét fogyaszthatjuk és milyen célra használhatjuk fel azokat.


Gyökerek:

Általában főzelékként vagy salátaként fogyaszthatóak. A kulturnövények közül a legismertebbek a sárgarépa és a ptrezselyemgyökér. A vadon termő növények gyökerét többnyire főzve, párolva vagy sütve fogyaszthatjuk, nyersen kis szeletekre vágva salátának is elkészíthetjük pl. közönséges torma. Bizonyos esetekben ecetek ízesítésére is használhatjuk, sőt egyes növények megpirított, majd megőrőlt gyökeréből kitűnő pótkávét kaphatunk.


Leveles szárak:

A konyhakertből ismert fejessalátához és káposztához hasonlóan a vadon termő növények fiatal, tavaszi hajtásából ( leveles szárából ) nyersen salátát, főzve vagy párolva főzeléket, zöldségköretet készíthetünk pl. közönséges spárga. Több aromás, magas illóolaj-tartalmú növényt zöld vagy szárított fűszerként használunk pl.: kakukkfű, szurokfű. Egyes növények leveleiből pl. rózsa tea főzhető.


Virágok és rügyek:

A brokkolihoz és a karfiolhoz hasonlóan zöldségételek vagy saláták készíthetőek belőlük. A rózsa- és ibolyafélék virágai felhasználhatóak édességek és cukorkák ízesítésére is. Egyes növények virágaival, így a pongyolapitypangéval és a komlóéval bort és sört ízesíthetünk. A magas illóolaj tartalmú virágok vagy rügyek szárított fűszerként használhatóak, ilyen pl. a szegfűszeg.


Termések:

A húsos terméseket összefoglaló néven gyümölcsöknek nevezzük. Nyersen, aszalva, mártásnak, lekvárnak vagy befőttnek elkészítve egyaránt fogyaszthatóak. Finom süteményeket, tortákat süthetünk belőlük. Az eperhez, almához vagy cseresznyéhez hasonlóan használhatjuk fel őket. Számos erdei gyümölcsből pl. vadcseresznye finom bort is készíthetünk.


Magvak:

Nyersen vagy pirítva, mint pl. a közönséges mogyoró, sóban vagy cukorban megforgatva önmagukban is finomak. Felhasználhatjuk őket sütemények, torták, kenyérfélék, műzlik és saláták ízesítésére is. Egyes növények magjából ( pl. szelidgesztenye ) lisztet vagy olajat nyerhetünk.


Gombák és algák:

A gombákból főzve vagy sütve pl. gyapjas tintagomba sokféle előételt, köretet készíthetünk. Ritkán nyersen salátába is keverhetjük őket. Egyes fajok mint pl az ízletes vargánya, megszárítva kitűnő fűszerek.
A tengeri algákat speciálisan elkészítve fogyaszthatjuk.

Forrás: Kis természethatározó

A hír tulajdonosa: Gazlap
http://www.gazlap.hu/

A hír webcíme:
http://www.gazlap.hu//modules.php?name=News&file=article&sid=48