Trópusi gyümölcsök 2
Dátum: 02.18. 13:09:59
Rovat: Zöldségek és gyümölcsök


Manapság már egyre elérhetőbb áron találunk egzotikus trópusi gyümölcsöket, főleg a nagyáruházak zöldségrészlegeiben . Cikksorozatunkban leírjuk mit érdemes tudnunk ezekről a gyümölcsökről, mikor érdemes őket megvásárolnunk, mire használhatjuk és meddig tarthatjuk el őket. Ebben a cikkben a banán és zöldségbanán, a papaya, az avokádó és a passiógyümölcs vagy marakuja kerül bemutatásra.

Banán és zöldségbanán

A banánfa igazából egy lágyszárú, fűnemű növény, melynek a pálmák törzséhez hasonlatosnak látszó szára valójában egy föld alatt kúszó gyöktörzsből hajt ki. A szár a levelek lapos nyeléből alakult ki, és akár egyetlen késsuhintással is szétvágható. A termesztett banán keresztezés útján keletkezett hibrid, mely szaporodásra csak vegetatív úton képes, dugványozással szaporítják. Éppen ezért nagyon érzékeny a betegségekre, melyek gyorsan elterjednek hiszen egy banánföld összes növényének génállománya megegyezik. Az utóbbi időben fölreppentek olyan hírek is, hogy az itthon is árult banánfajtát is hamarosan a kipusztulás fenyegeti. A világon fél milliárd ember számára alapvető élelmiszert jelentenek a banánfajták. A banán virágzata hatalmas, néha a két métert is elérheti, egy jól fejlett banánfürt 20 kg is lehet. A gyömölcsbanánokban a keményítő az érés folyamán nagyrészt cukorrá alakul, ezért édesek, a zöldségbanánoknál megmarad, ezért sütve, főzve a burgonyához hasonlóan használják fel őket.
A gyümölcsbanánt éretten, de zölden szedik le, és alaposan meg kell érlelni ahhoz, hogy könnyen emészthetővé váljon. Ha a növényen hagyják megérni, akkor a gyümölcsök széthasadnak, rovarok, rágcsálók és madarak áldozatává válnak. Sajnos a banánfürtökben minden gyümölcs egyszerre érik, amely - ha belegondolunk - elég kellemetlen lehet az ottani kiskert tulajdonosoknak, hiszen egy fürtben több mint száz banán is lehet.
A zöldségbanán nem ehető nyersen, de sok helyen a legfőbb táplálék. Ha ilyennel találkozunk, akkor azt megfőzhetjük mikrosütőben is, héjában 5 percig vagy amíg megpuhul, vagy grillezhetjük és köretként tálaljuk. Állaga a tökhöz hasonlítható, de az íze édesebb.
Ha a banán elérte a kívánt érettségi fokát le is fagyaszthatjuk, ez nem károsítja a gyümölcshúst, csak a héj válik feketévé. A túlérett banánt turmixolhatjuk, pépesíthetjük édességekhez, süteményekhez, jégkrémhez. Finom csemegét kapunk, ha az éppen érett banánt meghámozzuk, felszeleteljük, fapálcikára húzzuk, és szorosan becsomagolva lefagyasztjuk. Ezután a fagyott banánt csokoládéval bevonjuk, mely azonnal megdermed a hideg felületen.

Papaya

A papaya eredetileg közép Amerikából származik, de ma már minden trópusi és szubtrópusi országban elterjedt. Gyorsan növő fásodó szárú növény, mely csak sérülés esetén ágazik el. A történelem előtti időktől fogva több tucat változata alakult ki, amíg néhány fajtájának termése apró, addig más fajták termései akkorák akár egy dinnye. Kellemes, sárgabarackra emlékeztető ízű termései sok A vitamint tartalmaznak. Az egész növényben papain enzimet tartalmazó tejnedv van, amely húspuhító hatású, ezért húsok pácolásánál tesz jó szolgálatot, például a levélbe vagy terméshéjba csomagolt kemény hús kellemesen puha lesz. A papaya 3-5 nap alatt érik be szoba hőmérsékleten, hűtőben egy hétig tartható el. A zöld papayát használják a salsa szószban (csípős, zöldséges mártás) és párolt húsokban, pörköltökben mint zöldséget. A papaya magok csípősek, porítva mártásokba és húsok pácolásánál haszálják őket. Szárnyas- és halételek csodálatos kiegészítője lehet papaya, ananász és mangó kockára vágva, majd kissé megmelegítve.

Avokádó

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa, a trópusi Amerika növénye. Valamennyi gyümölcs közül ennek a legmagasabb a tápértéke, tizenhét vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint a legtöbb zöldségnél és gyümölcsnél több káliumot. Néhány kultúrában afrodiziákumnak tartják. A fa virágzása igen különös, valamennyi virág egyszerre nyílik, de ezt kétszer is megteszi. Először ugyanis a bibék, másodszor a porzók érnek. A párosával csüngő termések körte alakúak, 15-20cm nagyságúak, sárga vagy zöld héj borítja őket, amely megérve sötétre vált. A gyümölcs nagy magját körülvevő vajszerű terméshús íze egyszerre a dióéra és a salátára emlékeztet, mely alapján inkább a zöldségfélékhez sorolható. Az avokádó csak szedés után 6-10 nappal érik meg annyira, hogy fogyasztható legyen, ilyenkor megpuhul. Ecettel, sózva, és fűszerezve fogyasztják. Avokádó pép használatos ételek díszítésére, saláták sűrűbbé tételére, gombafejek töltésére, omlettekhez vagy szendvicsekhez. Az avokádó magot ne dobjuk el, próbálkozzunk meg a csíráztatásával!

Passiógyümölcs vagy marakuja

A nálunk is kapható dísznövény golgotavirág ehető változata. Az Amazon folyam partján bennszülött, évelő, gyors növekedésű inda, mely gyönyörű virágai mellett édes-savanykás, 7x9cm nagyságú lilásvörös termést terem. Az illatos gyümölcsök héja kemény. A héjon belül található a lédús, sárga-narancssárga pép, amely ehető, szőlőmag nagyságú magokkal van tele. A nálunk is kapható marakuja dzsúz nem helyettesíti a valódi gyümölcspépet, ne is próbáljuk meg behelyettesíteni, ha olyan receptet készítünk, mert az eredmény kiábrándító lesz. Ha melegítjük a marakuja pépet, akkor egy szitán átöntve a magokat leszűrhetjük, bár a legtöbb embert a magok nem zavarják. A marakuja pép jó saláta öntetnek, gyümölcsfagylaltnak, jégkrémek és sütemények díszítésére vagy akár húsok pácolásához is.

.

+ Egy recept

Avocado Salsa - főleg lazac ételekhez

Hozzávalók:
1 érett, de még kemény avokádó,
2 nagy kemény paradicsom,
1/2 kis vöröshagyma,
2 evőkanál citromlé,
1 púpozott evőkanál aprított friss koriander,
Néhány csepp Tabasco szósz,
Só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:
Hámozzuk meg a paradicsomokat: Ehhez öntsünk rájuk forró vizet, majd egy percig állni hagyjuk, utána lehúzzuk a héjukat amikor már eléggé kihűltek ahhoz, hogy kézbevegyük őket. Ezután vágjuk őket ketté, és egy tál fölött, a vágott oldallal lefelé préseljük ki a paradicsommagokat. Aprítsuk fel a paradicsomot amilyen apróra csak lehet. Vágjuk félbe az avokádót, vegyük ki a magot, a feleket vágjuk négy részre és hámozzuk meg. Most vágjuk fel az avokádót parányi kockákra, és tegyük meg ugyanezt a hagymával is. Végül öntsünk össze mindent egy edénybe, fűszerezzük be, öntsük hozzá a citromlevet, az aprított koriandert és a pár csepp Tabasco szószt. Fedjük be folpack fóliával és hagyjuk állni egy órát tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek. Az avocado salsa főleg a grillezett vagy sült lazac ízének fantasztikus kiegészítője.

Írta: Somorjai Ede (sede)
Kapcsolódó cikkek: Trópusi gyümölcsök 1





A hír tulajdonosa: Gazlap
http://www.gazlap.hu/

A hír webcíme:
http://www.gazlap.hu//modules.php?name=News&file=article&sid=131