17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
11:32:am zotank :
Halihó
8:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:36:am kutyus :
Jó reggelt!Lassan enyhülnek az éjszakai fagyok
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Kaktuszápolás egész évben 3. - Teleltetés
Kaktuszok A kaktuszokat nagyon sok ember kedveli és szereti. Sokan azonban úgy vannak vele, hogy nem mernek belevágni a tartásukba, félve attól, hogy ez igen nehéz és körülményes feladat. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Ebben a részben a különféle kaktuszok átteleltetésének módszerei kerülnek bemutatásra. Míg a sivatagi és hegyvidéki kaktuszok szeretik, ha világos, hűvös és száraz helyen teleltetjük őket, mert csak így virágoznak a téli, nyugalmi időszak után, addig a melegkedvelő kaktuszok szívesen áttelelnek akár a napos ablakpárkányon is, a fűtőtest felett...

A sivatagi és hegyvidéki kaktuszok szeretik, ha világos, hűvös és száraz helyen teleltetjük őket, csak így virágoznak a téli, nyugalmi időszak után.
- Optimális hőmérséklet: 5-12 C fok
- Minél hűvösebb és sötétebb a teleltető, annál szárazabban tartsuk őket!
- Ha kaktuszainkat ablakpárkányon, a fűtőtest fölött tudjuk csak teleltetni, akkor néha (3-4 hetente) enyhén öntözzük meg őket. Óvjuk növényeinket a fűtőtest közvetlen melegétől, úgy, hogy szigetelőanyagot (hungerocellt) helyezünk a cserepek alá.
- Sok kaktuszt (pl. Lobivia-, Rebutia- és Notocactus fajok) teleltethetünk -ha szükséges- teljes sötétségben is, ám ilyenkor tartsuk őket teljesen szárazon és hűvös legyen a hely. Sötétben nagyon jó szolgálatot tehet a mesterséges megvilágítás.
- Ha a kaktusz ebben az időszakban növekedni kezd, a fényhiány miatt etiolálódik (megnyúlik), és nem fog virágozni.

A melegkedvelő kaktuszok (Melocactus- és Discocactus-fajok) ellenben szívesen telelnek napos ablakpárkányon, és fűtőtest felett.
- Teleltetésükhöz 15-18 C fok közötti a megfelelő hőmérséklet.
- Ezeket a kaktuszokat rendszeresen – de mérsékelten – öntözzük.
Jó tanács: a kaktuszokat – az epifitonok kivételével – télen soha ne trágyázzuk! Minél inkább nyugalomba hagyjuk téli álmuk idején, annál hálásabban virágoznak tavasszal.

Mesterséges megvilágítás
Ha kaktuszainkat csak mesterséges megvilágítás alatt tartjuk, akkor eleve kudarcra vagyunk ítélve. Soha nem virágoznak, mert csak a nagyon intenzív napsütéskor indulnak fejlődésnek.
Jó tanács: Soha ne hagyjuk, hogy kaktuszaink mesterséges megvilágítás alatt - meleg és öntözés hatására - növekedni kezdjenek. Biztos, hogy megnyúlnak, azaz világos és csúcsos hajtásokat hoznak, vékony tövisekkel és egymástól távol álló areolákkal.

Érdemes mesterséges megvilágítást alkalmazni
- a nagyon borús napokon
- ha kaktuszokat sötét helyen (pincében, kamrában) kell teleltetnünk. Az intenzív mesterséges megvilágítás serkenti a fotoszintézist, ez növeli a növény ellenálló képességét.

A következő lehetőségek közül választhatunk:
- Az izzólámpák alkalmatlanok, mert a színtartományukból hiányzik a kék szín.
- A fénycsövek a legolcsóbb, de a leggyengébb fényű lámpák. Az ilyen lámpákból többet kell felszerelni – max.30 cm-re a kaktuszoktól -, hogy megfelelő legyen a fényerősség. Az olcsóbb, nappali fényt sugárzó fénycsövek hatásosabbak, mint a drága, speciális lámpák.
- A magas nyomású higanygőzlámpákat és a kevert fényű lámpákat szaküzletben vehetjük meg. Nagy a fényerősségük és a növények számára kedvező a hatásuk. Fényüket kúp alakban sugározzák, 0,5 méteres távolságból 0,7 méter átmérőjű kört világítanak be. Minnél közelebb van a lámpa a növényhez, annál kedvezőbb a hatás. Ha nagyobb felületet szeretnénk bevilágítani célszerűbb, ha több lámpát szerelünk fel, mintha a lámpától való távolságot növeljük.
- Magasnyomású nátriumgőzlámpából olyat vegyünk, amelynek teljesítménye megfelel a hobbikertészek számára. Az ideális növénylámpák azonban drágák: csak szakemberek által beszerelhetők, gyújtószerkezettel működtethetők.

Epifitonok (levélkaktuszok)
Az epifitonok csoportja a kaktuszok világán belül sajátos, egyéni ápolást igényel. Meleg, trópusi vidékekről származnak, ahol a nagy fák ágvilláiban összegyűlt humuszfészkekben tenyésznek. Az epifitonok növekedése rövid vagy hosszú szártagú, levélszerű és csak a „levél” szélén lévő areolákon, vagy a hajtáscsúcsokon található néhány jelentéktelen tövis.
Kedvelt epifitonok:
Marniera, Nopalxochia, Phyllocactus, Rhipsalis Rhipsalidopsis (húsvéti kaktusz), Schlumbergera (karácsonyi kaktusz)

Az epifitonok teleltetése:
Az epifitonokat, attól függően, hogy mikor virágoznak - télen, tavasszal vagy nyáron - más- és másképpen kell teleltetnünk.
Tavasszal és nyáron virágzó fajok (Nopalxochia, Phyllocactus, Rhipsalidopsis, Selenicereus): a földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni, a hőmérséklet: 12-15 C fok; ne trágyázzuk.
Télen virágzók (Marniera, Rhipsalis, Schlumbergera): alaposan öntözzük, a hőmérséklet 20 C fok körül legyen; kielégítően trágyázzuk. Ha túl szárazon tartjuk, elhullajtja a virágait. A virágzás után kezdődik a növekedés, már télen beindul és tavaszig tart az új „levelek” képződése. Májusban vihetjük ki téli helyéről a szabadba. Itt őszig megedződnek a fiatal hajtások. Így télen biztosan virágzik a növény.

Kaktuszok a növényházban:
Aki a megfelelő körülményeket biztosítani tudja, megfelelően ápolhatja üvegházban az összes kaktuszt. Nagyon fontos az üvegház burkolata: az olyan modern anyagok, mint a kettős plexiüveg táblák a jók, mert sok fényt eresztenek át, de mégis jól szigetelnek. Nagyon fontos a megfelelő szellőztetés a tetőtérben, hogy a túl meleg levegőt elvezethessük, és ezáltal elkerülhetjük, hogy a növények megégjenek. A kultúrfelület tulajdonképpen 1 méter magas asztalokból áll, amelyekre a cserepeket elhelyezhetjük.

A kaktuszok ápolása az üvegházban:
- A forróságot kedvelő és kevésbé érzékeny kaktuszok kerüljenek az üvegház naposabb oldalára.
- A kultúrfelületet legjobban négyszögletes cserepekkel, tálakkal használhatjuk ki.
- Agyagcserepek használatakor a legjobb, ha tőzegbe vagy tőzeges homokba ágyazzuk be azokat, ugyanis erős napsugárzásnál így lassabban száradnak ki.
- Az öntözés és a trágyázás ugyanúgy történik, mint a többi termőhelyen.
- Ősszel esténként párásítsunk, majd szellőztessünk: ez megedzi a növényeket.
Vigyázat: fagy esetén ne alkalmazzuk!
- Ha együtt teleltetjük a melegkedvelő és a hűvöset igénylő kaktuszokat, a melegkedvelőket tegyük a fűtőtestek közelébe.

Szerző: Szilvi
Forrás: Franz Becherer Kaktuszok

Kapcsolódó cikkek:
Kaktuszápolás egész évben 1.
Kaktuszápolás egész évben 2.

Dátum: 08.27. Szerző: Kövér Szilvia &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kaktuszok
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kaktuszok:

A kaktusz alkalmazkodása

Hír értékelése
Értékelés: 4.86
Szavazat: 23


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

KaktuszokNövényápolásSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc