14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
CSERE-BERE növények, magok....(50)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Konyhakerti növények (14)
Adeniumok (6)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Vendégeink a kertben(17)
Íriszek (7)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Évelő virágok (20)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Sziklakerti növényeink (13)
Bougainvillea
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (57)
Gazlap szakácskönyv (67)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Találd ki.....(27)
A Tudat keresése (2)
Kávéház (40)
Vicces képek, történekek (15)
Miért mérgelődök?....mi bosszant? (23)
PIKNIK a Telepes utcában
Eladnám......Vennék (10)
Milyen öröm ért ma?? (36)
Írj bármilyen témáról (14)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét mindnekinek
6:22:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:24:am kutyus :
Jó reggelt! meleg s felhős a reggel
6:19:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:11:pm bau :
Köszönöm,megvagyok,úg y öregesen Örülök,hogy benéztél a főzősbe is .) Veled mi van?
4:05:pm bujo :
Pedig emlékeim szerint jól éreztük magunkat. Te jól vagy? Nagyon tetszik a főzős képecskéd!
3:59:pm bau :
Sajnos itt már nincs meg a régi élet
3:57:pm bujo :
Szia Bau! Már azt hittem Mindenki alszik a Gazon!
3:57:pm bau :
Szia BUJÓ
6:26:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:07:pm Emmylie :
Szép estét.
1:10:pm lipio39 :
sziasztok
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes ünneplést mára is
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Augusztus
Augusztus, amelyet a "hullócsillagok havának" is neveznek, az utolsó igazi nyári hónap. Főszezon van a kertekben. Gazdagon virítanak a különböző nyári virágok, konyhakertünk bőséges terméshozammal hálálja meg eddigi tevékenységünket, a gyümölcsfák is bőven ontják terméseiket. Azonban a kertben most sincs nyaralás. Itt mindig akad tennivaló, és a gondos gazda most sem pihenhet. A betakarításokkal egyidőben bőven akad tennivaló. Az általunk termelt gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása közben gondolnunk kell a következő kerti szezonra.

Augusztusban van a betakarítások főszezonja, a veteményesben a növények most is bőséges termést hoznak. A sárgarépa, uborka, káposztafélék, dinnyefélék, paradicsom, paprika most is bőven teremnek. A paradicsomot és a paprikát érdemes rendszeresen (tíznaponta) leszedni, ezzel jelentősen elősegíthetjük a további termés kifejlõdését. A sárgarépa az igen kedvelt zöldségfélék közé tartozik. Piros színét a karotin okozza, amely "A"vitaminforrásként a látást javítja, valamint jelentős illóolaj és ásványi anyag tartalommal is rendelkezik.

A nyári veteményezések ideje a májusi-augusztusi időszak. Másodterményű káposztafélék, késői burgonya, áttelelő saláta, csemegekukorica, áttelelő spenót, áttelelő cékla, téli sarjadékhagyma vethető. Másodterménynek újravethetõ a borsó és a fejessaláta is, õszi fogyasztásra. Most újra elvethetjük a petrezselymet is, amelynek zöldjét tavasszal, frissen szedhetjük. Szükség esetén, a hónap végéig még öntözhetjük és tápoldatozhatjuk a zöldségnövényeket. A gyümölcstermõ növények ilyenkor még csak legfeljebb két-három ezrelékes töménységû lombtrágyázást kapjanak tápanyag-kiegészítésként és ezt is csupán egy-két alkalommal. Náluk az öntözést is be kell fejezni, hogy a hajtásaik idõben, jól beérjenek.

A kertünkben színes és üdítő látványt nyújt a most érő szederbokor elé ültetett mindig a nap felé forduló napraforgó (Helianthus annuus), amely haszon- és dísznövényként is megállja a helyét. A napraforgó az Egyesült-Államok északi részéről származik, ahol régen vadon nőve ellepte a prérit és az indiánok is tisztelték. Manapság jelentős takarmányként valamint az olajgyártás nyersanyag növénye. Mint a nyár egyik szimbóluma, élénk sárga színe és naphoz hasonló kinézete miatt a kiskertekben is igen kedvelt.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyümölcsök között a feketeszeder (Rubus canesceus), amely igénytelensége miatt bárhol megél, csak arra kell vigyázni, hogy el ne lepje a kertet. A szeder hasonlít az eperre. Színe kékesfekete, íze fanyar már majdnem savanyú, és akkor igazán érettek a szemek, ha a barkáról könnyen leválnak. A madarak is kedvelik ezért érdemes a bokrokat hálóval védeni. A szüret után a bokrokat vissza kell metszeni (közvetlenül a föld fölött vágjuk vissza), csak az egyéves hajtásokat hagyjuk meg. A tüskésebb fajtáknál érdemes kesztyűt húzni. A szederből kitűnő szörp, valamint lekvár készíthető. Nagyon fontos C-vitamin forrás.

A nyár igen kedvelt gyümölcsei a barackok. A sárgabarack Örményország meleg vidékeiről származik ezért is igen kedveli a meleget és ebben a hónapban bőven ontja a termését. A kajszibarack (Armeniaca vulgaris) hazája a Kaukázustól Nyugat-Kínáig terjedő vidék, több hazai fajtája ismert (köztük a Magyar kajszi), igen kedveli a meleget és a sok napsütést. A fa érdekessége, hogy mivel önmegtermékenyítő, ezért a magányosan álló egyedek is hoznak termést. A lédús, húsos sárgabarack fogyasztható frissen vagy szárítva, lének, süteménybe sütve valamint lekvárnak elkészítve. Pálinkát is készítenek belőle. A kajszifákat a termés leszüretelése után bőségesen kell öntözni, ugyanis a fák felhasználják tápanyagtartalékaikat, és ezáltal igen legyengülnek. Elősegíthetjük a jövő évi terméshozatalra való felkészülést azzal, hogy bőségesen öntözzük őket és könnyen felvehető műtrágyával pótoljuk az elveszett tápanyagokat.

Az őszibarack (Persica vulgaris) őshazája Nyugat-Kína. Cserje, de könnyen fává nevelhető. A meszes napsütötte talajokon érzi a legjobban magát. Nálunk is számos fajtája megtalálható pl.Cahmpion, Arany csillag és Mariska fantázianevekkel ellátott fajták. A 'Sunbeam' fajtára jellemző, hogy néha olyan bő termést hoz, hogy a kis barackokat ritkítani kell, hogy a gyümölcsök a megfelelő nagyságúra fejlődjenek. Az őszibarack tetszetős külsejének és igen jó zamatának köszönhetően, nagyon kedvelt nyári gyümölcs. Frissen fogyasztva éppúgy kiváló, mint befőttnek, gyümölcslének vagy lekvárnak elkészítve.

Most érik a Kaukázustól a Baklánig őshonos alma (Malus domestica), és a körte (Pyrus domestica). Mindkettőnek rengeteg fajtája ismert. A gyümölcsösökben és a kertekben a lisztharmat augusztusban igen gyakran üti fel a fejét, mivel a száraz időszak kedvez a fejlődésének. A varasodás mind fiatal hajtásokat és a leveleket, mind a gyümölcsöt veszélyezteti. Az alma és körtefajtáknak a gyümölcs kifejlesztéséhez rengeteg vízre van szükségük. Ellenkező esetben- különösen, ha heteken keresztül nem hull csapadék - a fák igen kicsi, korcs, valamint íztelen terméseket hoznak. Ha bőséges a termés, érdemes a fa ágait alátámasztani, mert a gyengébb ágakat a nehéz gyümölcsök könnyen lehúzzák. Az alma és a körte szedését a fa alján kezdjük és fokozatosan haladjunk felfelé. Vigyázzunk, hogy ne erőszakosan szakítsuk le a gyümölcsöt, mert a termőrész is könnyen leválhat a fáról, ami azt jelenti, hogy a körtével, almával együtt a jövő évi termést is leszüreteljük. A gyümölcsöket - kivéve a mandulát és a diót - szedjük úgy, hogy szára is maradjon, mert így hosszabb ideig frissek maradnak, nehezebben romlanak el. Az alma, körte, frissen, kompotnak süteménybe sütve fogyaszható. Kedvelt ital a körtepálinka és az almából készített ízletes bor.

Jellegzetes augusztusi gyümölcs a szilva (Prunus domestica), amely Közép-Ázsiából származik. Rengeteg alfaja ismert (köztük a ringló valamint a mirabellaszilva), hazánkban nagyon sok területen elterjedt a termesztése. A háziszilva hazai fajtája a 'Besztercei', amely tőlünk terjedt el előbb Európában, később pedig Észak-Amerikában is. A szilváknál alak és méret vonatkozásában is igen nagy a választék, és a sok napsütés jótékony hatással van a gyümölcs érésére valamint cukortartalmára. Természetes íze süteményekbe sütve is megmarad. Az egyik legkedveltebb lekváralapanyag és igen népszerű a szilvából készített pálinka.
Kevésbé elterjedt a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea), amely szintén most érik. Termése vörös színű és igen jó ízű. Örökzöld kúszónövényként nagyon jól mutat, ezért is érdemes a kiskertbe telepíteni. Igazi hazája Észak-Európa, ott a tundrák, erdõs tundrák és tajgák növénye. Közép-Európában csak a hegyek magasabb régióiban él, hazánkban jóval ritkább, mint a fekete áfonya.

A kertekben, erkélyeken, balkonokon még gazdagon virágoznak a nyári virágok. Virágtenger vesz minket körül. A nyári kánikulában is szaporítható több növény. A legismertebbek közül a gyümölcsösben a szamóca, a díszkertben pedig a muskátli és a fehér liliom. A szamócát palántáról, a muskátlit dugványról, a fehér liliomot pedig hagymáról szaporíthatjuk. Az elvirágzásuk után kell kiszedni a liliomhagymákat, hogy szaporításukhoz leválaszthassuk oldalukról a sarjhagymákat. A hagymákat minnél előbb ültessük vissza laza szerkezetű, nedves talajba, napos helyre, mert a szabad levegõn károsodhatnak.
Valamennyi fajtánál azért sürget a mielõbbi szaporítás, mert munkánk csak akkor lesz sikeres, ha a tél elõtt begyökeresednek az áttelepített fiatal növények, dugványok. Ebben az időszakban néhány növény (pl. muskátli, hibiszkusz) új hajtása az anyanövényről leválasztva könnyen meggyökeresedik. Azokat az évelő növényeket, amelyek már elvirágoztak, most átültethetjük, így mire beköszönt az ősz kellőképpen meggyökeresednek. Az évelő növényeket tőosztással könnyen szaporíthatjuk és ezt az átültetés alkalmával érdemes elvégezni. Az évelők a tápanyag szempontjából igénytelen növények. A kétnyári virágok (pl.árvácska, százszorszép) magját is most lehet elvetni

Szárazságtűrése, augusztusi, szeptemberi kései virágzása miatt hasznos dísze lehet kertünknek a csörgõfa (Koelreuteria paniculata). Helyigényes növény, mert magassága a 10 métert is meghaladhatja. Virágai élénk sárgák, termését virágkötészeti alapanyagként hasznosíthatjuk.

Szerző:
Szegedi Éva (Vica)
Dátum: 08.19. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Évszakokról, hónapokról
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Évszakokról, hónapokról:

Vadvirágok - Zsidócseresznye

Hír értékelése
Értékelés: 4.85
Szavazat: 7


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Egynyári növényekÉvszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc