14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
CSERE-BERE növények, magok....(50)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Kertek és kalandok (5)
Konyhakerti növények (14)
Vendégeink a kertben(17)
Bonsai-bonszáj (2)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Dézsások (19)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Milyen növény ez?? (37)
Paprikák, chilik (5)
Segítség csak kertészeti témákban(17)

- Tábortűz témák:
Gazlap szakácskönyv (67)
IDŐJÁRÁS (58)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
ŐSZ....2015....2016.....2017
Találd ki.....(27)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
IDŐJÁRÁS (57)
Írj bármilyen témáról (14)
A Tudat keresése (2)
Vicces képek, történekek (15)
Kreatív ötletek....barkácsolás (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
8:04:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes napot
1:54:pm Emmylie :
Szép délutánt. Én épp uborkázok.
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!! kezdődik a vendégjárás
8:32:pm Emmylie :
Szép estét.
5:06:am kutyus :
Jó reggelt....fúúúúú a szél
11:00:pm Emmylie :
Jo éjszakát.
5:04:am kutyus :
Jó reggelt
6:18:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes nyári hetet!
12:18:pm Bojtárgazdi :
én is nagyon szép napot kívánok!
8:45:am Emmylie :
Szép napot
5:13:am kutyus :
Jó reggelt minden GAZ-nak
7:55:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
3:30:pm Emmylie :
Szép délutánt.
4:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
3:29:pm Emmylie :
Szép délutánt.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Az én Feng-Shui-m 2.
Túlhajszoltak vagyunk. Úgy érezzük, elrohan mellettünk az élet. Próbáljuk utolérni, hajszoljuk azokat a dolgokat, amelyekre semmi szükségünk nem volna, ha nem hajszolnánk őket. „Praktikus” életet igyekszünk élni, megtakarítani az időt, miközben nem vesszük észre, hogy ennek ára éppen az egyre kevesebb időnk.


A karrier területe:

Ez a terület a szakmai és üzleti sikert jelképezi. (1 kép) Ezenkívül szimbolizálja életünk valódi feladatát, cselekedeteinket és tudásunkat, tágabb értelemben véve az életutunkat. [1].
A természetet nem lehet büntetlenül megerőszakolni. A Feng-Shui tanítása éppen azért érdekes, mert ha megnézed, igyekszik a természet harmóniáját elhozni a hétköznapi életbe. (Egyébként, ha jobban megnézzük, minden rendesebb vallás mélyén a természet tisztelete rejlik. Csak aztán a hatalomvágyó emberek kiforgatták.) A Feng-Shui ilyen szempontból most válik kritikussá, önjelölt prófétái és vállalkozóirodái révén. Sapienti sat … [2]

[Sapienti sat (lat.): A bölcsnek elegendő.... (ennyit mondani)]

Kényes kérdés a karrier területe, hiszen ki ne vágyna arra, hogy előbbre jusson, karriert csináljon. Ezért a csí-t, a jó energiát be kell csalogatni az otthonunkba. Ennek egyik lehetséges, szemet gyönyörködtető módja, egy kis csobogó, vagy szökőkút építése. Persze megteszi ám egy kedves kis madárfürdő is. Fontos, hogy ne essünk túlzásba, az otthon, a kert és a csobogó, vagy a szökőkút harmonikuan illeszkedjék egymáshoz. A Feng-Shui tanítása ezt úgy fogalmazza meg, hogy igyekezzünk egyensúlyt teremteni az elemek között. (2. kép)

Egy kedves virágoskert, ami kezünk munkáját dícséri és olyan jólesik ránézni, jelentéktelenné törpülhet, minden ékességét elveszítheti egy gigantikus szökőkút mellet, mely magának követel minden figyelmet. Ráadásul az ilyen monstrumok sajnos, legtöbbször giccsesek is. A figyelmet magukra vonják, ez tény, de ki vágyakozna olyan figyelemre, amelynek eredményeképpen az embert egy lesajnáló, gúnyos mosoly kíséri útján. (3 kép)

Az előkert, a bejárat alakítja ki azt a bizonyos első benyomást, ami olyannyira fontos az embernek. A legfontosabb, hogy hazaérve, a saját otthonunkba lépve, milyen az első benyomás a mi számunkra. Ha az udvarba lépve az első ami fogad minket, a kuka, vagy egy rakás tavalyról ottmaradt ág, autóalkatrész és roncs bútorok kupaca, az nem fog arra inspirálni senkit – minket sem! – hogy „de jó ide belépni!”. Márpedig ez az érzés egyike a leginkább fontos érzéseknek. Ez segít kívül hagyni a munkahelyi gondokat, ami persze azzal jár, hogy előkerülnek az otthoni gondok, no de azok mennyivel édesebbek! Ha a kertbe lépünk, otthon vagyunk, s otthonunk fogadjon minket szeretettel, gyengédséggel. A napközben erősen igénybevett ember kikapcsolódásra, pihenésre vágyik. Ha az előkert ennek ígéretével fogad minket és látogatóinkat, akkor megtette kötelességét. A ház bejáratához vezető út, mely az előkerten vezet keresztül, a Feng-Shui tanítása szerint, életutunkat szimbolizálja. Ha van rá lehetőség, érdemes úgy kialakítani, hogy ne egy nyílegyenes betonsáv legyen. Teremtsük meg a hangulatát is, hiszen nap mint nap végigmegyünk rajta, adjon nekünk nap mint nap örömet ez a kis út. Nem kell mindjárt méregdrága térkőre, carrarai márványpadlóra gondolni! Kevés fáradsággal magunk is lerakhatjuk a szelíden kanyargó, ódon hangulatú téglajárdát. (4 kép) A bontott téglát - kis szerencsével - nagyon olcsón meg lehet szerezni, s néhány napi közös munkával – akár a család, akár a haverok – szépen le is tudjuk rakni. Hamar elmohosodik, s meleg tónusa szeretetteli hangulatot sugall. S adhat-e nagyobb örömet a boltban vásárolt tucatáru, mint a saját kezünk munkája?

A Feng-Shui tanítása szerint, kerüljük a szimmetriát! (Kínában a kripták bejáratához telepítenek szimmetrikusan örökzöldeket.) A telepítéskor ügyeljünk arra, hogy a járda két oldalán ne ugyanolyan növények legyenek. Ez összecseng a régi kínai tanítással, mely szerint a célhoz vezető út, legalább olyan fontos, mint maga a cél. Az út során tehetünk szert újabb ismeretekre, szerezhetjük meg azt a bölcsességet, melynek segítségével a célt élvezhetjük. Ha kertünk méretei nem is teszik lehetővé a kanyargós bejárati út kiépítését, ezt nagyszerűen ellensúlyozhatjuk azzal, ha váltakozó növényeket telepítünk az út két oldalára. Ezzel az úton járó tekintetét hol ide, hol oda vonzza az újabb és újabb látnivaló, a kanyargó út hatását keltve ezzel.

Vonatkoztassunk el a Feng-Shuitól, s nézzük hétköznapi szemmel a karrier területét. Az az ember tud érvényesülni, aki tele van alkotó energiával s ezt az energiát nap mint nap képes megújítani. A reggeli indulás és a délutáni, esti hazaérkezés a nap két, meghatározó sarokpontja. Ha a reggeli indulás során, a saját kezünkkel lerakott, kanyargós kis téglajárdán ballagunk ki a kapuhoz, megsimogatva kedves rózsáink, bukszusaink egyikét másikát, (ha szerencsénk van, még egy rigót is megleshetünk fürdés közben!) a nyugalom fog eláradni bennünk. (5 kép) Ez a nyugalom, a hit abban, hogy ma minden sikerülni fog, elkísér bennünket a nap során. S hazaérkezésünkkor nem az okos főnökök által szétcincált idegekkel esünk be a család körébe a kapuból. Az idegesség, az indulatok elolvadnak a saját kezünkkel lerakott, kanyargós téglajárdán, lecsöndesednek a felhalmozódott feszültségek, s kedves rózsáink, bukszusaink, az otthon zöld pázsitja feltöltenek minket azzal az örömmel, jókedvvel, hogy szeretteink körébe mosolyogva, ölelésre tárt karral léphetünk.

Szerző: Bácskai Péter (Vackor)

Irodalomjegyzék:
Elisabeth Kislinger – Helga Hofmann: Feng-shui a kertben, Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
Fórum: Vackor - Gazlap 2004.06.18, 19:24 Hozzászólás témája: Re: feng shui

Kapcsolódó cikk: Az én Feng-Shui-m 1.

Dátum: 08.09. Szerző: Vackor &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.26
Szavazat: 19


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc