17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Az én Feng-Shui-m 1.
Túlhajszoltak vagyunk. Úgy érezzük elrohan mellettünk az élet. Próbáljuk utolérni, hajszoljuk azokat a dolgokat, amelyekre semmi szükségünk nem volna, ha nem hajszolnánk őket. „Praktikus” életet igyekszünk élni, megtakarítani az időt, miközben nem vesszük észre, hogy ennek az az ára, hogy az egyre kevesebb időnk marad.[1] A Feng-Shui a természet és az ember összhangját igyekszik megteremteni.. Harmóniát teremtve kell élnünk a természet végtelen energiáival. Sokan azt vallják, hogy a Feng-Shui a kínai nép Föld iránti végtelen szeretetéből fakad. Félték, szerették, tisztelték a természetet, hitték, hogy a világban rend, harmónia és egyensúly uralkodik. [2] Nem feltétlenül kell tudományos alapossággal megközelíteni a kérdést ahhoz, hogy elérjük, amit szeretnénk. Néhány olyan, aránylag kis felkészültséggel, csekély anyagi ráfordítással is megvalósítható dologra szeretném felhívni a figyelmet, amit mi magunk is megvalósíthatunk.


Mi is tehát a feng shui? A szó jelentése: szél és víz, az örök változás, körforgás és fejlődés szimbólumaként. Több mint ötezer éves filozófiarendszer, amely épít az ősi kínai folklór hagyományaira. Tartalmazza az ősi kínai hitvilág, a társadalom hiedelmeit és hagyományait. [2] Természetesen nem mindenki akar Feng-Shui szakértő lenni, sőt, nem is mindenki vágyik arra, hogy Feng-Shui kertje legyen. Ám ha a Feng-Shui szellemében eszközlünk néhány átalakítást, mindenképpen érezni fogjuk hatását. Ez független attól, hogy a Feng-Shuiban hiszünk-e, vagy sem.

A legegyszerűbb egy erkély, egy balkon, egy terasz „fengshuisítása”. Néhány természetes elemmel nagyon nagy hatást érhetünk el. Egy kerek tál kitűnően tompítja a szögletek keltette barátságtalan hatást. A faoszlop - mint fa elem - mellett az agyagedény, mint a tűz és a fém (ásványok) társítása, benne a víz elemei a növények, a virágföld pedig a föld elem. A műanyag edények, melyek nem tartoznak egyik elemhez sem, általában szemre sem olyan szépek és barátságosak, mint egy terrakotta, vagy egy kő virágtartó.

A lépcső mindig az energiaáramlás helye. A csí – a jó energia, az életerő – kanyarogva, hullámozva áramlik, míg a shá – a rossz energia – egyenes vonalban. Célunk, hogy a csí, a lépcsőn ne el, illetve lefolyjon, hanem éppen hozzánk jöjjön, oda, ahol általában tartózkodni szoktunk. A lépcső melletti sarok kettős kedvezőtlen hatását egyensúlyban tartott energiaközponttal igyekezhetünktünk kedvezővé tenni. A tuskóra helyezett égetett agyagedényben a kaktuszok, kedves virágaikkal hálálják meg a gondoskodást és egyben jelzik nekünk, hogy jól okoskodtunk.

Mire kell ügyelnünk, ha a Feng-Shui szellemében szeretnénk eljárni? Először is ismernünk kell a báguát, azaz pá-kuát. A I Ching (ji csing) nyolc, háromvonalas jelből, úgynevezett Kua-ból épül fel, melyeket egymással párosítva, 64 hatvonalas Kua-ból álló teljes rendszert alkotnak. Ezzel már a dolgok változásai pontosan leírhatók. Az e rendszert alkotó 'nyolc trigram' elnevezése a "Pa-kua",s a kínai felfogás szerint, ezt a rendszert nem érdemes tovább boncolgatni, mivel ebből „már valamennyi eredendő dolog származtatható”. [3] A nálunk klasszikusan ismert báguá (illetve pá-kuá) ábráján (jobbra) jól látható, hogyan is áll össze a ji-csing (ji-kingnek is ejtik) háromszögekből alkotott tere. Ebből az ábrából azt láthatjuk, hogy vannak olyan területek (összesen négy), Ahol az energia háromszögei nem érnek ki a terület széléig. Tekintettel arra, hogy az építési telkek általában négyszöggel modellezhetőek, ezt figyelembe kell vennünk. Érdekes észrevenni, hogy pontosan ezek azok a sarkok, ahol ha nincs semmi, annyira nyomasztó, rideg, ellenben egy kedves bokor, vagy egy örökzöld annyira szemet gyönyörködtető.

„Ami szép, az jó is” mondták a rómaiak, ami szép a szemnek, az jó az energiaáramlásnak is. Ezért fektet nagy hangsúlyt a Feng-Shui a sarkok energetizálására. Nem szabad mereven ragaszkodni az égtájak szerinti tájoláshoz, sokkal fontosabb a bejárat szerinti tájolás. A pa-kua, egyes értelmezésekkel ellentétben a feng-shuiban nem területet jelent, és nem is a más értelmezések szerinti nyolc égtájat, hanem egyszerűen a nyolc trigram jelképét és filozófiáját, ami a feng-shui egyik alapelve. [3]

Igyekezzünk kertünk, otthonunk saját pá-kuáját úgy meghatározni, hogy a bejárat a karrier területére essen Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor nyert ügyünk van, de ha nem jön össze, akkor sincs semmi veszve. A energiafolyamok jól terelgethetőek, csalogathatóak. Mindenekelőtt tegyük a bejáratot egyértelművé és barátságossá. Az ősi kínai filozófia szerint, a kanyargós út jobb, mint az egyenes, amely bár rövidebb, de a kanyargós többet mutat meg. Nekem, személy szerint, nagyon jólesik, hogy hazatértemkor egy kedvesen ódon téglajárdán ballagok át az előkerten, s úgy érek el a ház bejáratához. Van időm arra, hogy szellemem átálljon a otthoni életre, energiát gyűjtök magamba, a kapun kívül hagyom a napi gondokat. És mi más is lehetne a Feng Shui célja, mint az, hogy minél kellemesebben érezzük magunkat, a magunk teremtette kis világunkban. Fontos, hogy a minket körülvevő tárgyak között legyen olyan, ami a kezünk munkája. Ha más nem, egy origami. Nagyon jó ezeket megérinteni, emlékezni arra a napra, amikor készítettük. Önbizalmat ad és emlékeztet. Minden tárgy sugároz magából valamilyen energiát, ezért fontos, hogy csak olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amelyekre ha ránézünk, vagy nap mint nap elmegyünk mellettük, pozitív érzéseket keltsenek bennünk. [4]

Fontos azonban mindenkor tisztában lennünk azzal, hogy a Feng Shui nem csodaszer, amellyel minden problémát orvosolni lehet, de segítsége annyit jelent, mint egészségben és harmóniában élni. Ha meg akarjuk változtatni környezetünk előnytelen adottságait, tegyük meg: ha életünk minősége javul, már megérte. [5]

Irodalomjegyzék

1.Bácskai Péter: Őzriasztó, http://flotas.srv.hu<
2.Horváth Mária: A Feng-Shui alapjai, http://www.ezo.hu<
3.Erszény Krisztián: Báguá, vagy Pá-Kuá?, http://ezo.hu/index.phtml?rovat=1565
4.Pataki Gabriella: Feng-Shui alapelvek, http://www.szeplak.hu/1999/07/feng.html
5.FENG SHUI mint életérzés, avagy az otthon harmóniája, http://ezo.hu/index.phtml?rovat=91

Dátum: 06.18. Szerző: Vackor &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.77
Szavazat: 18


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.226 másodperc