13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:08:am kutyus :
Bau,teljesen jó a magnézium szintem, nem akarnék pluszban szedni
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:52:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hétvégét Mindenkinek!
6:17:pm Bojtárgazdi :
Terimamy megint nem tud belépni...
1:10:pm bau :
Kutyus! Nem szoktál MAGNÉZUMOT szedni? Az jó rá!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, kidobott az ágy, mert többször görcsbe jött a lábam
5:33:am kutyus :
Bujo!!!! de rég láttalak! jó a régiek körül ismét valakit látni!!!
5:44:pm bujo :
Gondolatban soxor jártam erre ám! Puszi Baukám!
5:42:pm bau :
Nahát Bujó! ) Nagyon régen voltál itt
5:36:pm bujo :
Szép jó estét kívánok! Kíváncsiságból bekukkantok, mert régen jártam errefelé!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkne!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt! meleg van!
7:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:50:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes vasárnapot!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt, itt a hétvége!!!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Hidrokultúra otthon
Egyéb A nagyüzemileg, nagyon magas technológiai színvonalon termesztett hidrokultúrás növények életük során nem találkoznak földdel. Agyag-granulátumban nevelik őket hónapokig-évekig. Ezzel a módszerrel sok kellemetlenség kiküszöbölhető, ami a hagyományos - földben nevelt - dísznövények esetében elkerülhetetlen. Például a hidrokultúrás növényeket hosszabb idő elteltével sem kell átültetni, a folyamatos tápanyagellátás mégis biztosított, a növények mindezt szépségükkel hálálják meg. Sok érdekességet tudhatunk meg a hidrokultúráról és otthoni alkalmazásáról Kiss Tamás írásából.

Kevesebb tennivaló, szebb növények
A hagyományos beültetéseknél, a föld (ill. a ma szinte kizárólag használt tőzeg alapú földkeverék) szerkezete idővel leromlik, veszít a térfogatából, csökken a víztartó képessége, aminek következtében a beültetett növények "dülöngélni" kezdenek. Az ásványi sók idővel a felszínre vándorolva elszínezik a földet, a talaj elsósodik, és néha még gombák vagy tőzeglegyek is megjelennek. Ennek a földnek tápanyag szolgáltató képessége gyenge. A földes növények kipusztulásának oka rendszerint a túlöntözés. (A legtöbb dísznövény az átmeneti kiszáradásnál is kevésbé tűri a túl sok vizet a gyökérzónában.).

Ezek a veszélyek kivétel nélkül kiküszöbölhetők hidrokultúrás megoldással. Itt ugyanis a növény egy ránézésre nem látható betétcserépben van, amelyet mázas kerámia vagy műanyag kaspó takar. Az agyag-granulátumba a növény gyökere erősen kapaszkodik, és képes tartani a föld feletti részeket. A betétcserépben alakították ki a vízmérce helyét, ahol egy úszó jelzi a vízszintet. Az aktuális szint bármikor leolvasható. (Ezáltal a túlöntözés veszélye egyszer és mindenkorra megszűnik.) További előny, hogy mikro-granulátum formájában olyan lassan és egyenletesen lebomló műtrágyát adhatunk a növényeknek, ami kb. hat hónapon át biztosítja az optimális tápanyag-utánpótlást. Az eljárás félévente megismételhető.

Hidrokultúra házilag
Természetesen otthon is meg lehet próbálni a földes növény "átalakítását" hidrokultúrássá. Erre nem minden fajta alkalmas! Olyan növényekkel érdemes kipróbálni, amelyek levágott részei vízben jól gyökeresednek, például a szobafutóka (Scindapsus vagy Epipremnum), a nyíllevél (Syngonium), a törpebors (Peperonia), a fikusz (Ficus) vagy a dracéna (Dracaena).
Első lépésként, a cserép eltávolítása után, a lehető legkíméletesebben le kell morzsolni a gyökerekről az összes földet/tőzeget. Majd a kereskedelemben kapható hidrokultúrás nevelő cserépbe kell beültetnünk a csupasz gyökerű növényt oly módon, hogy a föld helyett agyag granulátumot használunk. Ez az eljárás a növény számára igazi tortúra, mivel a gyökérzet finom szerkezete, aktív része megsemmisül, és annak újra kell képződnie. Van tehát egy roncsolt gyökérzetű növényünk, amelynek párologtató felülete változatlan. Meg kell akadályozni, hogy szöveteinek vízkészletét adja le, ezért félárnyékos, mesterségesen magasan tartott páratartalmat kell biztosítani és lehetőleg "talp meleget" a gyökeresedés elősegítésére. Ne várjunk gyors eredményt, és fokozottan figyeljünk rá, hogy átmenetileg sem száradjon ki a gyökér zóna. Szerencsésebb a vízben már meggyökereztetett részeket beültetni, hiszen ezek már működőképes gyökérzettel rendelkeznek. Ezek a növények jól tűrik az átmeneti kiszáradást, de továbbra is elkerülendő a vízmérce maximum jelzését hosszabb időn keresztül meghaladó vízszint. Tapasztalataink szerint a helyi adottságok ismeretében, hozzáértéssel megválasztott növények idővel még szebbek lesznek. Az egyetlen rendszeresen elvégzendő feladat az öntözés, amit 7-14 naponta kell elvégezni, amikor a vízmérce mutatója a minimum jelzés alá kerül.
Kiss Tamás
Fitoland Dísznövénykertészet
1222 Budapest
Rókales u. 2-4.
www.fitoland.hu

A partneroldalunk www.kertpont.hu archívumából

Dátum: 06.04. Szerző: Garami Márta &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.05
Szavazat: 17


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébNövényápolás

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.060 másodperc