17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:32:am zotank :
Halihó
8:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:36:am kutyus :
Jó reggelt!Lassan enyhülnek az éjszakai fagyok
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Természet- és környezetvédelem Az 1991- ben alapított Nemzeti Park a Fertő és a Hanság megmaradt mocsár és lápvidékének, valamint a Répce- folyó árterének természetvédelmi szempontból legértékesebb területeit foglalja magába. Területe 23587 ha. Székhelye a Sarródon épített Kócsagvár. 2001. decemberében Magyarország és Ausztria közös javaslatára a Fertő-tájat, és egyben a nemzeti parkot is az UNESCO Világörökség Bizottsága felvette listájára.

A Fertő magyar és osztrák oldali területének természeti és kultúrtörténeti értékei - hasonlóan a világ közel 700 világörökségéhez - az emberiség különleges értékei közé kerültek. Magyarországon a Fertő táj volt a hetedik olyan hely amely elnyerte ezt a címet.

A Nemzeti Park területe mozaikos jellegű. A Fertő vidékének jellegzetes növény és állatvilága, különös éghajlati és talajviszonyai, Európában egyedülállóak. A tó és közvetlen környéke Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma és számos költöző madár vonulásának fő útvonalán pihenőhely. A partövezet a szikes pusztai tó sótűrő vegetációjának életteréül szolgál. A környező dombokon a pannon lejtő-sztyeppek ritka, védett növényfajai találhatók meg. A szikes pusztai növényekben és a szikes tavi madárvilágban a Fertő keleti partvidékén, a látogatók számára kijelölt és táblákkal ellátott területén lehet gyönyörködni.

A Hanságban a Nemzeti Park az egykor hatalmas lápvilág lecsapolások után is fennmaradt láperdeit, léprétjeit, lápi tavait és az itt található gazdag növény és állatvilágot védelmezi és gondozza. Az emberi beavatkozástól sokat szenvedett táj még napjainkban is rengeteg látnivalóval szolgál az érdeklődöknek. Az egykori állapotok helyreállítására vállalkozott a Nemzeti Park akkor, amikor a Hanság láprekonstrukciós munkákat elindította. Ennek az eredeti állapotok helyreállítására irányuló beavatkozásnak az első eredményeit Bősárkány községtől északra, a Rábca folyó mellet lehet megszemlélni. Az elárasztott terület növény- és állatvilágának látványos változásain keresztül az egykori "Hany" újjászületésének lehetünk tanúi.

A Répce-mente a Nemzeti Park legkisebb mozaikja. A védett terület a folyó egy bizonyos partszakaszán található ártéri mocsárrétek és az ország legnagyobb tőzikés ligeterdejét rejti. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén további turisztikai szempontból is fontos tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek találhatók.

A Park egyes részei szabadon, önállóan is bejárhatók, más részeire viszont csak előzetes bejelentkezés után szakvezető kiséretével lehet bejutni. A szakvezetést igénylő látogatócsoportok mellé nemzeti parki vezetőt bocsátanak. A szakvezetés hétfőtől péntekig vehető igénybe (ünnep és munkaszüneti nap a szakvezetés szünetel!).
A park elérhetősége:
Fertő-Hanság Nemzeti Park 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.:4
Tel.: 99/537-620, 537-622 Fax: 99/537-621
E-mail: fehnp@ktm400gw.itb.hu

Szerkesztõ: Benyó Károly
Forrás: KTM

Dátum: 05.26. Szerző: Benyó_Károly &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 3.7
Szavazat: 50


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Botanikus kertekParkokTermészet- és környezetvédelemImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.036 másodperc