17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Írj bármilyen témáról (17)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Versek, költemények (4)
Vicces történetek, képek....(20)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
5:51:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A Vénusz Légycsapója
Egzotikus növények A Vénusz Légycsapója minden húsevő növény közül a legismertebb. 1763-ban írták le először, azonban létezését a tudósok is még évekig mítosznak tartották. Végül nevét a pogány szépség istennőjéről kapta, mert az akkori vélekedés a növényt a női jellemmel állította párhuzamba. Persze ez a különleges növény is csak a nap energiáját használja a levegőből és a talajból felvett tápanyagok hasznosítására, de mivel mocsaras élőhelyén bizonyos tápanyagokból hiány van, ezeket rovarok elfogásából és megemésztéséből fedezi. Manapság már több helyről is vásárolhatunk ilyen növényt, pár alapszabályt betartva otthon is nagyon könnyen tartható.


Élőhelye:

A Vénusz Légycsapója Észak- Amerikából származik, itt olyan nedves, mocsaras területeken él, ahol csak ritkán fordul elő fagy, hó. 50 éve még nagyon elterjedt volt, de manapság egyre szűkül az élettere a mezőgazdasági tevékenységek, erdők telepítése és a mocsarak lecsapolása miatt. A lakosság száma is egyre nő ezeken a területeken és a növény által elragadtatott emberek gyűjtő szenvedélye miatt már védettnek számít. A különböző élőhelyeken különböző változatai alakultak ki, de manapság már a növénynemesítők is rengeteg féle érdekes változatot hoztak létre.


A csapda:

A növény leveleinek végén helyezkednek el a csapdák, melyek édes nektár illatot árasztanak. Belül mindkét oldalon 3 érzékelő szőr található, amelyek érdekes módon csak a második érintésre aktiválják a csapdát, ezáltal is védve a fölösleges, mondjuk egy porszem által okozott téves ingertől. Túlságosan apró rovar sem tudja aktíválni a csapdát, mert a csapó csak egy bizonyos nagyságú inger fölött csukódik össze. A kis rovaroknak még így is lehetőségük van a csapda peremén elhelyezkedő "cilia" nevű fogak közül kimenekülni, mert a csapda először nem záródik teljesen össze, így védekezik a növény a "kis halak" ellen, az olyan préda ellen, amit nem érdemes megfogni, mert a belőlük nyerhető energia kevesebb az emésztéshez szükséges energiánál. Ha megfelelő nagyságú az áldozat, akkor próbál kijutni ismételten hozzáérve az érzékelőkhöz, és a csapda légmentesen bezárul, lassan emésztőnedvekkel telik meg, amíg az áldozat fel nem oldódik. Ezek után a csapda megint kinyílik és a szél lefújja a rovar vázát a csapóról.


Hogyan tartsunk légycsapót:

A növény tartásához mindenképpen párás környezetre van szükség. Florárium a legjobb megoldás, de egy állandó vízzel teli tálca körülötte is megteszi. Floráriumnak használhatunk egy régi akváriumot vagy terráriumot is. 100% tőzegmoha (Novobalt) teljesen megfelelő számára, bár van aki ezt 50% mészmentes homokkal keveri. Csak lágy vízzel szabad öntözni, desztillált víz (nem ioncserélt), felforralt és lehűtött csapvíz vagy esővíz is megfelel a célnak. Alulról öntözzük, szerencsére floráruimban ezt nagyon ritkán kell megtenni. Arra figyeljünk, hogy tápoldatot nem kaphat, mert tönkremegy. Szereti a minél naposabb helyet, csapói ettől belül szép pirossá válnak. Nem kell etetnünk, sokak szerint ha éhezik a növény akkor lesz a legszebb piros színű. Persze ha rovartáplálékot kap, akkor jobban növekszik. A növény kissé különböző leveleket hoz, tavasszal szélesebbeket, hogy jobban kihasználja a napfényt, nyáron elnyúltabbakat, ősszel viszont lassul a levelek növése, légycsapónk készül a téli nyugalmi időszakra, melynek betartása nekünk is ajánlatos. Ilyenkor a növényt tegyük 3-15 fok közötti hőmérsékletű helyre, mondjuk két ablaküveg közé (ha nálunk olyan ablak van). Enyhe fagyot még képes elviselni.


Virágzás, szaporítás:

A Vénusz Légycsapója magasra felnyúló virágokat hoz, nehogy a beporzó rovarok véletlenül saját csapdájába essenek. Azonban amint észrevesszük, hogy a növény virágot akar hozni, azt mielőbb vágjuk le, mert a virágzást még az ideális körülmények között tartott növény is nagyon megsínyli, nálunk viszont valószínűleg belepusztul. Egyébként virága nem olyan látványos, esetleg magjáért hagyhatjuk virágozni. Nagyon apró magokat hoz, melyeket vagy azonnal vessük el, vagy tegyük a hűtőbe. Magról általában 4-5 év alatt nő meg, és akár 2-3 évtizedig is élhet. Szaporítani inkább a tőben megjelenő oldalhajtásokról érdemes. Egy növény sohasem hoz hét levélnél többet, ha ilyet látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már új kis növénykénk vált le az anyanövényről. Megpróbálkozhatunk azzal, hogy egy levágott levelet szúrunk a talajba, ha szerencsénk van újabb kis légycsapó alakul ki belőle.


Beszerzése:

Vénusz légycsapót több helyről szerezhetünk be, egyes kertészeteknél árulják vagy kiállításokon lehet velük találkozni, ahol kb 900-1500Ft-ért kaphatunk egy növényt kis cserépben. Rendelni interneten is lehet, itthonról például a www.husevonoveny.hu oldalon. Aki húsevő - azaz rovaremésztő - növényekkel komolyan szeretne foglalkozni, annak mindenképpen érdemes belépnie a ZOOFAG-KLUB-ba, amely a húsevő növényeket kedvelők szervezete.


Írta:

Somorjai Ede

Dátum: 05.15. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egzotikus növények
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egzotikus növények:

A Vénusz Légycsapója

Hír értékelése
Értékelés: 4.73
Szavazat: 279


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Egzotikus növényekFlorárium és szobakertImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc