17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Írj bármilyen témáról (17)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Versek, költemények (4)
Vicces történetek, képek....(20)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
5:51:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Light pollution azaz fényszennyezés
Természet- és környezetvédelem Kevesen gondolnak bele abba, hogy környezetünket nem csak a különböző hulladékokkal, égéstermékekkel és zajjal, hanem fénnyel is szennyezzük. Ezt az igen komoly problémát az angol nyelven elterjedt "Light pollution" néven szokták emlegetni, itthon azonban erről még nemigen lehet hallani. Gondoltuk volna, hogy a város fényei nemcsak az amatőr csillagászokat és az éjszakai állatokat zavarják, hanem például a rák kockázatát is növelik? Sok érdekes dolgot tudhat meg a fényszennyezésről, ha elolvassa cikkünket!

Tévhitek a megvilágítással kapcsolatban

A világ sok országában mostanában döbbenek rá az emberek, hogy az eddig a civilizáltság fokmérőjének tartott közvilágítás és megvilágítottság mára már inkább a civilizáció melléktermékei közé tartozik, mint például megnövekedett forgalom, légszennyezés és zaj. Valószínűleg a középkori boszorkányképzetek óta elterjedt hiedelem az, hogy minél jobban ki van világítva egy terület, annál biztonságosabb. Manapság azt hisszük, hogy a fény védelmet nyújt a vandál elemek és a betörők ellen, pedig a fokozott megvilágítás hatására legtöbbször kimutathatóan nő a bűncselekmények száma. Már nálunk sokkal fejlettebb országokban is felvetik a problémát, hogy a szükségtelen és túlzott éjszakai megvilágításnak komoly anyagi vonzatai is vannak.

Országok és a fényszennyezés

Egyedül Angliában kimutatták, hogy 7 év alatt negyedével növekedett a fényszennyezés, ezáltal már csak az ország egytizede tapasztalhatja meg az igazán sötét eget, így a legtisztább éjszakákon is csak az otthonok fele láthatja a Tejutat. A világ másik részén Shanghaiban a helyi önkormányzat a fényszennyezést a legsúlyosabb problémákkal, a felhőkarcolókkal, az új olajvezetékkel és a fertőzéses megbetegedéssekkel említi egy lapon. Amerikában sok helyen hoznak helyi törvényeket, melyekben a megvilágítás irányát szabályozzák, illetve megvilágítási határértékeket állapítanak meg és a túlzott kivilágítás ellen lépnek föl. Ugyanitt minden évben megtartják a Nemzeti Sötét Ég Hetét (National Dark Sky Week), amikor arra bátorítanak mindenkit, hogy átmenetileg kapcsolja ki a fölösleges fényeket, vegye észre az éjszakai univerzum csodáit és használjon hatásosabb, kevésbé feltűnő megvilágítást. Olaszország egyik régiójában a felháborodott emberek 25000 aláírást gyűjtöttek fellépést követelve a hivalkodó kültéri fények ellen. Közelünkben Csehországban 2002 június elsején lépett hatályba az "Atmoszféra Védelme Törvény", mely előírja az olyan fényforrások használatát, melyek csak azokat a területeket világíthatják meg, ahova szánták őket. Csak árnyékolt és különösen a vízszintes síknál lejjebb sugárzó fényforrások használatát tették kötelezővé.

Élővilág

Nem is gondolnánk, hogy az éjszakai megvilágítás milyen sok élőlényt befolyásol! Az ökológusok szerint a túl sok fény felforgatja az éjszaka rendjét, károkat okoz a rovar-, madár- és mocsárvilágban, ökoszisztémákban. Ide kapcsolódik egy természetvédő elhíresült mondata az égő olaj és gázfákjákkal kapcsolatban: "Nehéz ezeket a dolgokat kezelni, ha egyszer éjszakai lepke vagy". Floridában a különböző tengeri teknősfajok kicsinyei a hullámokon megcsillanó holdsugár fényét követve találják meg a tengert. Régebben sokszor a tengerparti villák és hotelek fényeit követték, így a parton nem maradt esélyük a túlélésre. Szerencsére ma már törvény tiltja a fényeket a tengerparton. Egyedül az Egyesült Államokban évente 5 millió, főleg ragadozó madár esik áldozatul kommunikációs tornyoknak, melyekhez az éjszaka villódzó sárga-vörös fények csalogatják őket.

Egészségünk és az éjszakai fények

Biológiai óránkra is hatással vannak az éjszakai fények. Ha szemünket éjszaka hosszabb időre fény éri, akkor szervezetünk megszokott melatonin hormon termelése felborul, nem tudjuk kipihenni magunkat. Német tudósok kimutatták, hogy ilyen esetekben megnő a rák kockázata is. Érdekes megemlíteni ezzel kapcsolatban az éjszakai evés problémáját is, amikor az illető nappal egyáltalán nem érez éhséget, viszont este mindent felfalna. Korábban arról is jelentek meg tanulmányok, hogy nagyobb valószínűséggel van szükségünk szemüvegre akkor, ha gyerekkorunkban nem aludtunk teljes sötétségben.

Fényszennyezés ma Magyarországon

Sajnos nálunk ez a problémakör még egyáltalán nem jelent meg a köztudatban, sőt Budapesten elterjedőben van az utcalámpáknak egy új tipusa, mely minden eddiginél fényesebb és irányítatlanul szórja a fényét mindenfelé. Az ilyen lámpák fénye nagyon zavaró, akár 200 méterről bevilágít a lakásokba, holott elméletileg 10-20 méter sugarú kör bevilágítására lenne szánva. Egy másik rossz példa a pihenőövezetben lévő túlméretezett, rosszul irányított utcalámpák esete, mely ellen a legvastagabb sötétítő függönnyel sem lehet védekezni, viszont forgalmas útkereszteződésekben remekül szerepelhetnének. Felvetődik a kérdés: mennyibe kerül ez nekünk? Végezetül érdemes megemlítenünk az 1999-es napfogyatkozást, ahol az utcalámpákat kezelő illetékesek komoly erőfeszítéseket tettek országszerte arra, hogy annak a nevezetes 2 perces félhomálynak a látványát is elvegyék az emberektől...

 

Írta: Somorjai Ede

Dátum: 04.28. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 4.4
Szavazat: 25


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Természet- és környezetvédelemTudományos cikkekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.041 másodperc