17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Otthonunkban a természet - kiállítás
Hírek, aktualitások 2004.04.16.-18. között, immáron 11 alkalommal került megrendezésre a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet (Budapest,XIV.ker. Mogyoródi út 56.-60.) szervezésében az "Otthonunkban a természet" című kiállítás és vásár, amelynek mi is résztvevői voltunk. A helyszín némi nosztalgiát ébresztett bennem, mert ennek az iskolának a falai között sajátítottam el én is, számos más diáktársammal egyetemben a dísznövénytermesztő szakmát. Bár egy kicsit elfogultan, mégis tárgyilagosan és tényszerűen szeretnénk bemutatni a fenti rendezvényt. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a helyszínt, a résztvevőket és összefoglaljuk a kiállításon látottakat.

A helyszín: Amint azt már említettük a kiállításnak a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképzői Intézet adott otthont. Amelynek alapítója Varga Márton (1886-1952), aki 1949-ig volt az iskola igazgatója. Az ő nevéhez fűződik az akkor még az országban egyedülálló "Japánkert" felépítése. Az iskola 1952 óta egyben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyakorlóiskolája. Országos beiskolázású, ezért kollégiummal is rendelkezik. Az intézmény fennállása óta több ezer hallgatót adott a kertész szakmának. A most megrendezett kiállítás célja volt, hogy az adottságokat kihasználva a természetet, a növényeket és az állatokat kedvelő családokat (gyermekeket és felnőtteket) a rendezvényre becsalogassák, és a nyitott iskola jegyében a kertészeti termesztést, a korszerű kertkultúrát is megismertessék a látogatókkal. Nem titkolt cél az sem, hogy kedvet csináljanak a leendő elsős tanulóiknak a kertészethez és a földmérő-térképész tudományokhoz. Ezt sugallta az is, ahogyan a helyszínt előkészítették a kiállításra. Látszott, hogy sok munka előzte meg a rendezvényt amelyben a diákok is aktívan részt vettek, mert az iskola egész területe szépen rendezett és karbantartott. A kiállítás lebonyolításában a tanulók is komoly részt vállaltak és igen kedvesek és segítőkészek voltak mindenkivel.

A körülmények: A fenti rendezvény látogatottságát nagyban befolyásolta az, hogy egyidőben az országban másik két helyszínen is hasonló kiállítást rendeztek. Az iskola falain belül korlátozottak voltak a lehetőségek az árusok kényelmes elhelyezésere vonatkozóan.Sajnos voltak olyan kiállítók, akik nem igazán vették figyelembe ezeket az adottságokat. Standjukkal némelyek nem csak a kijelőlt helyüket, de még a termekbe vezető ajtókat is elfoglalták, ezzel akadályozva a látogatókat a zavartalan közlekedésben. Az áprilisi szeszélyes időjárás sem volt túl kedvező, sokat esett az eső, ami főleg a kültéri kiállítóknak okozott nehézségeket. Azért örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok látogató nem hagyta magát elriasztani az időjárás által. Az iskola egész területén nyíló, az évszaknak megfelelő (tulipánok,árvácskák nárciszok stb.) virágok, a csodálatos japánkert és az üvegházban megtekinthető pozsgások látványa pedig számos kellemetlenségért kárpótólta az érdeklődőket és a kiállítókat.

A résztvevők: Bátran állíthatom, hogy a rendezvény nagyon változatosra és sokszínűre sikeredett. Információink szerint kb. 120 kiállító és árus vett részt. Rengeteg helyen nyílt lehetőség arra, hogy a növényállományunkat gyarapítsuk. A kínálatban találhattunk -a teljesség igénye nélkül- egynyáriakat, évelőket, szobanövényeket, kaktuszokat, szukkulenseket, egzotikus-, húsevő- és gyógynövényeket is. Természetesen az iskola üvegházából is lehetett vásárolni szobanövényeket. A növények mellett különféle árusok kínálták a portékájukat, a pénztárcákat nem kímélve. Többek között lehetett vásárolni tengeri herkentyűket, hegyi kristályokat, mézes műzlit, biotron lámpákat, étrendkiegészítőket, gyapjú termékeket, tönköly párnát, gipszből készített falidíszeket, saját készítésű ajándéktárgyakat, batikolt csomagolópapirokat, népművészeti tárgyakat, könyveket. Az egyik résztvevő pedig a kertészkedés fáradságos és nehéz munkájának megkönnyítése érdekében, az egészséget is jobban megkímélő kerti szerszámokat mutatott be.

A Gazlap mellet számos résztvevő csak mint kiállító volt jelen. A Veszprémi Állatkert kisállatai a földszinten kaptak helyet, az emeleten pdig a Bonszájgyűjtők Országos Egyesületének bonszájkiállítása mellet gyönyörködhettünk a különféle kortárs festőművészek által festett gyönyörű képekben.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a kertészek között is akadt olyan, aki nem anyagi megfontolásból vett részt a rendezvényen. Szerény árukészlettel ugyan, de annál több hasznos információval, tanáccsal és segítőkészséggel felszerelkezve állt az érdeklődők rendelkezésére.

Összegezve a látottakat bátran állíthatom, hogy a szervezők a hely adottságait maximáisan kihasználva profi módon és zökkenőmentesen bonyolították le a kiállítást. A rendezvény rendkívüli módon összetett és színes esemény volt, ahol minden látogató talált az érdeklődésének megfelelő látnivalót. A számos gyönyörű és különleges növény mind az árusoknál, mind pedig az iskola területén, valamint az egyedülálló japánkert látványa megfelelő keretbe foglalta a kiállítást.
Dátum: 04.18. Szerző: Szegedi Éva &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hírek, aktualitások
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hírek, aktualitások:

Valentin nap

Hír értékelése
Értékelés: 4.57
Szavazat: 7


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hírek, aktualitásokImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc