17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Amarillisz a lakásban
Virágos szobanövények Az amarillisz igen kedvelt szobai dísznövényünk. Hatalmas virágaival színt visz a lakásba, főleg azért jelentős ez, mert általában télen virágoztatjuk, amikor más egyszerűen tartható virágos növényünk nem igazán nyílik. Az Amaryllis nemzetségből tulajdonképpen csak egy faj van kissé elterjedve dísznövényként, ugyanis a régebben ismert amarilliszt a Hippeastrum nemzetségbe sorolták, de megszokásból ezt a nevet használjuk. A cikkből a szerző személyes tapasztalatai mellett sok fontos és érdekes dolgot tudhatunk meg erről a gyönyörű virágról.

Fagyérzékeny növények, 30-50 cm magasak, leveleik szalag alakúak. A hagyma nagy, akár a 8-10 cm-es átmérőt is elérheti. Általában 2-6 db nagy, tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától, korától is. Vannak egyszínű és csíkos fajták is, és előfordulnak teltvirágú változatok is. Vágott virágnak is sokáig eláll, de szerintem vétek lenne levágni. „Személyesen” narancssárga, bordó, fehér és rózsaszín cirmossal találkoztam.

Virágoztatás előtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot, ezután fokozatosan kb. 3 hónap tápoldatozást, és rendszeres öntözést igényelnek. Bálint gazda szerint attól a növénytől várható virág, amely az előző évben legalább 5 levelet hozott. Elvirágzás után a termést távolítsuk el, és tartsuk a növényt napos, kissé hűvösebb helyen, amíg jó idő be nem köszönt. Nyárra a növényt érdemes frissen trágyázott, mélyen felásott földbe, a kert egy napos részébe kiültetni. Ennek ellenére még nem volt 2 egyforma egyedem, ami ugyanúgy viselkedett volna. Ilyenkor öntözésre és tápoldatozásra van szüksége, hogy minél nagyobb leveleket hozhasson. Körülbelül szeptemberben szüntessük meg az öntözést és hagyjuk a növényt elszáradni, így életciklusát újra kezdi.

Általában ha előbb hoz levelet, mint dárda alakú virágbimbót, akkor már nem virágzik. Azonban átverhetjük a virágunkat, ha letakarjuk a már levelet hozó hagymát pl. egy papírzacskóval. Ilyenkor még előfordul, hogy „kitolja” a virágszárat. Aki igazán kezdő kertész, az akkor jár a legjobban, ha eleve olyan hagymát vásárol, amelyik már bimbós. Ezt már csak cserépbe kell ültetni, és locsolgatni. Fontos,hogy a hagyma felső 1/3-a látsszon ki a földből.

Szaporítása az anyanövény mellett fejlődő fiókhagymák különültetésével, vagy magvetéssel lehetséges. A magokat a kifejlődés után szinte azonnal el kell vetni, mert csíraképességüket hamar elvesztik. A vetéshez lényegében bármely virágföld megfelel. Mégis csak türelmes embereknek ajánlom, mert legalább 3 év szükséges, hogy virágozzanak. Ezeket a növénykéket télen sem kell pihentetni, az első pihentetést a virágoztatás előtti évben kell elvégezni, vagyis amikor a kis növényünk 3-4 éves lesz.

Én a virágokat egy puha kis ecsettel meg szoktam porozni, és ilyenkor mag fejlődik, feltéve ha elég türelmesek vagyunk ezt kivárni. Érdekes dolog lehet összeporozni különböző színű egyedeket, hogy az utódok között milyen színűek lesznek. Gyakorlatban viszont még ez sajnos nem hozott eredményt, mert még sosem virágoztak egyszerre. Sajnos a magról való nevelés sem sikerült még, mert családtagjaim kidobálták az egyéves növényeimet, mert azt hitték gyomosak a cserepek.

Az amarilliszek leggyakoribb károsítója a vörösfoltosság, ez sajnos nálam is gyakran előfordul. A zinebes kezelés hatékony ellene, csak az a baj, hogy egészségre ártalmas, és lakásban való használata nem ajánlatos. Egészségesebb megoldás a beteg részek eltávolítása. A könyvek több károsítót említenek még, de amivel gyakorlatban találkoztam még, az a buroklevelek között bujkáló különféle atkák.

Szerző:Dudibá

Forrás: Kósa-Fráter :Hagymás, gumós virágok , Dr. Martinovich – Dr. Folk : Dísznövények gyógyítása, Dr. Bálint György: Mesterfogások

Dátum: 03.31. Szerző: Dudibá &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Virágos szobanövények
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Virágos szobanövények:

Amarillisz a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 4.45
Szavazat: 93


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hagymás növényekVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc