14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 4 / 18286
Összes látogató: 10
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
3:31:pm Bojtárgazdi :
Jaj, a PocokÚr...
10:40:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek Mi nagy bajban vagyunk sajnos
6:35:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:36:pm Bojtárgazdi :
Szép estét Neked is, Emmylie Kedves!
7:34:pm Emmylie :
Szép estét
12:01:pm Bojtárgazdi :
Jelentem, én is felébredtem. Próbálom a kávét magamba tölteni, itt a sürgős melóm...
6:47:am pili :
És szuper házigazdáink! Köszönjük még egyszer! Kellemes vasárnapot!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt!....Sikerült a GAZos boszizás, remek időnk volt
6:53:am Emmylie :
Jo reggelt :yes szép napos idöt kivánok a "TALI résztvevöinek. :yes :
4:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:06:pm pili :

4:41:pm Bojtárgazdi :
Pili, hát mégis hova beszéljen a jóasszony a tali előtti napon?
12:56:pm pili :
Hazabeszélsz, Kátya!
4:34:am kutyus :
Jó reggelt, esőmentes hétvégét és pénteket!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Pillangós kert
Minden a kerttel kapcsolatban A pillangós kert egyszerű módja annak, hogy egyrészt több gyönyörű pillangó látványában legyen részünk, másrészt közreműködjünk megóvásukban, hiszen sok természetes élőhelyük szűnik meg az urbanizáció és egyéb más okok következtében. A pillangók és lepkék számának és változatosságának növelése a kertünkben egyszerű feladat. Csak olyan növényeket kell ültetni, amelyeket a hernyók kedvelnek, és amelyekkel a kifejlett pillangók táplálkoznak.

Manapság több webhely közöl minden részletre kiterjedő táblázatokat azokról a növényekről, melyekhez a pillangók vonzódnak, és amelyekkel hernyóik táplálkoznak. Néhány ilyen könyvet is lehet találni amely a pillangókat vonzó növényekről is szót ejt.

Érdemes több különböző időpontban virágzó növényt ültetni kertünkbe, hogy a pillangók látványában az egész nyári szezon alatt gyönyörködhessünk. A pillangós kertek akár egészen kicsik is lehetnek, mint egy virágláda az ablakunk alatt, vagy képezhetik részét gyönyörűen elrendezett kertünknek, de lehetnek akár tulajdonunk egy elvadult, elhanyagolt részén is. Az alábbiakban leírjuk, mire érdemes figyelni, ha pillangós kertet szeretnénk.

Ismerjük meg a környékünkön elterjedt lepke és pillangó fajokat, figyeljük meg, nézzünk utána melyek azok a növények melyeken a hernyóik és kifejlett, nektárral táplálkozó példányaik élnek. A felnőtt pillangók többet látogatnak hozzánk, ha találnak növényeket, melyekre petéiket lerakhatják. Egy virágágy ugyanakkor jobban vonza őket, mint egyetlen virág. Ha a gyepünkön meghagyunk néhány pittypangot és lóherét, még több pillangó érkezik. Próbáljunk kerülni vagy minimalizálni a vegyszerek és riasztószerek használatát. A virágokat napos helyre ültessük, és jó ha akad a közelben egy kőkerítés vagy pár szikla, amin sütkérezhetnek reggelente, így hamarabb fölmelegednek. Búvóhelynek ültessünk néhány bokrot, hogy biztonságban legyenek a széltől és esőtől, és ezek eszményi helyet jelentenek számukra a bábozódáshoz is.

A pillangóházak pont a megfelelő méretű nyílással rendelkeznek ahoz, hogy a pillangók még beférjenek, de a madarak már kívül rekedjenek, megvédik a lepkéket az időjárás viszontagságaitól és szép kerti dekorációk is egyben. Ha a közelben van egy nektár forrás is, a pillangók nagyobb valószínüséggel fogják a pillangóházat és a kertet felkeresni. Egy nedves, kissé sós terület szintén segíthet "elkápráztatni" pillangók csoportjait. A lepkék tovább maradnak, és egyre többen lesznek, ha védelmet és élelmet is találnak.

A pillangókat könnyű és egyben élvezetes is megfigyelni, tehát gondoskodjunk jó megfigyelőhelyről is. Biztos, hogy örömünket leljük majd viselkedésük megfigyelésében. Például eső után láthatjuk őket amint a nedves földből szívogatják a folyadékot, hogy vizet és ásványi sókat vegyenek fel. Hűvös napos reggeleken láthatjuk amint sütkéreznek a köveken, sziklákon, hogy repülés előtt fölmelegedjenek. A hímek lehet, hogy védelmezik a területüket, és elzavarják a többi hímet. A nőstények bolyongva repkednek, miközben kiválasztják, hová rakják a petéiket. Ha észrevettük, hogy bizonyos fajok elkerülnek minket, a jövő évben ültessük kertünkbe kedvenc növényeiket! Azáltal, hogy pillangóbarát kertet készítünk, nem csak a pillangóknak, hanem madaraknak és más állatoknak is természetes élőhelyet biztosítunk, ezáltal hozzájárulva a természeti értékek megőrzéséhez.Forrás: The Butterfly site - www.thebutterflysite.com
Fordította: sede
Dátum: 03.10. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Minden a kerttel kapcsolatban
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Minden a kerttel kapcsolatban:

Rózsa

Hír értékelése
Értékelés: 4.17
Szavazat: 17


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc