13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
8:37:pm Emmylie :
Szép estét.
6:08:am kutyus :
Bau,teljesen jó a magnézium szintem, nem akarnék pluszban szedni
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:52:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hétvégét Mindenkinek!
6:17:pm Bojtárgazdi :
Terimamy megint nem tud belépni...
1:10:pm bau :
Kutyus! Nem szoktál MAGNÉZUMOT szedni? Az jó rá!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, kidobott az ágy, mert többször görcsbe jött a lábam
5:33:am kutyus :
Bujo!!!! de rég láttalak! jó a régiek körül ismét valakit látni!!!
5:44:pm bujo :
Gondolatban soxor jártam erre ám! Puszi Baukám!
5:42:pm bau :
Nahát Bujó! ) Nagyon régen voltál itt
5:36:pm bujo :
Szép jó estét kívánok! Kíváncsiságból bekukkantok, mert régen jártam errefelé!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkne!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt! meleg van!
7:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:50:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

A kaktuszok bemutatása
Kaktuszok Növények és "képzőművészeti tárgyak" ( dr Nemes Lajos ) egyszerre. Nem véletlen az a kitüntetett szerep, amelyet kivívtak a múlt század eleje óta, amikor először söpört végig a kaktuszláz a világon. Pazar formagazdagságuk, tömör zöld testük, a tüskéik közül előtörő káprázatos virágorgia különös, egzotikus hangulatot teremt.

A szobanövények közül talán a kaktuszoknak jut a legtöbb figyelem és a legkevesebb megértés. Népszerűségük nem is szorul bővebb magyarázatra, ha meggondoljuk egyetlen más szobanövény sem visel el ennyi megpróbáltatást úgy, hogy mégis túléli gazdáját.

Bár az Európai köztük a hazai otthonokban is millió számra tartanak kaktuszokat, vannak akik valójában nem tekintik őket többnek, félig eleven zöld díszeknél, amelyek életük során alig változnak.

Az aktív növekedés hiánya igényeik nem ismeréséből, valamint szükségleteik félreértéséből áll. A néphit azt tartja, hogy jól tűrik, sőt egyenesen szeretik, ha elhanyagolják őket. Azt vélik, hogy a kaktuszok hétévenként csak egyszer virágoznak, és egyébként is sivatagból származnak, ahol homok, aszály és egész éven át tartó hőség veszi őket körül. Ezzel szemben az az igazság, hogy a túl sok finomszemcsés homok elpusztíthatja őket, a nyári aszály hatására pedig álomba merülnek.

Megfelelő fejlődésükhöz és rendszeres virágzásukhoz télen olyan hőmérsékletre van szükségük, amelyben mi vacognánk. Nyáron viszont a katlanszerű, fülledt szobánál jobben kedvelik a friss kerti levegőt. Ha a kaktuszunkat megfelelő körülmények között nevelgetjük, akkor a poros sivatagi kaktusz fajtól függően akár olyan rendszeresen is virágozhat, akár tavasszal a nárciszok.

A kaktuszfélék családjához számos nemzetség tartozik, de általában mindegyik változatban van valami közös. A Pereskia és a fiatal Opuntia kivételével minden kaktusz levéltelen. A kaktusztesten számos areola ( tövisgyűrű ) van. Ezek párna vagy púpszerű kiemelkedések. Az aerolákon többnyire kinövések vannak, ezek lehetnek: tövisek, tüskék, hosszú szőrök vagy rövid kampók.

A kaktuszok családját két csoportra osztjuk: a sivatagi és az erdei kaktuszokra.


A sivatagi kaktuszok Amerika meleg, félsivatagos vidékeiről származnak. A csoport elnevezése ellenére csupán nagyon kevés faj él meg a puszta homokon. A legtöbb kaktusz ehhez a csoporthoz tartozik. A fajok száma több százra tehető. A legtöbbjüket könnyen lehet dugvánnyal szaporítani. Október közepe és március vége között nagyon kevés vagy szinte semmi vízre sincs szükségük. Ezek a fajok a lehető legtöbb napfényt igénylik, különösen a virágzásuk idején. Amennyiben igazán kedvezni szeretnénk nekik, akkor délre néző ablakpárkányra helyezzük el őket.


Az erdei kaktuszok trópusi Amerika erdős vidékein őshonosak. Átalában természetes élőhelyükön fán lakó életmódot folytatnak ( epifitonok ). Ezért nem is meglepő, hogy ezek a fajok mind igényeikben, mind alakjukban eltérnek a sivatagi kaktuszoktól. Az erdei kaktuszok sajnos vonakodva bontanak virágot, és ha évente szeretnénk a virágaikban gyönyörködni, ajánlatos néhány szabályt betartanunk. Biztosítsunk számukra hűvös, száraz pihenési időszakot, Amikor a bimbók megjelennek soha ne mozdítsuk meg őket, és nyáron a kertbe kihelyezve eddzük öket. Kereskedelmi forgalomban csak néhány fajuk kapható. A legtöbbjük könnyen felismerhető kúszó növekedéséről és lapos, levélszerű szártagjairól. Ezeknek a fajoknak télen is szükségük van agy kis vízre, és ajánlatos őket tápoldatozni is. Nyáron enyhe árnyékolást igényelnek. Északi vagy keleti fekvésű ablakba valók.
Dátum: 02.07. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kaktuszok
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kaktuszok:

A kaktusz alkalmazkodása

Hír értékelése
Értékelés: 3.91
Szavazat: 23


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Kaktuszok

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.044 másodperc