17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:32:am zotank :
Halihó
8:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:36:am kutyus :
Jó reggelt!Lassan enyhülnek az éjszakai fagyok
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Terület
Természet- és környezetvédelem A főváros egyik legjelentősebb természeti értéke, az úgynevezett "Rákosok" homokpusztáinak utolsó megmaradt maradványa, amely azelőtt a városligetig és népligetig ért. A terület "névadójának", a homoktövisnek (Hippophae rhamnoides) egyetlen hazai természetes előfordulásaként tartják számon ezt az élőhelyet.

Az 1974-ben eredetileg védetté nyilvánított 5,7 hektáros terület rosszul lett kijelölve, mivel az értékes növénytársulások annak környezetében voltak. Ezért 1999-ben a természeti oltalmat közel 24 hektárra terjesztették ki. Sajnos a terület egyre nagyobb terhelésnek van kitéve. A már megépült 2-es út leágazása, és az M0-ás út szétszabdalja ezt az eddig is különösen veszélyeztetett élőhelyet. Az egyik multinacionális áruházlánc épülete is a közelben fekszik hatalmas területen, valamint nagyon elszaporodtak az illegális szemétlerakó területek.

Szinte a csodával határos ennek a területnek a megmaradása. Az egykor összefüggő homokpusztagyep rohamos degradációja olyan emberi okokra vezethető vissza, mint a szinte teljes mértékben tájidegen fajokkal történő erdőtelepítés, a katonai gyakorlótérként való használat, kavicsbányászat, építkezések, a mezőgazdasági célú írtások, valamint a mostanság elszaporodó illegális szemétlerakó területek.

A homoktövi hazánkba feltehetően török közvetítéssel került, de Franciaország és Anglia tengerpartjain ugyanúgy őshonosnak számít mint a Kaukázusban. Igen ellenálló növényfaj, a sós tengeri homokkal ugyanúgy megelégszik, mint a sziklás, meszes törmelékes talajjal. Kétlaki növény, ősszel jelennek meg hosszúkás, élénk aranysárga bogyói, melyek a citromnál 30-szor több C-vitamint tartalmaznak.

Az említett homoktövisen kívül több olyan, a fővárosban rendkívül ritka, vagy máshol nem előforduló növénykülönlegesség is megtalálható, mint a fokozottan védett csikófark (Ephedra distachya), a báránypirosító (Alkanna tinctoria), a kardos madársisak (Cephalanthera longifolia), a homoki kikerics (Colchicum arenarium), a kései szegfű (Dianthus serotinus), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a homoki vértő (Onosma arenaria), a homoki kocsord (Peucedanum arenarium), a pusztai meténg (Vinca herbacea) és a homoki árvalányhaj (Stipa borysthenica).

A felméréskor még meglevő természetközeli társulásokban � a terület északkeleti részén puhafaliget, a természetvédelmi terület középső részén telepített kocsányos tölgyes, pionír nyílt homoki gyep, egyéves nyílt homokpusztagyep, évelő nyílt homokpusztagyep, zárt évelő homoki gyep, a Szilas-patak mellett fekete és szürke nyáras � tizenkilenc védett és fokozottan védett növényt találtak. Ezek közül néhány 1998-ban, az M0-s autópálya építéséhez kapcsolódó munkálatok során tűnt el az egyes társulások kiirtása miatt.

Az újpesti Homoktövis Élőhelye Természetvédelmi Terület harminchárom évvel az első kezdeményezés után 1994-ben jött létre 5,7 hektáros területen.

Engedéllyel látogatható: Főpolgármesteri Hivatal, Környezetvédelmi Ügyosztály
Bp. 1052 Városház u. 9-11 ( Tel.: 327-11-58, E-mail: term@budapest.hu )

Forrás: Több forrásból, ill. személyes látogatás

Dátum: 02.10. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 4.73
Szavazat: 19


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Természet- és környezetvédelemImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.048 másodperc