14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
2:45:pm Emmylie :
Szép délutánt.
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:11:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot! Kicsit tovább aludtam
5:20:am Emmylie :
Jo reggelt szép vasárnapot.
1:36:pm Emmylie :
Szép délutánt.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt! Ismét itt egy hétbége......rohan az idő
5:12:am kutyus :
Jó reggelt
12:45:pm Emmylie :
Szép délutánt
5:46:am kutyus :
Jó reggelt!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
10:35:pm Bojtárgazdi :
Szép estét, Emmylie Kedves! Habár már késő van...
5:30:pm Emmylie :
Szép estét
5:25:am kutyus :
Jó reggelt!
6:13:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
3:45:pm Emmylie :
Szép délutánt.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Fővárosi Állat- és Növénykert
Botanikus kertek Tulajdoképpen a Városliget része, de különálló fejlődést és visszafejlődést (a sok területcsökkenés miatt) ért meg. Igen számottevő kertépítészeti és dendrológiai értéket foglal magában. A kert alapítását 1862.január 29.-én határozta el a Kubinyi Ágoston (a Nemzeti Múzeum igazgatója), Gerenday József (a Füvészkert igazgatója), Szabó József egyetemi tanár és Xantus János világjáró tudósunk. Hosszú huzavona után 1864-ben 16 hektáros terültet jelöltek ki a Városligetben, és létrehozták az Állatkerti Társulatot részvénytársaság formájában. Az érkező állatokat egy ideig a Füvészkert fogadta be, mert az építkezés elhúzódott.

1866. autusztus 9-én nyitották meg az 500 állatot bemutató állatkertet. A főkapu a Páva-sziget felől volt, innen a medvék barlangja, majd tovább a ragadozók (Orvmadár) röpdéje tárult a látogatók szeme elé. Balra a vendégház állt, ahonnan szép kilátás nyílt a tóra, amiben kis szigetet képeztek ki. A vendégházon túl a majomház, majd a Bagolyvár helyezkedett el a sétány végén. A tó körül víziszárnyasokat mutattak be, közelükben a fácánház, az ólak, a gépház, és az igazgatói lak épült fel. 1866-ban 67000 látogatója volt az Állat- és Növénykertnek.

Az állatkert élére később Xantus János került, Mark Ferenc kertész pedig az 1870-es években megkezdte a kert "felöltöztetését", a nagyszabású növénytelepítéseket és honosításokat.

A részvénytársasági vezetés és az állatkert későbbi vezetésének súlyos hibái miatt a fejlődés megakadt, a tudományos és ismeretterjesztő küldetést az attrakciók, a cikuszi és vendéglátási törekvések váltották fel, amit aztán sikerült felszámolni. Ennek nyomán 1907-ben a főváros vette át a kertet és 1908-ra már elkészültek az állatkert új tervei is. Az átépítést Lendl Adolf egyetemi magántanár irányította.

A régi épületek helyett újakat építettek, számos, még ma is látható épületet Kós Károly, a népi építészetből ihletet merítő építészünk tervezett (szarvas-, elefánt-, madár- és norvégház). Elkészült a pálmaház és az alsó akvárium, továbbá a kert, amelynek terveit Räde Károly, Ilsemann Keresztély és Witzel Nándor készítette, korának neves kertészeti szakembereiként.

Az állatkert akkori igazgatója Hagenbeck és a Hamburgi Állatkert nyomán az akkori legkorszerűbb állattartási (szabadkifutós) módokat igyekezett több helyen alkalmaztatni. Ezzel az átépítéssel (1912) az állatkert Európa állatkertjei élvonalába került

A kert 820 lágy szárú, 720 fa- és cserje, továbbá 1350 üvegházi növényféleséget mutat be. A legidősebb fák 100 év körül vannak. Különösen szép a vasút felőli sziklakert és a japánkert.

A kert ma már csak 10,5 hektár, többször viselt el megcsonkítást 1878-ban a Vurstli, 1880-ban a Széchenyi fürdő, 1890 körül a Szépművészeti Múzeum és a Gundel vendéglő, 1946-ban a Vidám Park, 1953-ban a Dózsa György út, majd a Fővárosi Nagycirkusz miatt.

Forrás: Arborétumok országszerte 1984

Dátum: 02.12. Szerző: Somorjai Ede &  admin
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Botanikus kertek
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Botanikus kertek:

Tatai Angolpark

Hír értékelése
Értékelés: 4.71
Szavazat: 7


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Botanikus kertekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc