17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Kertünk meglepetései (2)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (20)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Konyhakerti növények (14)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2
Bonsai-bonszáj (2)
Mocsári hibiszkus /H.Moscheuttos/....(8)
Golgoták (17)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Találd ki (31)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Kedven filmem, színészem (2)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Szomorú vagyok (11)
Szomorú vagyok (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:45:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:18:am kutyus :
Jó reggelt!Bau nem került még elő????
5:31:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:54:am kutyus :
Jó reggelt! Bau merre vagy????
6:51:am kutyus :
Jó reggelt!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!Megint egy héttel közelebb vagyunk az év végéhez
5:44:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
12:55:pm Bojtárgazdi :
Én csak 10-kor ébredtem, akkor is ébresztővel. Szép napot kívánok mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!hűs van, de nem túlzottam :_)
10:33:pm Bojtárgazdi :
Itt az este legalább enyhe, Jó éjt az aludni készülőknek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek,hűűűűs a reggel!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:47:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Tavaszi munkák a bonszájjal.
Bonsai - Bonszáj Itt a tavasz. A rügyek duzzadnak, ugrásra készen várják a jó időt, hogy kipattanjanak. Ez a bonszáj nevelés legfontosabb ideje, ilyenkor van a legtöbb munka. Ha ezeket most nem végezzük el, később nem pótolható. Rügyfakadás után átültetést csak úgy végezhetünk, hogy a földlabda ne essen szét.

A szabadföldi bonszájokat kivesszük a telelő helyről. Ha tál nélkül volt, akkor beültetjük a tálba. Az általános bonszáj föld 1/3-ad rész virágföld, 1/3-ad rész Hansági tőzeg, (jobb virágüzletekben, vetőmag boltokban, multikban kapni), és 1/3-ad rész sóder, melyet kiszitálunk, hogy a nagyobb kavicsokat eltávolítsuk. Kisebb fáknál kb 3mm-es szemcsenagyságot használunk, nagyobb fákhoz nagyobb szemcseméret is megfelel. Savanyú talajt kívánó fákhoz több tözeget teszünk. Vannak fajok, melyek speciális földet kívánnak, ilyen pl. a Rhododendron.

A külföldi folyóiratokban és (hibásan fordított) könyvekben sok más adalékot ajánlanak. Japánban gyakori az akadama talaj, akinek van rá pénze, megveheti, de gondoskodni kell a megfelelő tápanyagról, mert ebben nincs, ez valamilyen agyagkészítmény. A könyvek írnak gyökérmetszésről, ez a legjobb módja a fa elpusztításának. Idős fáknál, ha szükséges, óvatosan végezzük, a hajszálgyökerek negyed részénél több ne vesszen el.

Az átültetésnél, főleg a tülevelűeknél maradjon a gyökereken a régi földből (ne mossuk ki), mert sok fa együtt él bizonyos gombákkal amelyek szükségesek az életben tartásukhoz. A fáknak most adjunk tápanyagot, lényegében mindegy mit. Ha kevés fánk van, akkor a „bonsai doktor” nevű, kipróbált, de drága tápot adhatunk. Igen kényelmes megoldás a tápanyagot folyamatosan leadó tápok, ezek több márkanév alatt kaphatóak. Legkedvezőbb a 6 hónapos élettartamú, amit ha a földbe keverünk, őszig nincs gondunk a táplálással.

Nem jó ha a földfelszínre szórjuk, mert az öntözővíz kimossa. Megbízható a Wuxal lombtrágya, 1 liter vízbe 3ml szükséges, injekciós fecskendővel könnyen kimérhető. Akik a természetes anyagokat jobban szeretik, azok szárított marhatrágyát használjanak. Ez szobanövényeknél nem célszerű, mert némi szaga van.

Ajánlom, hogy a növényt drótozzuk a tálhoz, a tál alján levő lyukakon áthúzva. Év közben könnyebb igy a munka, nem borul ki a fa a tálból, és ha ezt nem tesszük meg, egy erősebb vihar kidöntheti a fánkat.

A következő feladat a metszés. Ha már alakított bonszájunk van, akkor a hajtásokat lerövidítjük, a hosszú hajtásokon 2 rügyet (levelet, levélcsomót) hagyunk, de a csúcsrügyeket mindenképpen vágjuk le. Ha ezt a metszést nem végezzük el, akkor a fánk felső ágai szépen erősödnek, de az alsó ágakon lehullanak a levelek, a fa felkopaszodik. A most beszerzett fákon most végezzük el az alakító metszést, az erős de fölösleges ágakat most vágjuk ki, gondoljuk át mit vágunk le, de ne sajnáljuk. Nem ártunk vele a fának.

Ezután következik a bonszáj alakítás legunalmasabb és legtöbb időt igénylő munkája a drótozás. Lehet kapni kimondottan bonszájhoz való drótot, ezek szépek, de igen drágák. Én a villanyszerelésnél használt tömör vezetéket használom, különböző vastagságban kapható. Óriási előnye a rajta levő szigetelés, mert nem vág be a drót olyan könnyen a kéregbe. Engem nem zavar az, hogy csúnya, az ilyen félkész fámat nem viszem kiállításra, nem mutogatom.

A mediterrán (szubtrópusi) fák is elővehetők, többségük néhány fok mínuszt is elviselnek. De ha nagyobb hideget jósolnak, akkor gondoskodjunk védelemről. A nevelésük megegyezik az előbb leírtakkal. Trópusi, egyenlítői fáinkat még ne tegyük ki a szabadba, többségüknek legalább 15-18 Celsius fokra van szükségük. Aki a multikban vásárolt bonszájt, és eddig nem ültette át, most tegye meg, egy nagyobb tálba ültesse át. Olyan kis tálakban árusítják a fákat, amelyekben rendkívül nehéz megtartani. A tálban levő két marék föld a nyári időben órák alatt csonttá száradhat. Kedvezőtlen esetben ilyenkor szükséges lehet napi 3-5 alkalommal öntözni a bonszájunkat.

Bérces András

Herman Ottó Bonsai Egyesület.

Dátum: 03.30. Szerző: ginkgo &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Bonsai - Bonszáj
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Bonsai - Bonszáj:

Bonszáj a lakásban

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Bonsai - BonszájÉvszakokról, hónapokrólFák és cserjékNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc