17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Karácsonyfa: vágott vagy gyökeres?
Egy kertész gondolatai arról, hogy miért vegyünk nyugodtan vágottat (mert erre szakosodott ún. karácsonyfa ültetvényekről termelik ki a fákat, és nem erdőből) az ún. földlabdás meg sajnos általában nem földlabdás, csak földből kiásott gyökerű... Ennek kapcsán írásomban meglátogatunk egy magyarországi karácsonyfa ültetvényt, ahol kitermelik a karácsonyfának szánt fenyőket. Továbbá arról is írok hogy amit földlabdás fenyőnek nevezünk karácsony előtt az az esetek nagy többségében szakszerűtlenül kiásott fenyőfák sokasága....és azt is leírjuk, hogy milyen az igazi földlabda.

Ennek kapcsán írásomban meglátogatunk egy magyarországi karácsonyfa ültetvényt, ahol kitermelik a karácsonyfának szánt fenyőket. Továbbá arról is írok hogy amit földlabdás fenyőnek nevezünk karácsony előtt az az esetek nagy többségében szakszerűtlenül kiásott fenyőfák sokasága....és azt is leírjuk, hogy milyen az igazi földlabda.

Tévhit, hogy karácsony előtt fenyőerdőket pusztítanának ki csak azért, hogy legyen mit illatos szaloncukorral és csillogó üveggömbökkel feldíszítenünk. A valóságban ellenőrzött karácsonyfa ültetvényekről termelik ki a fenyőket, ahol olyan sor és tőtávolságra vannak ültetve a fák, és olyan intenzív termesztés folyik (öntözés, metszés, növényvédelem) hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt.

A karácsonyfa-termesztés úgy kezdődik, hogy fóliaházban elvetik a fenyőmagot. 2-3 évig csemeteként nevelik, és csak ezt követően ültetik ki viszonylag szoros térállásba (120cm sor és 120 cm tőtáv). A területeket a vadkár miatt bekerítik. Fajtától függően 5-6 vagy akár 10-15 évig is eltart, mire a fenyők elérik a megfelelő méretet. Ez idő alatt tavasszal a hajtásokat visszacsípik, így serkentve dúsabb elágazódásra az ágakat. Így szebb, sűrű ágrendszerű és kúpos formájú lesz a fenyő. Magyarországon Zala megyében, de a Dunántúlon sok más helyen, valamint a Duna mentén is több száz hektárnyi karácsonyfa ültetvény ad munkát és megélhetést a gazdáknak. Nyaranta kaszálni, kapálni, gyomirtózni, permetezni, nyírni, télen pedig fagyban-hóban vágni, kötözni és pakolni kell. És persze őrködni is, mivel a fenyvesekben novembertől mindennapos látogatók a tolvajok.

Magyarországon a fenyőket december 10 körül kezdik kitermelni. Ezek a fenyők egészen biztosan nem hullatják le a leveleiket már az ünnep másnapján, mert ősszel a vágás előtt még sok csapadékot tudnak magukba szívni. Ellentétben a Dániából és Hollandiából olcsó dömpingként az országba kerülő és már hetek, olykor hónapok óta hűtőkamrában tárolt fenyőkkel, melyeket borsos haszonnal adnak el minden gyanútlan vevőnek. Igaz, ezeken ott díszeleg a címke: „Christmas Tree”, s a vevő megnyugszik; nem „bizonytalan eredetű” fát vásárolt…

A „környezetvédő" kampányok eredményeként kezdődött a földlabdás karácsonyfa széles körű elterjedése. Ezzel –gondolhatjuk- két legyet üthetünk egy csapásra: ökológiai énünk megnyugszik, hiszen nem vágtak ki miattunk egy fát, s az ünnepek elteltével akár ki is ültethetjük a kertünkbe… Csakhogy ez az elmélet –egy kertészagynak- kicsit sántít.
-Aztán öreg korunkra egy saját fenyőerdőnk lesz az évek alatt kiültetett karácsonyfákból? Először is, aki már látott faiskolában igazi földlabdás növényt, legyen az örökzöld, vagy lombhullató fa, láthatta, milyen robosztus méretű egy 1 méter körüli tuja földlabdája is; legalább 35-40 cm az átmérője. Akkor egy másfél méteres karácsonyfa földlabdájának az átmérője sem lehet ennél kevesebb, de a 60 cm-es átmérő az ideális! Ugye, láttak már karácsony előtt nylon zsákba csomagolt, két öklömnyi méretű gyökérzetű 1 méter feletti fenyőfát?! Volt-e értelme földdel együtt kiszedni szerencsétlent? Természetesen, vannak nagyon gondosan földlabdázott és precízen dézsába ültetett (és nem beledobott!!) fenyők, melyeknek a megmaradási esélye nagyon jó, feltéve ha betartjuk, azt a néhány szabályt, ami a túléléséhez szükséges.

Fontos, hogy a szobában is öntözzük, és maximum 3-4 napig tartsuk bent. Minél kevesebb súlyt aggassunk az ágaira, és az udvarra kitéve védjük a gyökerét a fagytól, oly módon hogy hullámpapírral, vagy zsákkal körbetekerjük. Fagymentes időben főként ha süt a nap, feltétlenül öntözni kell dézsában kuporgó fenyőnket. Március elején, amint kienged a föld, azonnal végleges helyére ültessük, és nagyon szorgalmasan öntözzük, mert a talaj csak napokig tartó kiadós esőzés után ázik át 50-60 cm mélységben. Nagyon jót teszünk a fánkkal, ha ültetés előtt valamilyen humusztrágyát szórunk az ültető gödörbe.

Karácsonyfa vásárláskor hát ne legyen lelkifurdalásunk, ha mégis inkább vágott fenyőt vásárolunk, és a földlabdás növény beszerzését a tavaszi ültetési szezonra hagyjuk!

Szerző: Klementisz Ágnes

Dátum: 12.16. Szerző: eveloagi &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hírek, aktualitások
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hírek, aktualitások:

Valentin nap

Hír értékelése
Értékelés: 4.8
Szavazat: 5


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébÉvszakokról, hónapokrólHírek, aktualitásokImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.037 másodperc