16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!.....Kösz önöm Ászokom, szép volt!
4:18:pm aszokfa :
Jó napot és szép délutánt Kutyus!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:57:am kutyus :
Ászokom nagyon jópofa mindkét szöveg....bár én egyiket se ismerem
10:08:am bau :

10:00:am aszokfa :
Szisztok! Szia Bau néni! igen hol svábbal, hol újmagyarral próbálkozunk no és értelme van:- Lám, te észre is vetted!
6:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:22:am bau :
Laci bácsi!Látom átmentél újmagyarba Jó reggelt nektek is
6:23:am aszokfa :
Jau regölt kevanok!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények II.
Szobai levéldísznövények Kedves Olvasóm!

Ígéretemhez híven, folytatom a szobanövények levélhullásának és sárgulásának okairól szóló írásomat.

Az első részben már említést tettem a fényhiányról, amit még pár gondolattal kiegészítenék.
A növények fényt igénylők, hiszen az anyagcseréjükhöz és fejlődésük ez nélkülözhetetlen. Fényhiány esetén - amint már említettem - a növények megnyúlnak, zöld részük kivilágosodik. A levél szövetei fellazulnak vagyis laza szövetűvé válnak. Az ilyen növényi részeken a szívó kárósítók könnyebben megtelepszenek, de a gombabetegségek támadásainak is jobban ki vannak téve. Vannak olyan növények, különösen cserjéknél és fás növényeknél figyelhető meg, hogy a kevés fényt kapó részeknél, levélvesztés következik be és csak a lombkorona külső részén láthatunk zöld leveleket. A belső részen bekövetkező levélsárgulást és az ezt követő levélhullást, gomba vagy rovarkárosító is okozhatja. A lakásban tartott dísznövények esetén arra kell törekedni, hogy kellő megvilágítást kapjanak és ha szükséges - különösen a fényszegény téli hónapokban - kiegészítő mesterséges megvilágítást biztosítsunk a számukra. A szabadban élő cserjéknél vagy fás növényeknél az ágrészek kivágásával, azaz megritkítással lehet a belső részek újbóli bezöldítését megoldani. Hozzáteszem, nem minden fás növénynél lehet ezt elérni. A szépen kialakított bokroknál, sövényeknél nem tanácsos az említett beavatkozást elvégezni.

Talaj:
Bizonyára Önök is tudják, hogy a növények különböző talajösszetételt igényelnek. Amennyiben nem az igényeiknek megfelelő talajba kerülnek beültetésre vagy átültetésre, akkor is bekövetkezhet a levelek sárgulása és/vagy levélhullás.
Egy - két példát megemlítenék: a lúgos talajra vagy a kemény vízre érzékeny növényeket: flamingóvirág, mikulás virág, azálea, stb. csak „A” típusú földbe ültessék. A talaj javítására az is megoldás, hogy savas kémhatású műtrágyákat vagy tápoldatot tesznek a talajba. A vásárolt földkeverék csomagolásán szerepel, hogy savanyú vagy lúgos összetételű a földkeverék. A talaj savanyítására megoldás, hogy 1 liter öntöző vízbe, egy – két cseppnyi citromlevet cseppentenek.

A növények levelei akkor is sárgulhatnak (ez lehet teljes vagy részleges), ha tápanyag hiányban szenvednek. Ez a cserepes növényeknél akkor lép fel általában, ha tartóedényük talajának tápanyagtartalmát a növény teljesen felélte. Erről úgy győződhetnek meg, hogy a talaj felszínén is megjelenek a gyökerek vagy a növény a cserépből kiemelésre kerül, s látható, hogy a talajt a gyökérzet teljesen beszőtte, az ültető közeget alig lehet látni. Nem kell erről bővebben írnom, hogy ilyenkor mi a teendő, hiszen kedves Olvasóm igen jól tudja. Megemlítem a fikusz esetében, az alsó levelek sárgulása majd egymást követő gyors lehullása, talajhiba vagy gyökérrész elhalás következménye lehet. A növények leveinek sárgulását okozhatja még az egyes mikró elemek hiánya is, vagy az is, hogy egyes tápelemek túladagolásra kerültek. Itt az előírásnak megfelelő összetételű és %-os oldatú lombtrágyázás vagy tápoldatozás segíthet. E tünet pontos meghatározásának tekintetében, forduljanak ezzel foglalkozó szakemberhez!

Az első részben és a második részben írt okok önmagukban vagy összetetten is jelentkezhetnek. A sárguló, levelét elveszítő növények esztétikai csúnyasága mellett problémát okoz az is, hogy a növények ellenálló képessége is csökken. Emiatt a legyengült növényen a károsító szervezetek is könnyebben meglephetnek. Pl.: a fás növényeknél a szúbogarak, a fényhiányban szenvedő hajtásokon a levéltetvek vagy atka félék, de még a tripszek is szívesebben keresik fel. Ezeken a legyengült vagy stressz hatást szenvedett növényeken a vírus is jobban előjön, mint az egészséges növényeken.

A növények leveleinek sárgulása, hullása, amely teljes vagy részleges lehet, nem csak a fent említettek okok miatt következhetnek be, hanem azt szívó károsítók és gombabetegségek is okozhatják. Sőt együttesen is megjelenhetnek.

Növényi károsító szervezetek által kiváltott gondok:

Gyökér elhalás- ez lehet teljes vagy részleges, amelynek okai lehetnek a túlöntözésből fakadó, gyökérfulladás vagy gyökér fonálféreg károsítása. Itt említem meg azt is, amikor a növény gyökerein kárósító gomba szervezetek (Fuzárium sp, Botritisz sp. stb fajok) telepszenek meg, és okoznak gyökér elhalásokat, aminek következményeként lép fel a levél sárgulás és az ezt követő levélhullás vagy az egész növény hervadása.

Gyökérvesztés: a talajban élő állati szervezetek (pajor, drótféreg, stb.) a növény gyökerét táplálékként elfogyasztják. A csökkent gyökérzet, nem tudja kellő mennyiségű tápanyaggal ellátni a növényt, amelynek következményei a fentebb említett tünetek.

A növény föl feletti részein megtelepedő állati szervezetek is előidézhetnek levél sárgulást, levél vesztést.

Szívókárósítók:üvegházi molytetű, pajzstetvek, atkafélék, tripszek, stb., amelyek a növény nedvét szívogatják és ez részleges vagy teljes levélhullást idézhet elő.

Vírusok, baktériumok, gombák: ezek az első megjelenés időszakában a leveleken kisebb-nagyobb sárga foltokat okoznak, majd később a foltok megnagyobbodnak, színük megváltozik (pl. barna lesz) végül pedig a levél lehullik. Ez a korokozó csoport a legyengült növényen jelenik meg és igen nehéz megállapítani az betegséget kiváltó okot.

A növényvédelmi megoldásokról már több esetben írtam, ezért most ezt nem ismételném meg.

ÖSSZEFOGLALÁS: A dísznövények tartásánál mindig szem előtt kell legyen, hogy a növény számára optimális körülményt kell biztosítani. Mindenképpen arra törekedjenek, hogy a növény igényéhez igazítsák a fény igényt, a vízellátását, a növény talaj- és tápanyag igényét, valamint a környezeti igényeket (hő, páratartalom). Nem árt, ha növényeket egyedi ápolásba részesítik. Az egészséges, szép növény, a lakás dísze. A növény egészségi állapotát is folyamatosan figyeljék. Ha nem tudják, hogy mi lehet a gond vagy a növényen gyanús jelek jelentkeznek, forduljanak szakember(ek)hez. Higgyék el, megéri, sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat.

Kardos Rezső szaktanácsadó

Kapcsolódó cikk:
Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Regisztrációt követően Ön közvetlenül kérdezhet szakértőinktől: SZAKÉRTŐK
Dátum: 02.10. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szobai levéldísznövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szobai levéldísznövények:

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Hír értékelése
Értékelés: 4.90
Szavazat: 11


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekNövényápolásSzobai levéldísznövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.081 másodperc