17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Kertünk meglepetései (2)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (20)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Konyhakerti növények (14)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2
Bonsai-bonszáj (2)
Mocsári hibiszkus /H.Moscheuttos/....(8)
Golgoták (17)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Találd ki (31)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Kedven filmem, színészem (2)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Szomorú vagyok (11)
Szomorú vagyok (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:45:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:18:am kutyus :
Jó reggelt!Bau nem került még elő????
5:31:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:54:am kutyus :
Jó reggelt! Bau merre vagy????
6:51:am kutyus :
Jó reggelt!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!Megint egy héttel közelebb vagyunk az év végéhez
5:44:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
12:55:pm Bojtárgazdi :
Én csak 10-kor ébredtem, akkor is ébresztővel. Szép napot kívánok mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!hűs van, de nem túlzottam :_)
10:33:pm Bojtárgazdi :
Itt az este legalább enyhe, Jó éjt az aludni készülőknek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek,hűűűűs a reggel!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:47:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák II.
II rész. A szabadban tartott dísznövények zöldrészét és a virágját, valamint a gyökerét igen sok rovarkárósító és gombabetegség támadhatja meg, amelyek kisebb-nagyobb esztétikai hibákat okoznak (pl. leveleken szívás- vagy rágás nyomokat, foltosodást). Rosszabb esetben fertőzött dísznövényeink a leveleiket is elveszíthetik.

A cserepes dísznövényeknél is ez a helyzet. A tavasszal, a szobából kihozott kedvenc dísznövényük sem kivétel, ezeken is, különböző rovarok és gombabetegségek megtelepedhetnek. Sőt a tovább fokozódik a baj, hiszen a fagyok beállta előtt, a cserepes növényeket a lakásba beviszik, vele együtt behurcolják a növényen vagy a talajában meghúzódó kárósító szervezeteket, amely tovább élnek. Eközben a kinti társaik elpusztulnak, vagy átmenetileg leállítják az élettevékenységüket. Ezzel szemben a bekerült kárósító szervezetek nagy részének a szoba állandó melege és alacsony pártalma igen kedvez, így robbanásszerűen megjelenhetnek, felszaporodhatnak. Ahogy az előző fejezetben írtam, a téli hónapokban a dísznövények sanyargatói ellen nehéz és körülményes védekezni.

Hogy ne következzenek be a fent említettek, már a dísznövények beteleltetése előtt mind a növényről, mind a talajából el kell távolítani a nem kívánatos lakókat.

TALAJBAN ÉLŐ ÁLLATOK

A dísznövény tartóedénye közvetve és közvetlenül érintkezik a talajjal. Óhatatlan az, hogy a talajból különböző rovarok oda be ne jussanak és ott maradjanak. Ezek részben a gyökereket károsítják, bár másik részük nem bántja a növényt, gyakran előfordul, hogy télen a lakásban, a talaj felszínén megjelennek vagy onnan ki is másznak. Nem kellemes látvány, hogy a lakásban, az innen származó állatkák mozognak.

Az elkövetkezőkben, azokat az állati kártevőket említem meg, amelyek a dísznövény tartóedény földjében vagy annak felszínén leggyakrabban előfordulnak. Ezek, sok tápnövényű (kozmopolita) kárósítók, azaz majdnem minden növény gyökérzetén megélnek, és a talajában megtalálhatók.

GYÖKÉRATKÁK: (Rhizoglyphus fajok)

Ezek elsősorban, a hagymás növényeken élnek. A hagymagumóba szabálytalan kis járatokat rágnak, és ezáltal a növény legyengülését, súlyosabb fertőzés esetén elhalását is okozhatják. Az atkák által okozott sebeken keresztül megkönnyítik a különböző baktériumok, és gombák behatolását is. Erről a következő részben lesz szó.

Megemlítem azt is, hogy ezek meleg, párás körülmények között hamar elszaporodnak és a hagymagumókban a téli tárolás alatt komoly károkat okoznak. Ebből adódóan, a betárolás előtt a hagymákat gazda gondossággal át kell vizsgálni, és a sérülteket külön kell választani az egészségestől. A kismértékben fertőzött értékesebb dísznövényhagymákat, 50˚C fokos vízben 2 percig tartsuk. Ezzel az eljárással, a hagymában élő gyökératkák elpusztulnak. De ezek után is, a tárolóban, az egészséges hagymáktól különválasztva legyenek.

E kárósító csoport ellen, nagyon fontos a megelőző védekezés. Amennyiben még talajban van a dísznövény hagymája, és zöld része is megtalálható, akkor a kétirányú védekezés igen hatékony lehet. Egyik lépés, a talajba jutatott FORCE 10 G (II) (1 gramm/négyzetméter), másik lépés, a zöldrészre permezett FLUMITE 200 0,05 % oldat, amely növényi szövetbe bejutva támadja meg a kárósítót.

FONALFÉRGEK (cisztaképző - Heterodera, és gyökérgubacs-fonálféreg - Meloidogyne)

Egy részük talajban lévő gyökereken, másik részük növény zöld részében élnek. A talajban élők között megtalálhatók olyanok, amelyek 1,5 -2 mm nagyságú megkeményedett göböcskéket (cisztákat) képeznek, másik részük a gyökér szövetében, illetve szabálytalan vagy szabályos alakú gubacsokban él. Az általuk megtámadott gyökér megbarnul és elhal, ennek a következménye a növény lassú fejlődése, sárgulása, lankadása, majd az elhalása. Igen apró fonálszerű élőlények, szemmel nem lehet látni őket. Veszélyes kárósítók, mert növényi vírusterjesztők, és a vírusfertőzést nem lehet hatékonyan gyógyítani.

Azt a cserepes dísznövényt, amely gyökerén ciszta képződmény látható, meg kell semmisíteni. A ciszták ellen védekezési lehetőség nincs. Akkor is ajánlatos a dísznövényt megsemmisíteni, ha a gyökérrendszer fél felületétől több szövetburjánzás található. A megsemmisített növény talaját a kertünk, vagy más dísznövény földjére ne szórjuk ki, hanem azt javaslom, hogy előtte a sütőben 100˚C-on legalább 30 percig tartsuk, e kezeléstől a fonalférgek elpusztulnak, s így a talajjal nem terjednek tovább.

Ha legalább a gyökerek fele még egészséges, akkor még a növény nagy-nehezen megmenthető a megfelelő növényvédő szeres kezeléssel. Erre NEMATHORIN 10 G (II) alkalmas. A kezelés előtt a beteg gyökereket el kell távolítani, és ezt követően, fertőtlenített talajba kell átültetni. Ezt kövesse az említett szer kijuttatása, azaz a talajba bedolgozása. Az itt említett szerből 1 négyzetméterre 30 gramm kerüljön. E megoldás nem minden esetben hozza meg a dísznövény végleges gyógyulását.

VIASZOS GYÖKÉRPAJZSTETŰ (Rhizoecus falcifer)

Elsősorban, a kaktusz és a szukkulens növények károsítója, -- a megtámadott növény, gyenge fejlődésű, az alsó levelei sárgulnak. A gyökereken, vagy a gyökérnyakon, illetve cserepek belső oldalán 2-3 mm nagyságú, fehéres viaszszálakba beágyazva láthatók. Az erősen fertőzött növényt ajánlatos megsemmisíteni. A gyengébben fertőzött növényeket ősszel, végső esetben ültessék át fertőzésmentes földbe, és ezt követően vegyszeres kezelésben is részesítsék. A következőekben felsorolt talajfertőtlenítő szerek valamelyikét lehet alkalmazni: GALATHION 5 G 40 gramm/négyzetméter, vagy BASUDIN 5 G 30 gramm/négyzetméterre, vagy BUVATOX 5 G 40 gramm/négyzetméter. A felsorolt talajfertőtlenítők úgy hatékonyak, ha talajra kiszórást követően azonnal bedolgozásra kerülnek. Nem árt ha utána locsolunk is, így tovább növelhetjük a fertőtlenítés eredményességet. A tartóedény fertőtlenítéséről se feledkezzenek meg.

PINCEÁSZKA (Porcellio scaber)

A tartóedényben lévő talaj felszínéhez közeli leveleken szabálytalan rágások észlelhetők. Az állatok fénykerülők, éjjel károsítanak. A kártevők nappal a tartó edény alján, vagy a levelek alatt, a gyökér-nyaki részen húzzák meg magukat. Nehezen pusztítható kártevők, ezért csak a növények rendszeres átnézésével és a kártevők fizikai eltávolításával védekezhetünk ellenük.

UGRÓVILLÁSAK (Collembola fajok)

A növények tartóedényben gyengén fejlődnek. A talaj felszínén apró fehér ugráló élőlények figyelhető meg. Újabb vizsgálatok szerint, a gyökér-nyaki részeket, és a talajfelszínhez közel lévő gyökereket is rágják. A nyirkos talaj kártevője. Védekezés: A talajt szárazan kell tartani. Hatásos az a védekezési mód is, ha a tartóedény talaj felső részét steril talajjal kicseréljük. Mindezek mellett még lehet a viaszos gyökérpajzstetűnél írt vegyszereket is használni.

EGYÉB ROVAROK: (Insecta)

BODOBÁCS , FÜLBEMÁSZÓ, stb., Számtalan más rovar is bemászhat a szabadban élő tartóedény földjébe. A név szerint említettek, a növény gyökérzetét nem károsítják, viszont nem szép látvány, ha a szobában mászkálnak. A rovarok elűzésére, a gyökértetveknél közölt talajfertőtlenítő szert használják, a már leírt módon.

HANGYÁK: Ez a rovar időközönként betelepedhet a nagy méretű tartóedénybe. Ez ellen, FORCE 10 G (II) 1gramm/négyzetméter adagot használjanak fel, és a talajba dolgozzák is be.

TŐZEGLÉGY: Azokban a tartóedényekben élnek és repülnek ki, amelyekben tőzeg vagy annak keveréke van. Megjelenése frissen cserélt tőzegből történhet. Lakásban nem szívesen látjuk a repkedő muslica nagyságú legyet. A repülő tőzeglégy CHEMOTOX spray-vel kerüljön levadászásra. A tartóedényben frissen elhelyezett tőzeget a már említett talajfertőtlenítő szerek valamelyikével kezeljük le (a már leírt eljárással), ezáltal a tőzeglégy talajban lévő nyüveit elpusztíthatjuk.

MEZTELENCSIGA (puhatestűek -- Mollusca)

Azért említem meg itt, hiszen a tojásait a tartóedény földjében is lerakhatja, vagy a nappali órákban ide, na meg a tartóedény aljára is húzódhat. A dísznövény levélzetét a sötétség alatt károsítja. Nedvességet kedvelő állat. A csiga jelenlétét az általa hagyott ezüstős színű nyomból vehetjük észre. Hogy a tartóedényt ne megközelítse meg több lehetőség ismeretes. A növények tartóedényei körül oltatlan mészport vagy porzó fahamut szórnak ki, amit többször is megismételnek. Alkalmazható még, a DELICIA CSIGAÖLŐ SZER is, amelyből egy négyzetméternyi talajra 15 -20 gramm kerüljön kiszórásra. Mindezen túli eljárások mellett össze is lehet szedni, és fizikailag meg semmisíteni őket.

FÖLDIGILISZTA (Lumbricidae)

Hasznos élőlény, ez is előszeretettel bemászik a dísznövény talajába, hiszen az szerves-anyagban bővelkedik. Nem szép látvány, ha a talajfelszínén van. Védekezési megoldás: a tartó-edényt vízbe helyezni,-- hogy a föld vízzel feltöltődjön --- ezáltal a giliszta a járatiból kijöjjön. A gilisztákat ezt követően össze lehet szedni.

Összefoglalva: a dísznövények beteleltetés előtt 5 - 10 nappal, a tartóedényeiket és a benne lévő földet érdemes tüzetesen átvizsgálni, és ennek megfelelően, az említett fizikai megoldásokat alkalmazni, vagy talajfertőtlenítők (a BUVATOX 5 G -t, a GALATION 5 G-t, vagy a BASUDIN 5 G-t) valamelyikét használni. Az utóbb említett eljárás, a dísznövény talajában élő, nem kívánatos rovarokat döntő többségét megöli. Az említett védekezési eljárások a kint lévő dísznövényeknél több alkalommal, szükség szerint is megejthetők.

A következő részben, föld feletti kárósítókról lesz szó.

Szerző: Kardos Rezső
NVT tanácsadó
Növényvédelmi szakmérnök
A képek a Gazlap fórumáról származnak.
Kapcsolódó cikkek:
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák I.
Nyár végi, ősz elejei növényvédelmi munkák III.
A cikkhez kapcsolódó Fórumtéma itt a Gazlapon: NÖVÉNYVÉDELEM

Dátum: 08.30. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kártevők
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kártevők:

Káliszappan

Hír értékelése
Értékelés: 4.4
Szavazat: 5


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Betegségek, tünetekÉvszakokról, hónapokrólKártevőkNövényápolásImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.036 másodperc