17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Márk Gergely rózsanemesítő munkássága II.
Márk Gergely, a rózsatermesztés, rózsanemesítés hazai úttörője, doyenje, jelenleg is aktív művelője. 2007.III.15-e alkalmából kitüntették a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJÉVEL Indoklás:....A magyar kertészettudomány érdekében végzett sokoldalú tevékenységéért, és világszerte elismert rózsanemesítő munkájáért....... ÖSSZEÁLLÍTÁSAINK 2. RÉSZE SZINTÉN AZ Ő MUNKÁSSÁGÁT, RÓZSÁINAK TÖRTÉNETÉT MUTATJA BE

Az alábbi írás a 2006-ban az USA-ban megjelent, Őt és munkásságát méltató angol cikk magyar nyelvű fordítása:

ÉLETÜNK SZERELME A RÓZSA …

Márk Gergely rózsanemesítő
több mint 600 új magyar rózsafajta alkotójának életművéről, munkásságáról

A Rózsa Világszövetség 2006. május 11-18. között Oszakában (Japán) tartott kongresszusa alkalmából írta és fényképezte:
Kigyóssy-Schmidt Éva
Ahrenshoop/Berlin 2006. április

Elérhetőségek:
Márk Gergely Kigyóssy-Schmidt Éva
Telefon: 06-1-316 5095 vagy 0049 30- 421 7727
06-30-495 8347

Cím: Margit krt. 49 Prenzlauer Allee 89
H -1024 Budapest D -10405 Berlin
Magyarország Germany
E-mail:rosenhag@schifferberg.de
(Egy új rózsafajta névadási jogának átruházásával kapcsolatban kérjük Márk Gergelyt megkeresni.)

Tartalomjegyzék
1. fejezet
Elöljáróban

1. Elöljáróban
Aki a rózsákkal közelebbi kapcsolatba kerül, szeretne minél többet megtudni róluk. Különösen akkor, ha tudományos kutatói háttér áll mögötte. Ezért nem volt véletlen, hogy 2004 szeptemberében felfedeztem Berlinben egy könyvet: Gergely Márk: „Die Rose”, (VEB Landwirtschaftsverlag, Berlin 1962) c. művét. Érdemes megjegyezni, hogy e könyv 1964-ben a párizsi Nemzetközi Könyvkiállításon ezüstérmet nyert. Nem vagyok ugyan rózsaspecialista, mégis igen figyelemre méltónak találtam a számomra mindaddig ismeretlen szerző tudományos megközelítését, mely a különböző rózsafajták egyes jellemzőinek értékelése alapján állított fel egy összesítő pontrendszert. (Akkor még nem volt róla tudomásom, hogy Márk Gergely, mint a Budapesti Kertészeti Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, az Intézet kezelésében Európa egyik legnagyobb rozáriumát hozta létre az 1960-as években a Budapest melletti Budatétényben. Már 1964-ben több mint 2700 magyar és külföldi rózsafajtát mondott magáénak ez a gyűjtemény.)

Ezen előzmények után ért el telefonon budapesti barátnőm, Ri. Meghívott, hogy közelgő magyarországi látogatásom során látogassam meg a híres magyar rózsanemesítőt, Márk Gergelyt a nyugdíjazása után, általa létrehozott Magyar Rózsák Kertjében, Budapesttől pár kilométerre, Törökbálinton. Így és itt kezdődött egy mély barátság Márk Gergellyel (már szabad így említenem, hogy Gergely Bátyámmal), aki Benedek Saroltával, „Mogyival” együtt a Budapesti Kertészeti Kutató Intézetben folytatott évtizedeken át kutatómunkát. Felesége, Icuka a Növényvédelmi Kutatóintézetben dolgozott s nyugdíjba vonulása után ő is csatlakozott férjéhez és unokatestvéréhez, Mogyihoz a Magyar Rózsák Kertjében. Így nyugdíjba vonulásuk óta saját erőből és saját erővel művelik és gondozzák a Magyar Rózsák Kertjének két hektár kiterjedésű területét, amelyből kereken 3500m˛-t a bemutatókert tesz ki. Márk Gergely 1981-es nyugdíjba vonulása óta 463 rózsa fajtát nemesített ki, jelenleg 80 fajtajelölt van megfigyelés alatt.

Az itt következő összeállítás Márk Gergely rózsáiról, életművéről, nem egy rózsaszakértő, csak egy rózsa-szerető ember tollából került ki. Ez az anyag (összesen 118 db rózsa, ebből 29 db törzskönyvezett fajta, 35 db megfigyelés alatti) nem ad megközelítőleg sem teljes áttekintést, véletlenszerű, nagyrészt önkényes.
Mentségemül had idézzem Antoine de Saint-Exupery „A KIS HERCEG” című műve ajánlásának eszmei mondanivalóját:
„Komoly mentségem van: ez a felnőtt a legjobb barátom a földkerekségen. Van még egy mentségem: ez a felnőtt megért mindent, még a gyerekeknek szánt könyveket is. Van még egy harmadik mentségem is: ez a felnőtt Franciaországban lakik, s ott fázik, éhezik.”
(Antoine de Saint-Exupery: A KIS HERCEG, Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1997, 3. oldal.)

Ha az én Gergely Bátyám nem is a szó fizikai értelmében fázik és éhezik, de rózsakertje igen mostoha körülmények között működik, rózsanemesítő munkáját rendkívül nagy áldozatok árán tudja csak folytatni. Ezért szeretném ezzel az összeállítással felhívni őrá és működésére a figyelmet. Igaz örömömre szolgálna, ha ez javára válna.

Bár, ahogyan az előzőekben említettem, nem vagyok szakember a rózsaszakmában, nem egy neves rózsaspecialista véleményét osztom, mely szerint Márk Gergely munkássága méltó folytatása annak a magyar rózsa-nemesítő tradíciónak, amely az Észak- Amerikában működő Horváth H. Mihály és az Osztrák-Magyar Monarchia idejében Magyarországon tevékenykedő Geschwind Rudolf valamint a Mühle testvérek nevéhez fűződik.

Jóllehet, a szocialista rendszer alatt, hosszú éveken át gyakorlatilag a világtól elzártan szentelte életét szeretett rózsái ügyének, a rendszerváltás után, ahogyan lehetősége adódott arra, hogy a nemzetközi porondra lépjen, egyre-másra kapta-kapja a legmagasabb elismeréseket. Többek között 2000-ben az ’Árpádházi Szent Erzsébet emléke’, majd 2005-ben a ’Lippay János emléke’ rózsái kaptak díjakat Rómában.

Az életmű megbecsülése és Márk Gergely elhivatott egyénisége számos baráti kapcsolat forrása. Egy ilyen baráti csoportosulás törekvésének az eredménye ez az összeállítás, amely minden külső támogatás nélkül keletkezett. A rózsák leírásai Márk Gergely és felesége segítségével jöttek létre. A magyarról angolra való fordítás Varga Judit érdeme. A lektorálást barátnőm Ri, Varga Pálné, végezte. A CD előállításában vejem Hasse, Frank Bork, barátaink Wolfgang Lauermann, Juanita és Jochen Sauerland (Berlin), valamint egy másik barátnőm, volt egyetemi hallgatóm, Velladics Katalin és barátja Andreas Weber (Berlin) voltak segítségemre.

Godzsák Zoltánné, Ilona (Szeged, Magyarország), Erich Unmuth (Bécs), Martin Weingard (Langensalza, Németország), Ute Wrasmann (Wiesbaden, Németország) és Zareczky András, Iregszemcse, (Magyarország) szakmai tanácsokkal álltak mellettem. Szeretném megköszönni Godzsák Zoltánné, Ilonának, (Márk Gergely a szerzővel), Zareczky Andrásnak (A római diploma átadása 2005-ben Budapesten) valamint Gisela Dunkernek és Jürgen Schmidtnek (képek a szerzőről), hogy rendelkezésemre bocsátották ezeket a fotókat.

Végül, de nem utolsó sorban, sokan nyújtottak baráti támogatást a Német Rózsabarátok Egyesületétől (Verein Deutscher Rosenfreunde e.V.) is. Reprezentálja itt egy pár név ezt a segítőkészséget: Hanni Bartetzko, Christel Flocke, Elke Gottschall, Josef Sieber, Ria Steinhauer, Klaus-Jürgen Strobl, Irmgard Voss és Bernd Weigel. Meleg baráti köszönet valamennyiüknek! A bevezető szövegeket én írtam. Amennyiben lehetőségem volt rá, igyekeztem pontosan fogalmazni. Mindazonáltal előfordulhatnak félreérthető megfogalmazások, amelyekért semminemű felelősséget nem vállalok.

Az összeállítás Kígyóssy-Schmidt Éva és Márk Gergely engedélyével került közzétételre.

Kapcsolódó cikk a Gazlapon: Márk Gergely rózsanemesítő munkássága I.

Dátum: 07.24. Szerző: Derzsy Gáborné &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Botanikus kertek
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Botanikus kertek:

Tatai Angolpark

Hír értékelése
Értékelés: 4.66
Szavazat: 12


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Botanikus kertekMinden a kerttel kapcsolatbanTudományos cikkekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.044 másodperc