17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Itt a tavasz
Egyéb Március 21.-én a nap a Kos jegyébe lépett, ezzel megkezdődött a csillagászati tavasz. Az emberek ősidőktől fogva megemlékeznek az idáig tetszhalott természet újjáéledéséről. A cikkben röviden elmerengünk a hagyományokon, majd az ébredező élővilágról ejtünk néhány szót. Végül sorra vesszük a legismertebb koratavaszi vadvirágokat és gyönyörködhetünk a képeikben.

A húsvét ideje

Idén április elejére esik az ébredő természet ősi ünnepe a húsvét. Elnevezése abból ered, hogy a hosszú önmegtartóztatás után most először vehettek magukhoz húst a hívők. A húsvét időpontja minden évben március 22 és április 25 közé esik, hogy pontosan melyik napra azt ma is a 325.-évi nikeai zsinat határozata szerint állapíthatjuk meg, amikor is úgy döntöttek, hogy a húsvét mindig azon a vasárnapon legyen, amelyik a tavaszi napéjegyenlősége utáni holdtöltére következik.

A húsvéthoz kapcsolódó hagyományok

A történelemben a húsvét ünnepének mint ősi tavaszünnepnek is megvannak a korábbi előfutárai, Babilontól kezdve Egyiptomon át a Görögökig, és mindenhol megtaláljuk a hanyatlás és föléledés elemeit. Igen rég múltra tekint vissza a húsvéti tojás is, ahol a tojásból mint látszólag élettelen tárgyból kibújó csirke a győzedelmeskedő természetet szimbolizálja. A húsvéti locsolás a víz ősi, földet termővé varázsoló, életet adó erejét jelképezi. Hajdan a források tisztítása, kutak rendberakása is kapcsolódott a húsvéthoz. Persze régebben a locsolást sem szelíden, kölnivel végezték, hanem magát a lányt merítették meg a vízben, vagy vödörrel öntötték nyakon.

A világ életre kel

A tavasz elérkeztét jelzi a vándormadarak érkezése. A koratavaszi táplálék hiányra való tekintettel ne felejtsük el kihelyezni a madárodúkat és töltsük fel a madáretetőket is, hogy legyen elegendő tápláléka az állatoknak. Lassan feltűnnek az első lepkék, amelyek téli rejtekhelyükön teleltek eddig, és most élvezik a meleg napfényt. A Napsütötte köveken és falakon megjelennek a napozni vágyó gyíkok. Ilyenkor indul meg a fák nedvkeringése és elkezdenek virítani tavaszi virágaink.

A Koratavaszi vadvirágok

A hóvirágon kívül egész sereg gyönyörű vadvirág hirdeti a tavasz beköszöntét. A hóvirág közeli rokona, nagyobb testvére a tavaszi tőzike (Leucojum vernum). Magyarországon őshonos, a homokos talaj kivételével mindenütt jól érzi magát. Főleg árnyékos helyeket kedveli.

Napos lejtőkön találkozhatunk a kökörcsinnel (Pulsatilla sp.), amely egy egész túlélőművész. Mostoha körülményekhez alkalmazkodott, az egész növényt selymes szőrök borítják, hogy védje magát a hidegtől és az erős párolgástól. Levelei szabdaltak, hogy bele ne kapjon a szél, virágai pedig bókolva védekeznek az eső és hó ellen. Mérges nedve miatt a legelő állatok is elkerülik.

Nedvesebb erdőkben, folyópartokon találkozhatunk a tavaszi csillagvirággal (Chilla bifolia), amely kissé emlékeztet a szintén liliomfélék családjába tartozó jácintra. Virágai a legtöbbször kékek, de előfordulnak rózsaszín vagy fehéres változatai is.

A csillagvirág mellett gyakran találkozhatunk a feltűnő sárga virágú salátaboglárkával (Ranunculus ficaria). Használható tavaszi salátákhoz is, azonban főként idősebb levelei mérgesek. Az ecet hatástalanná teszi a méreganyagot. A tápanyagot megvastagodott gyökérgumójában tároltja a télen át, és most igyekszik minél több levelet fejleszteni amíg fölötte a fák ki nem zöldülnek és el nem takarják a napfényt.

A kankalin vagy primula (Primula auricula) szintén a koratavasz virágaihoz tartozik. Vaskos gyöktörzsében igen sok tápanyag kell raktározódjon, hogy létre tudja hozni a levélzetét és virágait. A virágokat közelről szemlélve érdekes dolgot figyelhetünk meg: egyes virágoknak hosszú a bibéje is rövidek a porzói, másoknál ez épp fordítva van. A hosszú bibéjű virágokat csak a rövidebb bibéjű virágok nagyobb és nehezebb virágpora képes megtermékenyíteni, ezért bibéjük ragadósabb is.

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) is már tavaly akkora tápanyagkészletet halmozott fel hagymájában, hogy most virágozni tudjon. Csatornaszerű levelei a gyökerekhez vezetik a vizet, amelyre most nagy szüksége van. Illatos csengettyű szerű virágaiból csak az alsók termők, a felsők csupán "marketing" célokat szolgálnak, hogy odacsalják a nektárra éhes rovarokat.

Írta: Somorjai Ede

Dátum: 04.05. Szerző: Somorjai Ede &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.25
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébHagymás növényekMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc