14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Krizantém (4)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Canna Indica / kána virág
Milyen növény ez?? (37)
Konyhakerti növények (14)
Orchideák otthonunkban (111)
Vendégeink a kertben(17)
Mocsári hibiszkus /H.Moscheuttos/....(8)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (58)
Találd ki.....(27)
Gazlap szakácskönyv (68)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Miért mérgelődök?....mi bosszant? (23)
Írj bármilyen témáról (14)
Vicces képek, történetek (15)
A Tudat keresése (2)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Szomorú vagyok (9)
Versek, költemények (4)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
3:03:pm Bojtárgazdi :
Neked is szép délutánt, Emmylie Kedves!
12:24:pm Emmylie :
Szép délutánt és holnapra szép ünnepnapot kivánok mindenkinek. Készülök a "nagy" utazásra
7:44:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:58:pm Emmylie :
Szép vasárnap délutánt kivánok mindenkinek.
7:26:am kutyus :
látom, alszik még mindenki: maci-idő van
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
8:50:pm Bojtárgazdi :
Nem, Etike, egy hete volt munkanap. Ma szombat volt.
5:25:pm etimami :
Ma munkanap volt?
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek,kellemes hosszú hétvégét - majd holnaptól a dolgozóknak
7:31:pm Emmylie :
Szép estét mindenkinek.
7:18:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
8:22:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot
4:59:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:08:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Dísznövények téli ápolása
Szobai levéldísznövények Szobanövényeink a hosszú téli időszak alatt is fokozottan igénylik a gondoskodást, mert nem egy esetben az igen féltett, kedvenc növényeink áldozatul esnek a rajtuk lévő, gyorsan elszaporodó, szívó károsítók féktelen étvágyának. A cikkben a legfőbb kártevőket, az ellenük való védekezési módszereket, valamint a leggyakoribb tartási problémákat mutatom be.

Főbb kártevők:
A lakásban teleltetett dísznövényeken leggyakrabban a szabadból bekerült olenderpajzstetű, üvegházi molytetű, tripsz, vagy valamilyen atkafajok szaporodnak el. A megtámadott növények, a kitavaszodást ritkán élik meg, vagy ha meg is élik, igen legyengült állapotúvá válhatnak.

Védekezés:
Amennyiben azt szeretnék, hogy dísznövényeik egészségesek maradjanak, és megvédjék őket a szívó kárósítóktól, a téli hónapokban, szükség szerint a BIO SECT spray nevű készítménnyel fújják le őket a kártevők észlelésekor azonnal.
Fontos figyelmeztetés! A KEZELÉSEKET LAKÓTÉRBEN SOHA NE VÉGEZZÉK!
A szobanövények lepermetezését fagymentes időben kint, a szabadban, vagy olyan helyen végezzék, ahol a szellőztetés megfelelő, és ami a legfontosabb, hogy az ide vonatkozó óvórendszabályokat minden esetben, a saját, és környezetük megóvásának érdekében tartsák be. Arra is vigyázzanak, hogy a dísznövényük kezelési idő alatt, meg ne fázzanak, a hőmérséklet legalább 5 C˚ legyen.

Gyakran a cserepes dísznövények talaján fehéres színű, 1 milliméter nagyságú, ugráló férgeket is lehet látni, ezeket GALATION 5 G talajfertőtlenítő használatával lehet gyéríteni. A talajfertőtlenítőt a cserép talajába sekélyen dolgozzák be.

A téli hónapokban gyakori jelenség, hogy a szobában tartott dísznövények alsó levelei sárgulnak, majd barnulnak, és idővel lehullanak. Számtalan oka lehet, hogy ez a tünet a növényen jelentkezik. Ebből csak a leggyakrabban elforduló tartási hibákat említem csak meg.

Tartási problémák:
A levél sárgulás leggyakoribb oka a túlöntözés. Télen a szobában tartott növények élettevékenysége lelassul, a kevés téli fény, és hosszú sötét éjszakák következtében. A téli hónapokban a dísznövények ezért kevesebb vízet igényelnek. Ebből adódóan mindig arra törekedjenek, hogy a talaj nedves legyen, de a cserép tartójában az öntözést követően a víz soha ne maradjon meg! Ugyanis a cserepes növényeink gyökérzete, sok víztől megfullad, és ezt követően a gyökérpusztító gombák is megjelenek. Ilyen esetben a levelek nagy mértékű elsárgulása mellett a szobanövény akár el is pusztulhat.

A talaj kiszáradása is okozhatja a levélvesztéses sárgulást.
Gyakori ok az is, hogy a szobában, ahol tartják a növényeket a páratartalma alacsony, és ettől következik be, a levél vesztéses sárgulás, vagy a levélszél barnulása. A dísznövények, legtöbb esetben, 60 - 70 % os páratartalmú légtérben érzik jól magukat, ezzel szemben, a központi fűtésű helyiségek páratartalma viszont 30 -50 % -os, ami a kedvenc szobanövényeinknek nem kedvez, csak a növényi nedven élő kárósítóknak. Megoldás a megfelelő felületű párologtatók elhelyezése.

A hazánkban legtöbb helyen a vezetékes víz igen kemény, sok benne a kalcium. A cserepes dísznövények az ilyen vizet nem nagyon kedvelik. Az öntözés előtt a vizet forralják fel, és amikor szobahőmérsékletűre lehűl, csak akkor használják fel. Ha ilyen vizet használnak a cserepek szélén, és a talaj felületén nem fog gyorsan megjelenni fehér színű kiválás. A dísznövények leveleinek sárgulását még a vezetékes víz klór tartalma is okozhatja. Amennyiben lehet csapadékból nyert vizet használjanak, a klórra érzékeny szobanövények öntözéshez.

A dísznövénytartóknak javaslom, hogy a téli hónapokban növényeiket lombtrágyázásban ne részesítsék, mert nem igazán tesznek jót vele.

A téli hónapokban a szobában tartott szobanövények levelire por rakodik le. A poros levelek nemcsak elhanyagolt benyomást tesznek, hanem a porréteg miatt a növények a kevés téli napfényt sem képesek jól hasznosítani. A növények megnyúlnak, a zöld részek kifakulnak. Az ilyen növény a betegségekre fogékonyabb. A levelekről a por eltávolítása zuhanyozással, vagy vizes ruhával történő letörléssel oldható meg. A zuhanyozásra havonta, legalább egy alkalommal kerüljön sor. A levél megtisztulása mellett, az előforduló szívó kártevők is lemosódnak, ezzel gyéríthetőek.

Szerző: Kardos Rezső (kr4308) szaktanácsadó

Regisztrációt követően Ön közvetlenül kérdezhet szakértőinktől: SZAKÉRTŐK
Dátum: 01.10. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szobai levéldísznövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szobai levéldísznövények:

Levélhullás, sárgulás - Szobanövények I.

Hír értékelése
Értékelés: 4.25
Szavazat: 12


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólSzobai levéldísznövényekVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.041 másodperc