13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 3 / 18286
Összes látogató: 9
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:08:am kutyus :
Bau,teljesen jó a magnézium szintem, nem akarnék pluszban szedni
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:52:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hétvégét Mindenkinek!
6:17:pm Bojtárgazdi :
Terimamy megint nem tud belépni...
1:10:pm bau :
Kutyus! Nem szoktál MAGNÉZUMOT szedni? Az jó rá!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, kidobott az ágy, mert többször görcsbe jött a lábam
5:33:am kutyus :
Bujo!!!! de rég láttalak! jó a régiek körül ismét valakit látni!!!
5:44:pm bujo :
Gondolatban soxor jártam erre ám! Puszi Baukám!
5:42:pm bau :
Nahát Bujó! ) Nagyon régen voltál itt
5:36:pm bujo :
Szép jó estét kívánok! Kíváncsiságból bekukkantok, mert régen jártam errefelé!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkne!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt! meleg van!
7:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:50:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes vasárnapot!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt, itt a hétvége!!!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Édes gyógyszer a keserű csokoládé?
Sokan és sokat szidták az édességek fogyasztását, közöttük a csokoládéfogyasztást is. Lehet, hogy meg kell változtatnunk az eddig kialakult képet? A mértékkel fogyasztott étcsokoládé hasznára lehet a szervezetünknek....?

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában - ahol a kakaóbab megterem. Használták fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomra, hasmenésre, és székrekedésre, vártak tőle afrozidiákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat. A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták - vannak adatok arra-, hogy a spanyol királyi udvarban előkelő dámák még a mise alatt is kortyolgatták. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években csináltak egy mexikói kolostor lakói....némi pénzkereseti célból. Az eredeti csokoládé sötét volt és kesernyés, de egy svájci cukrász előállította a tejcsokit, ami manapság már népszerűbb, mint az étcsokoládé, pedig egészségesnek aligha mondható. Aztán jött a fehér csokoládé, ami már csak annyiban csokoládé, hogy egyik alapanyaga a kakaóbaból nyert kakaóvaj.

A flavanolok dícsérete:
A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei, és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Az utóbbi igen lényeges, mert az érelmeszesedésről másfél évszázada bebizonyították, hogy különleges, idült gyulladásos folyamat, ami fölgyorsul, ha a "rossz" koleszterin és egyéb, zsírnemű anyagok oxidálódnak. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok a növényeket védik a kívülről jövő különböző támadások ellen, és ha bőségesen eszünk növényeket, az emberi szervezetet belülről igyekeznek "karbantartani" A flavanolok a flavonoid család egyik csoportját alkotják, javukra írható a vörösbor vagy a zöld tea szív- és érbetegségek ellen védő hatása, de ezekből a fontos anyagokból a legtöbb a kakaóbabban, és így értelemszerűen a kakaóanyagban gazdag étcsokoládéban található.

Vérnyomáscsökkenés és érvédelem:
Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely arról számol be, hogy 7 napi, kakaómentes időszak után egészséges, fiatal önkéntes alanyok ettek 15 napig naponta 10 dkg csokoládét. Véletlenszerű választás alapján a csoport egyik fele étcsokoládét, a másik fele fehér csokoládét fogyasztott. A második hét után kakaómentes hét, majd "csokoládé-csere" következett. A kutatók a vizsgálati alanyok vérnyomását naponta mérték és mindegyik kezelési időszak végén meghatározták a cukor-anyagcsere különböző adatait is. Az eredmény világszerte feltűnést keltett. A sötét csokoládés "kezelés" időszakában a vérnyomás értékelhetően csökkent, az inzulin-rezisztencia egyértelműen javult. Ez a hatás a fehér csokoládé evés esetén elmaradt. A szerzők ezt úgy értékelték, hogy az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot,nitorgén monoxidot termeltek, és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez csökkenti a cukorbetegség, magas vérnyomás, a "hasznos" HDL-koleszterin szintjének csökkentését, valamint a hasra-hízás kockázatát.

Fenti vizsgálatokat fiatal embereken végezték, de holland orvosok egy kisváros, Zutphen idős lakóit tanulmányozták. Az idős holland urak egészségét 15 éven át rendszeresen és gondosan ellenőrizték. Csaknem 500 férfi sorsát követék, akiknek életkora 65-85- év között volt, a vizsgálat kezdetén panaszmentesek voltak, és egészségesnek minősültek. Vizsgálták, hogyan alakult a vizsgálati személyek vérnyomása, és ha valamelyikük beteg lett, meghalt...mi volt a halál oka.
Azoknak volt a 15 megfigyelési év alatt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb étcsokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.
Számítások szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeként a szívinfarktus vagy szélütés kockázata kb.21 %-al lesz alacsonyabb. Ez nem meglepő, mert arra is vannak adatok, hogy a flavanolok nem csak értágító hatásuk révén javítják a véráramlást, hanem gátolják a fokozott véralvadást is, és ezzel mérséklik a szívinfarktus és szélütés veszélyét.

Egyéb kedvező hatások:
A csokoládé bőrvédő hatását igen korszerű módszerekkel vizsgálták, és az eredményeket 2006.júniusában a táplálkozástudomány egyik vezető nemzetközi folyóiratában közölték. A német kutatócsoport által vizsgált hölgyek egy negyedéven keresztül naponta ittak sok flavanolban dús-, ill. flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt. Gondosan kiválasztott és körülhatárolt bőrterületeket pontos sugáradaggal "napoztattak" rendszeresen. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-al csökkent a sok flavanolt tartalmazó italt fogyasztóknál, miközben a flavanol-szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett.
A bőséges flavanol-ivás hatása abban is megnyilvánult, hogy a bőr véráramlása növekedett, víztartalma is nagyobb volt, mint a másik csoportban. A csokoládé ital a vizsgált személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette. A sötét csokoládé, amelynek kakaótartalma min. 50%, vagy több, tartalmaz még egyéb, a szervezetünknek szükséges anyagokat is: kalcium, kálium, A,B,C és E vitamin, theobromin, ami a koffein rokona. A theobrominnak frissítő hatása van, valamint igen erélyes köhögéscsillapító.

Londoni tudósok által végzett vizsgálatban az önkéntes jelentkezők egyik héten kodeint tartalmazó kapszulát kaptak, következő héten theobromin tartalmút, a harmadik héten pedig placebo(hatástalan agyag) tartalmú kapszulát A köhögést a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki. A kodein kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a theobromin (ami a sötét csokoládéban nagy mennyiségben van) 33 %-al bizonyult hatékonyabbnak.

Hatás és nemkívánatos hatás:
A csokoládé sok kalóriát jelent: 10 dkg csokoládé elfogyasztása 500-550 kilokalóriával "gazdagítja" szervezetünket...ezt az egyéb tápanyagok bevitelénél figyelembe kell venni.
A legtöbb csokoládé cukrot is tartalmaz, ami a fogszuvasodáshoz hozzájárul, az antioxidáns csak részben képes ellensúlyozni a fogzománcot károsító savfejlődést. Csokizás után tehát alaposan fogat kell mosni.
Vannak, akik azért tartanak a sötét csokoládé fogyasztásától, mert van benne koffein, és az szívdobogást, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat.
A csokoládé koffein-tartalma azonban lényegesen kisebb,mint amennyit egy-egy kávéval fogyasztunk el, akár naponta többször is. Egy adag erős kávéban 100 mg koffein is lehet, egy fél tábla =50 gr) étcsokoládéban csak 25-30 mg koffein van.
A nagy kakaótartalmú - 60-70 %-os - csokoládéval hatásosan csökkenthetjük az érelmeszesedés kifejlődését, az infarktus- és szélütés veszélyét, de védi bőrünket is, és kiváló köhögéscsillapító.

A cikk beküldője: kátya
A cikk szerzői: Dr Lengyel Margit orvos, klinikai-farmakológus szakorvos
Dr. Matos Lajos orvos, szívgyógyász, klinikai farmakológus

Dátum: 12.05. Szerző: Derzsy Gáborné &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egyéb
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egyéb:

Adventi koszorú készítése

Hír értékelése
Értékelés: 4.72
Szavazat: 25


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Hírek, aktualitásokTudományos cikkek

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc