16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:23:am aszokfa :
Jau regölt kevanok!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:52:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:05:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....indul nak a munkás napok!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Szép Húsvét hétfőt!
7:56:am Etimami :
Szép napot mindenkinek. Kellemes húsvétot.
5:03:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:00:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! SZép Húsvétot kívánok!
5:27:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt! Mindjárt itt a Húsvét!!
6:37:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....ismét egy újabb hét indul
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Aktuális őszi növényvédelem és tápanyaggazdálkodás
Növényápolás Tudom, hogy jelenleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva. Mindezek ellenére növényegészségügyi szempontból figyeljünk oda a kertünkben lévő gyümölcsfáinkra vagy a bogyós növényeinkre is, mert ha időben elvégezzük a növény védelmet, segítő munkánkat a növény meghálálja.

Málna, szeder termése leszedésre került. A letermett vesszők eltávolításával sok, komoly terméskiesést okozó vesszőbetegség terjedését tudjuk megakadályozni. A kimetszett vesszőket ne hagyjuk a tábla szélén, égessük el minél előbb. A következő évre meghagyott termő vesszőket rezes kezelésben részesítsük, ezzel a fás részeket megtámadó betegség terjedését megakadályozzuk. A szederben megjelent a leveleken a sárga rozsda, az ilyen fertőzött ültetvényeket kontaktréz hatóanyaggal kezeljük. A málna és a szeder kálium igényes növény, ezért nem árt ha a permetlébe csak káliumot tartalmazó lombtrágyát teszünk. (pl. Wuxál Kálium). A rezes kezeléseknél ne használjunk Nonit nedvesítő szert!

A kajszinál és az őszibaracknál szintén réz tartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a levél hullás - október közepén, végén - megkezdődött. (Javaslom a Bordói por használatát!)

Nem árt az alma- és körtefának sem, hogy a termés leszedése utána rezes permetlével kezeljük, mint a csonthéjasoknál alkalmazott szerrel.

Számos házi kertben a tűzelhalás megtámadta a körtefát, a naspolyát vagy az almafát (díszalmafát is) és ezáltal az ágrészek elhaltnak tűnnek, úgy néznek ki, mint amikor a tűz megégeti őket. E tünetből származik a betegség neve is. Most is csúnya látvány! (Ne tévesszük össze, a megy- és cseresznyefákon előforduló elhalással.) A fertőzött ágrészek eltávolítása után a sebkezelésen túl, rezes kezelésben is részesítsük a fákat. (Vegetációs időben a beteg ágrészeket a fertőzött rész alatt kell 5 -10 cm-rel mélyebben levágni.) Itt is a beteg részeket minden esetben égessük el, a sebet pedig sebkezelővel (pl.Fagél) zárjuk le.

Nem ajánlom már a gyümölcsösben valamint a szőlőben lévő gyomok elpusztításhoz a glifozát hatóanyagú (MEDALLON, CLINIC, stb.) gyomirtó szer használatát, mert erre a hatóanyagra az említett növények szüret környéki időben igen érzékenyek, amennyiben érintkeznek vele. A ilyen tájban kijuttatott gyomirtó szertől a következő évben a levelek deformálódhatnak, rosszabb esetben a növény akár ki is pusztulhat.

A szőlőben a korai fajtáknál a szüret után a levélatka elleni kezelést el lehet végezni, de vigyázzunk és akkor végezzük el a védekezési munkát, ha tőkéken nincs termés és lehetőleg a szomszédos területen se legyen. (Flumite 200, vagy Omite 57 E)

A házi kertekben lévő gyümölcsfák törzsére hullámpapírt helyezzünk ki. Ebbe vonulnak telelőre a gyümölcsfát károsító rovarok egy része. Ezzel a megoldással tudjuk a következő évre csökkenteni rovarkártételt és a rovarölő szer használatát. A takarást tavasszal kell majd eltávolítani. Erről a védekezi megoldásról, még az elkövetkezőkben írni kívánok.

Jó megoldás az is, ha a következő évi növényvédelem elősegítése érdekében a lehullott leveleket összegyűjtjük, és komposztáljuk, vagy benomil hatóanyagú szerel (Fundazol 50 WP Plusz) lepermetezzük. A lehullott leveleket a talajba be is dolgozhatjuk a kiszórt műtrágyával együtt.

A tápanyag utánpótlásnál most a foszfor és a kálium tartalmú műtrágyákat juttassuk ki és azokat a talajba alaposan dolgozzuk is be. A nitrogén hatóanyagú műtrágyákat ne szórjunk ki, mert a növény ősszel és télen nem veszi fel azokat. A házi kertekben kénsavas valamint kálium típusú műtrágya használatát helyezzük előtérbe.

Végezetül fel szeretném hívni a kedves figyelmét arra, hogy a megmaradt folyékony növényvédő szereket fagymentes helyre tegyük. Ugyanis a fagy a szerek hatóanyagában maradandó elváltozást okoz, ezáltal a hatékonysága csökken, sőt meg is szűnhet.

Tavasszal elkerülhetjük a működési zavarokat, technikai kellemetlenségeket, ha a háti permetezőgépünket megfelelően „téliesítettük”, de ez minden szerkijuttató gépre is igaz. Azaz a permetszertől alaposan mossuk ki, a mozgó részeket olajjal kenjük be, különös tekintettel a golyós szelepekre figyeljünk oda. Ezeket távolítsuk el a szelepágyból, mert ha rendeltetési helyükön maradnak, akkor berozsdásodnak és a permetezés megkezdéskor ennek a kis alkatrésznek a használatlansága miatt van mindig a legnagyobb gond.

Gyöngyös 2006. 09. 16.

Szerző és fotók: Kardos Rezső
NVT tanácsadó
Növényvédelmi szakmérnök
A cikkhez kapcsolódó Fórumtéma itt a Gazlapon:NÖVÉNYVÉDELEM

Dátum: 09.24. Szerző: Kardos Rezső &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Növényápolás
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Növényápolás:

Lemosó permetezés

Hír értékelése
Értékelés: 4.16
Szavazat: 18


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.049 másodperc