13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Paprikák, chilik (5)
Virágaink,növényeink teleltetése (3)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Páfrányok (3)
Fenyők,tuják, örökzöldek (2)
Vendégeink a kertben (16)

- Tábortűz témák:
Gazlap szakácskönyv(64)
IDŐJÁRÁS (55)
Találd ki.....(26)
Milyen öröm ért ma?? (36)
Viccek...vicces történeket,képek(14)
Kávéház (39)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
Szép az, ami érdek nélkül tetszik.
Wanted!!! Őt keresem!!! (7)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
A Tudat keresése
Kreatív ötletek....barkácsolás (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
9:17:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
6:13:am kutyus :
Jó reggelt.....úgy látszik véletlen bent maradtam............
1:53:pm Emmylie :
Szép délutánt.
6:28:am kutyus :
Szép, jó reggelt ebben a kellemes MI-nyarunkban
9:56:am erdőmenti :
Szép napot Gazocskák!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:44:am kutyus :
Jó reggelt, indul az új hét
5:57:am kutyus :
Szép jó reggelt minden Gazosnak, kellemes vasárnapot
3:43:pm Bojtárgazdi :
A receptek közé beslisszolt pár Buy online oldal. Egy moderátor ki tudná gyomlálni?
1:33:pm Emmylie :
Szép délutánt.
12:28:pm Bojtárgazdi :
Szép napot kívánok!
9:07:am arozsa :
Szép jó reggelt! Senki nem ébred..?
6:09:am kutyus :
Jó reggelt
6:16:am kutyus :
Jó reggelt!
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Ehető virág - Kapribogyó
A hazai gasztronómia egyik különleges kiegészítője a Kaprifélék (Capparaceae) családjának legfontosabb képviselője a kapricserje (Capparis spinosa), amelynek még ki nem nyílt, sötétzöld, kerek virágbimbója a kapribogyó.

A növény Elő-Indiából valamint a Kaukázus területéről származik. A Földközi-tenger partvidékén valamint Dél-Európában honos, ahol a rómaiak terjesztették el. Az ókorban a kapricserje gyökerét, kérgét valamint kerek virágbimbóit egyaránt fűszerként használták valamint előszerettel alkalmazták gyógyászati célokra is. Manapság Franciaországban valamint Görögországban és Olaszországban nagyüzemben termesztik.

A kapricserje bemutatása:
A 1,0-1,5 m magasra megnövő, kissé elterülő kapricserje közepesen melegigényes. Fényes levelei kerekded alakúak. Igénytelenségének köszönhetően a szárazabb területeken is remekül megél és még az enyhe fagyokat is átvészeli. Kertben. laza szerkezetű talajban, vagy cserépben kaktuszföldben nálunk is remekül nevelhető. Ősszel vissza kell vágni és fagymentes helyen teleltetni. Érdekes és igen dekoratív fehér virágai nagyok, termése tok. A növény magvetéssel és tőosztással is szaporítható.

Ehető virág - Kapribogyó (kaporna, tüskés kaporna, kápri):
Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben a kapricserjének nem a bogyóját, hanem a virágbimbóját (Capparis flos) fogyasztjuk. A kapribogyó zöld színű, enyhe illatú, jellegzetesen fanyar, csípős ízű, ezért az inyencek egyik nagy kedvence. Hatóanyaga a sárga színű rutinglikozid, melyből kb. 0,05% -ot tartalmaz. Ezen kívül kaprin sav, illóolaj valamint alkaloid tartalommal is rendelkezik

Tartósítás, osztályozás:
A növény közel hat hónapon át keresztül virágzik és a még ki nem nyílt, sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbókat leszedik, fonnyasztás után pedig ecetes, sós lében vagy olívaolajban, hordókban tárolják. A "Sós kapri", "ecetes kapri", "olajos kapri" elnevezések utalnak a tartósítás módjára. A kapribogyók osztályozása méret és minőség szerint történik, ezek alapján kis üvegekbe vagy üvegfiolákba rakva hozzák őket kereskedelmi forgalomba. A legkisebb méretű, de a legjobb minőségű a provanszi áru ("non pareilles"), valamivel nagyobb az általában algériai "surfines", legnagyobb méretű a spanyol "capucines" és az olasz "capperoni". Az igazán jó kapribogyó sötétzöld, kicsi, kemény, gömbölyű és zárt.

A kapribogyót többféle növény bimbójából hamisíthatják, mint pl. mocsári gólyahír, gyermekláncfű valamint seprűzanót. A mocsári gólyahír bimbója rutintartalma miatt elfogadott gyógyhatású, illetve ízesítőszer és a kereskedelemben "német kapri" néven árusítják.

Felhasználása:
Konyhai felhasználási igen széleskörű. Különleges aromát kölcsönöz a hús-, vadas-, és halételeknek, mártásoknak, pástétomoknak és a körözöttnek, de ízesíthetünk vele zöldségsalátákat is. Remekül használható hidegtálak díszítésére, Erős aromája miatt azonban csak óvatosan, mértékkel bánjunk vele, mert a túl sok kapribogyó elnyomhatja az ételek jellegzetes ízét. Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.

Gyógyhatása:
A kapribogyó gyógyhatással is rendelkezik. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású valamint az immunrendszert is erősíti. Más növényekkel társítva étvágygerjesztő tea készíthető belőle.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)
Cikkhez kapcsolódó Gazlapos Fórumtéma:
Fűszernövények

Dátum: 08.13. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Gyógy- és fűszernövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Gyógy- és fűszernövények:

A gyömbér nem csak fűszer! Gyógynövény is!

Hír értékelése
Értékelés: 4.86
Szavazat: 22


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébEgzotikus növényekGyógy- és fűszernövények

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.041 másodperc