13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18281
Összes látogató: 7
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Milyen növény ez?? (37)
Egzotikus és különleges növények (15)
Mangó, kiwi és egyéb egzotikus gyümölcsök (4)
Vendégeink a kertben (16)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Bougainvillea
Páfrányok (3)
Kúszó és futó növények (19)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Sziklakerti növényeink (13)
Orchideák otthonunkban (110)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hibiszkuszok (32)
Gombák (2)

- Tábortűz témák:
Írj bármilyen témáról(13)
Milyen öröm ért ma?? (36)
IDŐJÁRÁS (55)
Gazlap szakácskönyv(64)
JÓKÍVÁNSÁGOK (19)
ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS (5)
Kávéház (40)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
A Tudat keresése
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
7:56:pm Bojtárgazdi :
Úgy néz ki, nem sikerült... "majd értesítjük"... vannak még hirdetések.
7:55:pm Bojtárgazdi :
Semmi baj, Emmylie Kedves! Munkát keresünk neki, mert egy ideje nem dolgozott már, és tanfolyam indulásra vártunk, de nem győzzük tovább.
9:26:am Emmylie :
Szép vasárnapot. Bojtika én sajnos lemaradtam a boszizásrol.
5:53:am kutyus :
Jó reggelt! Bojti, hogy sikerült az állásinterjú?...miért kell új állás Zsombornak??
11:53:am Bojtárgazdi :
Köszönöm!
11:48:am tercsi :
Drukkolunk Zsombornak!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek......szom bat van ismét
5:58:pm Bojtárgazdi :
Köszönjük szépen! Nem sok reményt fűzök hozzá, de van több más is. Valahová csak sikerül!
4:55:pm zsuzsok :
Boszizás ment Bojti
10:54:am Bojtárgazdi :
Kérlek, boszizzatok kicsit! BojtiZsombor állásinterjúra megy.
6:37:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek......ITT A PÉNTEK!!!
5:35:am erdőmenti :
Szép jó reggelt Mindenkinek! Felébredtem régi időben.
6:10:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
5:45:am kutyus :
Jó reggelt kívánok mindenkinek!!
11:12:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Ehető virág - Kapribogyó
A hazai gasztronómia egyik különleges kiegészítője a Kaprifélék (Capparaceae) családjának legfontosabb képviselője a kapricserje (Capparis spinosa), amelynek még ki nem nyílt, sötétzöld, kerek virágbimbója a kapribogyó.

A növény Elő-Indiából valamint a Kaukázus területéről származik. A Földközi-tenger partvidékén valamint Dél-Európában honos, ahol a rómaiak terjesztették el. Az ókorban a kapricserje gyökerét, kérgét valamint kerek virágbimbóit egyaránt fűszerként használták valamint előszerettel alkalmazták gyógyászati célokra is. Manapság Franciaországban valamint Görögországban és Olaszországban nagyüzemben termesztik.

A kapricserje bemutatása:
A 1,0-1,5 m magasra megnövő, kissé elterülő kapricserje közepesen melegigényes. Fényes levelei kerekded alakúak. Igénytelenségének köszönhetően a szárazabb területeken is remekül megél és még az enyhe fagyokat is átvészeli. Kertben. laza szerkezetű talajban, vagy cserépben kaktuszföldben nálunk is remekül nevelhető. Ősszel vissza kell vágni és fagymentes helyen teleltetni. Érdekes és igen dekoratív fehér virágai nagyok, termése tok. A növény magvetéssel és tőosztással is szaporítható.

Ehető virág - Kapribogyó (kaporna, tüskés kaporna, kápri):
Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben a kapricserjének nem a bogyóját, hanem a virágbimbóját (Capparis flos) fogyasztjuk. A kapribogyó zöld színű, enyhe illatú, jellegzetesen fanyar, csípős ízű, ezért az inyencek egyik nagy kedvence. Hatóanyaga a sárga színű rutinglikozid, melyből kb. 0,05% -ot tartalmaz. Ezen kívül kaprin sav, illóolaj valamint alkaloid tartalommal is rendelkezik

Tartósítás, osztályozás:
A növény közel hat hónapon át keresztül virágzik és a még ki nem nyílt, sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbókat leszedik, fonnyasztás után pedig ecetes, sós lében vagy olívaolajban, hordókban tárolják. A "Sós kapri", "ecetes kapri", "olajos kapri" elnevezések utalnak a tartósítás módjára. A kapribogyók osztályozása méret és minőség szerint történik, ezek alapján kis üvegekbe vagy üvegfiolákba rakva hozzák őket kereskedelmi forgalomba. A legkisebb méretű, de a legjobb minőségű a provanszi áru ("non pareilles"), valamivel nagyobb az általában algériai "surfines", legnagyobb méretű a spanyol "capucines" és az olasz "capperoni". Az igazán jó kapribogyó sötétzöld, kicsi, kemény, gömbölyű és zárt.

A kapribogyót többféle növény bimbójából hamisíthatják, mint pl. mocsári gólyahír, gyermekláncfű valamint seprűzanót. A mocsári gólyahír bimbója rutintartalma miatt elfogadott gyógyhatású, illetve ízesítőszer és a kereskedelemben "német kapri" néven árusítják.

Felhasználása:
Konyhai felhasználási igen széleskörű. Különleges aromát kölcsönöz a hús-, vadas-, és halételeknek, mártásoknak, pástétomoknak és a körözöttnek, de ízesíthetünk vele zöldségsalátákat is. Remekül használható hidegtálak díszítésére, Erős aromája miatt azonban csak óvatosan, mértékkel bánjunk vele, mert a túl sok kapribogyó elnyomhatja az ételek jellegzetes ízét. Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.

Gyógyhatása:
A kapribogyó gyógyhatással is rendelkezik. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású valamint az immunrendszert is erősíti. Más növényekkel társítva étvágygerjesztő tea készíthető belőle.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)
Cikkhez kapcsolódó Gazlapos Fórumtéma:
Fűszernövények

Dátum: 08.13. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Gyógy- és fűszernövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Gyógy- és fűszernövények:

A gyömbér nem csak fűszer! Gyógynövény is!

Hír értékelése
Értékelés: 4.86
Szavazat: 22


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébEgzotikus növényekGyógy- és fűszernövények

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc