14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
7:32:pm Emmylie :
Szép estét Most lett ujra net-em
5:10:am kutyus :
Jó reggelt min denkinek!
3:31:pm Bojtárgazdi :
Jaj, a PocokÚr...
10:40:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek Mi nagy bajban vagyunk sajnos
6:35:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:36:pm Bojtárgazdi :
Szép estét Neked is, Emmylie Kedves!
7:34:pm Emmylie :
Szép estét
12:01:pm Bojtárgazdi :
Jelentem, én is felébredtem. Próbálom a kávét magamba tölteni, itt a sürgős melóm...
6:47:am pili :
És szuper házigazdáink! Köszönjük még egyszer! Kellemes vasárnapot!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt!....Sikerült a GAZos boszizás, remek időnk volt
6:53:am Emmylie :
Jo reggelt :yes szép napos idöt kivánok a "TALI résztvevöinek. :yes :
4:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:06:pm pili :

4:41:pm Bojtárgazdi :
Pili, hát mégis hova beszéljen a jóasszony a tali előtti napon?
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Veszélyes a paradicsomra!
Zöldségek és gyümölcsök Az utóbbi idők hűvös, csapadékos időjárása sajnos igen kedvez a paradicsom legveszélyesebb gomba betegségének a paradicsomvész (vagy burgonyavész) Phytophtora infestans, köznyelven "ragya" elterjedésének.

Ez a kórokozó -amint azt neve is jelzi- szinte a tűzvészhez hasonló gyorsasággal pusztít, hiszen igen rövid idő alatt (akár pár nap alatt is) megsemmisítheti a teljes paradicsom állományunkat. Többnyire június végén illetve július elején fejlődik ki, de ha több csapadékos év következik egymás után, akkor a megjelenése egyre korábban várható.

A fertőzés tünetei:
Ez a veszedelmes gomba a növény valamennyi részét megfertőzi. Az első tüneteket az idősebb leveleken észlelhetjük. Az igen gyorsan nagyobbodó, világos, nem élesen határolt sárgászöld, majd barnuló foltok a levelek szélétől indulnak. Ezek rövid idő alatt elhalnak, beszáradnak, a levelek fonákán pedig - az élő és az elhalt foltok határán - igen finom, fehér penészgyep fejlődik. A foltok a későbbiekben a levelek teljes felületére átterjednek, aminek következtében a levelek teljesen elhervadnak, majd elszáradnak

A fertőzéstől a növények szárain is szabálytalan alakú és nagyságú barna foltok keletkeznek. A foltoknál a szárak meggyöngülnek, ennek következtében a termés súlya alatt megtörnek.
A korokozó számára igen kedvező nedves, párás csapadékos körülmények között, a fertőzött részek hamarosan megfeketednek, és a növények olyan képet mutatnak, mintha leforrázták volna őket.

A paradicsomvész a növény termését sem kíméli, amely a fejlőésének bármely szakaszában megfertőződhet. A megbetegedett paradicsombogyókon először halvány foltok figyelhetőek meg, amik fokozatosan szinte az egész termést beborítják. A bogyók láthatóan fahéjszínűre színeződnek (megbarnulnak), majd a termések felülete ráncossá válik, és ezáltal fogyasztásra teljesen alkalmatlanok lesznek.

A másik fertőzési lehetősége a paradicsomvésznek -ami miatt burgonyavésznek is nevezik-, hogy a bőséges esőzéssel a korokozó gomba szaporítósejtjei bemosódnak a talajba és a rajzosspóráktól a burgonyagumók is megfertőződnek.

A védekezés:
A paradicsom szabadföldi termesztésében a nagyüzemekben is és a kiskertekben is egyaránt nagyon fontos a területválasztás. Olyan helyre ültessük a palántáinkat, ahol az előző évben nem neveltünk paradicsomot. A betegség kialakulását azzal is megelőzhetjük, hogy jól szellőző, nem túlságosan mély fekvésű területre telepítjük a növényállományunkat. Tartsuk be a megfelelő sor és tőtávolságot (4-5 méter sor és 2-2,5 méter tő), így kellően szellős lesz az ültetvényünk, Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy csak a talajra kerüljön a víz, mert a talajról a növényre felcsapódó vízzel a kórokozó gombák könnyen fertőzhetnek.

A burgonya- és paradicsomvész elleni harcban az elsődleges szempont a megelőző (preventív) védekezés. Előnyben részesíthetjük a réztartalmú szereket, mert ezeknek viszonylag rövid a várakozási idejük, és a baktériumos betegségek ellen is hatnak. Az időjárás függvényében június elejétől 8-14 naponként ajánlatos következő szerek valamelyikével permeteznünk:
Dithane M - 0,2%-os koncentrációban,
Maneb - 0,2%-os koncentrációban,
Bordói lé - 1-1,5 %-os koncentrációban,
Melody MZ - 2 kg/ha (20g/10 l víz) dózisban illetve 0,2%- os koncentrációban,
Eclair - 0,5 kg/ha (5g / 10 l víz) dózisban , (ezt a szert egy szezonban a rezisztencia kialakulásának elkerülése miatt maximum 4 alkalommal alkalmazzuk úgy hogy kettőnél többször egymást követően ne használjuk)
Mikal C - 3-4 kg/ha (30-40 g/ 10 l víz) dózisban,
Previcur - 3 l/ha (30 ml/ 10 l víz) dózisban
Acrobat MZ - 0,3%-os,
Dithane DG - 0,3%-os,
Champion 50 WP - 0,5%-os koncentrációkban alkalmazzuk.
A paradicsomvész ellen a védekezésben felhasználandó szerekről és azok alkalmazásáról érdemes a vásárláskor részletes tájékoztatást kérni.
A korokozó elleni védekezést csak a paradicsombogyók sárgulásáig végezhetjük. Amikor a termések pirosodni kezdenek, már nem ajánlatos permetezni.

Fontos szabály, hogy a várakozási időt mindig tartsuk be, ugyanis annak letelte előtt a paradicsom nem fogyasztható el!

A fertőzött növénymaradványokat minden esetben azonnal meg kell semmisíteni.
Ha a paradicsomvész csak egyes növényeinket károsította, akkor is gyökerestől távolítsuk el és semmisítsük meg őket. A következő évben figyeljünk arra, hogy erre a területre - a fertőzöttség fennállása miatt- ne telepítsünk olyan zöldségnövényeket (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán), amelyek érzékenyek ezeknek a gombáknak a fertőzésére.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 06.12. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Zöldségek és gyümölcsök
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Zöldségek és gyümölcsök:

A citrusfélék bemutatása

Hír értékelése
Értékelés: 4.67
Szavazat: 28


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.037 másodperc