17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
IDŐJÁRÁS (68)
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
Kávéház (41)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Szomorú vagyok (11)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:30:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!.....esett a hóóóóóóóóóóó
6:07:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Veszélyes a paradicsomra!
Zöldségek és gyümölcsök Az utóbbi idők hűvös, csapadékos időjárása sajnos igen kedvez a paradicsom legveszélyesebb gomba betegségének a paradicsomvész (vagy burgonyavész) Phytophtora infestans, köznyelven "ragya" elterjedésének.

Ez a kórokozó -amint azt neve is jelzi- szinte a tűzvészhez hasonló gyorsasággal pusztít, hiszen igen rövid idő alatt (akár pár nap alatt is) megsemmisítheti a teljes paradicsom állományunkat. Többnyire június végén illetve július elején fejlődik ki, de ha több csapadékos év következik egymás után, akkor a megjelenése egyre korábban várható.

A fertőzés tünetei:
Ez a veszedelmes gomba a növény valamennyi részét megfertőzi. Az első tüneteket az idősebb leveleken észlelhetjük. Az igen gyorsan nagyobbodó, világos, nem élesen határolt sárgászöld, majd barnuló foltok a levelek szélétől indulnak. Ezek rövid idő alatt elhalnak, beszáradnak, a levelek fonákán pedig - az élő és az elhalt foltok határán - igen finom, fehér penészgyep fejlődik. A foltok a későbbiekben a levelek teljes felületére átterjednek, aminek következtében a levelek teljesen elhervadnak, majd elszáradnak

A fertőzéstől a növények szárain is szabálytalan alakú és nagyságú barna foltok keletkeznek. A foltoknál a szárak meggyöngülnek, ennek következtében a termés súlya alatt megtörnek.
A korokozó számára igen kedvező nedves, párás csapadékos körülmények között, a fertőzött részek hamarosan megfeketednek, és a növények olyan képet mutatnak, mintha leforrázták volna őket.

A paradicsomvész a növény termését sem kíméli, amely a fejlőésének bármely szakaszában megfertőződhet. A megbetegedett paradicsombogyókon először halvány foltok figyelhetőek meg, amik fokozatosan szinte az egész termést beborítják. A bogyók láthatóan fahéjszínűre színeződnek (megbarnulnak), majd a termések felülete ráncossá válik, és ezáltal fogyasztásra teljesen alkalmatlanok lesznek.

A másik fertőzési lehetősége a paradicsomvésznek -ami miatt burgonyavésznek is nevezik-, hogy a bőséges esőzéssel a korokozó gomba szaporítósejtjei bemosódnak a talajba és a rajzosspóráktól a burgonyagumók is megfertőződnek.

A védekezés:
A paradicsom szabadföldi termesztésében a nagyüzemekben is és a kiskertekben is egyaránt nagyon fontos a területválasztás. Olyan helyre ültessük a palántáinkat, ahol az előző évben nem neveltünk paradicsomot. A betegség kialakulását azzal is megelőzhetjük, hogy jól szellőző, nem túlságosan mély fekvésű területre telepítjük a növényállományunkat. Tartsuk be a megfelelő sor és tőtávolságot (4-5 méter sor és 2-2,5 méter tő), így kellően szellős lesz az ültetvényünk, Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy csak a talajra kerüljön a víz, mert a talajról a növényre felcsapódó vízzel a kórokozó gombák könnyen fertőzhetnek.

A burgonya- és paradicsomvész elleni harcban az elsődleges szempont a megelőző (preventív) védekezés. Előnyben részesíthetjük a réztartalmú szereket, mert ezeknek viszonylag rövid a várakozási idejük, és a baktériumos betegségek ellen is hatnak. Az időjárás függvényében június elejétől 8-14 naponként ajánlatos következő szerek valamelyikével permeteznünk:
Dithane M - 0,2%-os koncentrációban,
Maneb - 0,2%-os koncentrációban,
Bordói lé - 1-1,5 %-os koncentrációban,
Melody MZ - 2 kg/ha (20g/10 l víz) dózisban illetve 0,2%- os koncentrációban,
Eclair - 0,5 kg/ha (5g / 10 l víz) dózisban , (ezt a szert egy szezonban a rezisztencia kialakulásának elkerülése miatt maximum 4 alkalommal alkalmazzuk úgy hogy kettőnél többször egymást követően ne használjuk)
Mikal C - 3-4 kg/ha (30-40 g/ 10 l víz) dózisban,
Previcur - 3 l/ha (30 ml/ 10 l víz) dózisban
Acrobat MZ - 0,3%-os,
Dithane DG - 0,3%-os,
Champion 50 WP - 0,5%-os koncentrációkban alkalmazzuk.
A paradicsomvész ellen a védekezésben felhasználandó szerekről és azok alkalmazásáról érdemes a vásárláskor részletes tájékoztatást kérni.
A korokozó elleni védekezést csak a paradicsombogyók sárgulásáig végezhetjük. Amikor a termések pirosodni kezdenek, már nem ajánlatos permetezni.

Fontos szabály, hogy a várakozási időt mindig tartsuk be, ugyanis annak letelte előtt a paradicsom nem fogyasztható el!

A fertőzött növénymaradványokat minden esetben azonnal meg kell semmisíteni.
Ha a paradicsomvész csak egyes növényeinket károsította, akkor is gyökerestől távolítsuk el és semmisítsük meg őket. A következő évben figyeljünk arra, hogy erre a területre - a fertőzöttség fennállása miatt- ne telepítsünk olyan zöldségnövényeket (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán), amelyek érzékenyek ezeknek a gombáknak a fertőzésére.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 06.12. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Zöldségek és gyümölcsök
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Zöldségek és gyümölcsök:

A citrusfélék bemutatása

Hír értékelése
Értékelés: 4.67
Szavazat: 28


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsök



Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc