13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Mangó, kiwi és egyéb egzotikus gyümölcsök (4)
Vendégeink a kertben (16)
Egzotikus és különleges növények (15)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Milyen növény ez?? (37)
Bougainvillea
Páfrányok (3)
Kúszó és futó növények (19)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Sziklakerti növényeink (13)
Orchideák otthonunkban (110)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hibiszkuszok (32)
Gombák (2)

- Tábortűz témák:
JÓKÍVÁNSÁGOK (19)
IDŐJÁRÁS (55)
Gazlap szakácskönyv(64)
Milyen öröm ért ma?? (36)
Kávéház (40)
Írj bármilyen témáról(13)
ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS (5)
JÓ TUDNI...érdekességek...ismeretterjesztő írások (5)
A Tudat keresése
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
9:26:am Emmylie :
Szép vasárnapot. Bojtika én sajnos lemaradtam a boszizásrol.
5:53:am kutyus :
Jó reggelt! Bojti, hogy sikerült az állásinterjú?...miért kell új állás Zsombornak??
11:53:am Bojtárgazdi :
Köszönöm!
11:48:am tercsi :
Drukkolunk Zsombornak!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek......szom bat van ismét
5:58:pm Bojtárgazdi :
Köszönjük szépen! Nem sok reményt fűzök hozzá, de van több más is. Valahová csak sikerül!
4:55:pm zsuzsok :
Boszizás ment Bojti
10:54:am Bojtárgazdi :
Kérlek, boszizzatok kicsit! BojtiZsombor állásinterjúra megy.
6:37:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek......ITT A PÉNTEK!!!
5:35:am erdőmenti :
Szép jó reggelt Mindenkinek! Felébredtem régi időben.
6:10:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
5:45:am kutyus :
Jó reggelt kívánok mindenkinek!!
11:12:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek.
10:01:am Emmylie :
Szép napot.
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

A rovaroktól hízom!
Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rovarfogó (rovaremésztő), köznyelven húsevő növények. Ezek közül a cikkben bemutatott, egyre keresettebb növény tartása, viszonylag egyszerű és szerencsére nem igényel különösebb szaktudást.

Talán nem mindenki tudja, hogy az első ránézésre teljesen ártalmatlannak tűnő, szerény kinézetű, Rencefélék (Lentibulariaceae) családjába tartozó lápi vagy másnéven mocsári hízóka (Pinguicula vulgaris L.) is a rovaremésztő növények táborába tartozik. A rovarfogó táplálkozásmód, a lápok nitrogénszegény talaján élő növényeknél alakult ki. Ezek a növények a nitrogénszükségletüket csak a rovarok elfogásával és megemésztésével tudják kielégíteni. Élőhelyük alapján a Pinguiculakat három csoportba szokták sorolni: a mexikói, az amerikai (főleg USA délkeleti része), és az északi fajok. A Magyarországon is honos lápi hízóka (Pinguicula vulgaris L.) mocsárréteken, tőzeg- és síklápokon, valamint üde lápréteken él. Szigorúan védett növény! Természetvédelmi értéke: 100.000 Ft. A természetben sajnos egyre kevesebb helyen találkozhatunk csak vele, ugyanis élőhelyei egyre másra tűnnek el. Sopron, Bozsok, Hegykő és Zalaszentmihály környékén elszórtan azért még megtalálhatjuk.

Általános leírása:
A lápi hízóka kétszikű, lágyszárú, tőlevélrózsás évelő növény. Rozettában ülő, enyhén húsos, elliptikus vagy visszástojásdad, világosszöld levelei, nyálkásan fénylők, enyves tapintásúak. Felületüket a harmatfüvekhez hasonlóan apró, pontszerű mirigyszőrők borítják. A kisebbek emésztőnedvet választanak ki, a nagyobbak nyelesek és ragadós váladékot termelnek az apró rovarok megfogására. Emésztés közben a levelek szélei begöngyölődnek olyan érzetet keltve, mintha a levél felfúvódna, "meghízna"! Virágai legfeljebb 20 cm hosszú levéltelen száron, un. virágkocsányon fejlődnek. A halványkék vagy ibolyaszínű, máskor sötétlila, esetleg rózsaszínű vagy fehér, sarkanytús virágok május-júniusban (néha ősszel is) nyílnak és általában több hétig is virítanak. Termése toktermés. Az igen apró magokat a természetben a szél terjeszti. Szabadban a növény hagyma alakú rügyben telel át.

Tartása:
A lápi hízóka, viszonylag igénytelen növény, ezért remekül tartható lakásban, akár az ablakpárkányon is. Hőigénye nem túl nagy, inkább a hűvösebb helyeket kedveli. Télen a 10 C° körüli hőmérséklet az ideális a számára. Az ennél magasabb hőmérsékleten tartott hízóka levelei könnyen megnyúlhatnak. A nyugalmi időszakban (novembertől- februárig) kevesebb vizet igényel, földje ilyenkor éppen csak hogy nyirkos legyen. Fényigényes növény, de nyáron a tűző naptól óvni kell, mert a levelek könnyen megéghetnek. A felületükön lévő emésztőnedveket tartalmazó mirigyek, a tűző nap hatására nagyítóként működnek. A lápi hízóka igen vízigényes, ezért ajánlatos márciustól-októberig a cserepet 1/3 részig lágy, mészmentes vízbe állítani. A legjobb számára az esővíz, de megfelelő még a desztilláltvíz illetve a felforralt, lehűtött víz is. Vigyázzunk, hogy csak kizárólag alulról öntözzük, mert a levelek károsodhatnak a rájuk kerülő víztől. A lápi hízóka remekül tartható floráriumban, tőzegbe beültetve, egyéb rovaremésztő növényekkel társítva, ahol az állandó páradús klímának köszönhetően viszonylag ritkább öntözést igényel. Itt nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Rendkívül páraigényes növény, ezért gondoskodnunk kell a magas páratartalomról. Egy nagyobb tálcára állítva a cserepet, könnyen megteremthetjük számára a megfelelő klímát. A lápi hízókát 2-3 évente, tavasszal kell átültetni. Az ültetőközeg lehet mohatõzeg (Novobalt a legjobb), illetve 50-50% -ban mohatõzeg és mosott homok keveréke. Betegségek, kártevők ritkán támadják meg. Tápoldatozni tilos, mert ez gyökérrothadást valamint levéltorzulást okoz.

Fajok és változatok:
A Pinguicula nemzetségnek számos egyéb faja ismeret és kedvelt. Ilyen pl. a P. mexicana- mexikói hízóka, P. longifolia-hosszúlevelű hízóka, P. grandiflora-nagyvirágú hízóka stb.

Változatok : Pinguicula moranensis - Levelei bordó színűek, nagyok, szétterülők. Virágai rózsaszínűk vagy fehérek.

Pinguicula esseriana - A levelek kövirózsára emlékeztetõ alakúak. Virágai folyamatosan akár egyszerre több száron is nyílnak. Igen könnyen szaporítható. Ha egy kis levelet letörünk, és nedves tõzegre fektetjük, hamarosan kihajt az új kis növényke.

Pinguicula agnata másnéven P. reticulata - levelei kerekdedek, virágai halvány rózsaszínűek illetve fehérek.

Pinguicula 'Sethos' (ehlersae x moranensis)- 2 változat keresztezésébõl származik. Levelei kerekdedek, szétterülők. Rózsaszínű virágait tavasszal és (ritkán) ősszel hozza.

Amint az írásunkból is kiderül, a Pinguiculák (köztük a lápi vagy más néven mocsári hízóka) igénytelenségüknek köszönhetően könnyen nevelhető, kedves virággal rendelkező növények, ezért tartásukkal a kezdők is bátran megpróbálkozhatnak.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 05.19. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egzotikus növények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egzotikus növények:

A Vénusz Légycsapója

Hír értékelése
Értékelés: 4.56
Szavazat: 23


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc