13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18281
Összes látogató: 7
Utolsó tag: janos001
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:
TALAJTAN-Gyuriczáné dr. Sári Diana rovata

- Kertészeti témák:
Vizikertészet...vizinövények...halastavak(9)
Leanderek(18)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (51)
Kertünk meglepetései
Mangó, kiwi és egyéb egzotikus gyümölcsök (4)
Milyen növény ez?? (37)
Íriszek (7)
Évelő virágok (20)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Szőlészet-Borászat
Egzotikus és különleges növények (15)
Konyhakerti növények (13)
Gyümölcsök (5)

- Tábortűz témák:
A Természet csodái zenei aláfestéssel.
Írj bármilyen témáról(13)
Gazlap szakácskönyv (62)
Viccek, vicces történetek, képek (13)
IDŐJÁRÁS (54)
Miért mérgelődök?....mi bosszant? (23)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (8)
A Tudat keresése
Kávéház (39)
Nagyik és ŐK..........(3)
Abádszalóki találkozó.
Kutyák, cicák, egyéb házi kedvenceink(49)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:43:am kutyus :
Jó reggelt! párás a levegő,
4:01:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot szep hetet kivanok mindenkinek. :yes
1:39:pm Emmylie :
Szép délutánt. 3-kor indul a vonatom
5:48:am arozsa :
Jó reggelt kutyus... későbben ébredőknek is!
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek....dörög az ég, csöpög az eső
5:52:am kutyus :
Ma regel is meleg van, szél, felhő sehol....csak madrcsicsergés
11:12:am bau :
Esiiiiik :vigyor
9:18:am kutyus :
Jó reggelt! már megjártam a piacot, volta nekem való kenyérlisztért...közb en elkapott a zuhé, még szerencse, hogy autóval mentem
6:15:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
7:11:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:55:am kutyus :
Jó reggelt mindekinek! vigyázzatok, ma iszonyat idő lesz!!!
5:36:pm Emmylie :
Szép délutánt.
6:34:am kutyus :
Jó reggelt....megint hőség lesz ma
6:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
2:50:pm Emmylie :
Szép délutánt.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Tavaszi menyasszonyok: a magnóliák
Magnólia fasor
Egymás utáni piros jelek,
fényes magnólia
magok és száraz levelek.

A csend és a lámpafény tiszta és iható.
Egész közel vannak a hegyek,
a végzet szóval is kimondható. (Uri Asaf)


A Liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartozó magnóliák (Magnólia) vagy más néven liliomfák, Kelet-Ázsiában és Amerika szubtrópusi tájain a részben mérsékelt égöv melegebb vidékein honosak. Természetes élőhelyükön buja erdõk alsó koronaszintjén vagy a párás tisztásokon élnek, rendszeres vízellátású mélyrétegű, savanyú talajon. Nyolc magnólia fajt különböztetnek meg Kínában, ahol a régi időkben kizárólag a császári palotában nevelhettek magnóliát. Nevüket a dél-francia származású Pierre Magnol (1638-1715) botanikusról kapták. Dél-Amerikából kerültek Európába, ahol először a mediterrán térségben, később az egész kontinensen meghonosodtak. Magyarországon üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. A liliomfák között egyaránt vannak örökzöldek és lombhullatók. Hazánkban a leginkább az utóbbiak terjedtek el, mert az örökzöld faj (M. grandiflora) igen érzékeny a keményebb telekre. Bár a lombhullató fajok is igen igényesek, hazánk éghajlati viszonyaihoz remekül alkalmazkodtak és a városok levegőszennyezettségét is aránylag jól viselik. A lombhullató fajok a levelek kihajtása előtt virágoznak általában fehér és pasztell színekben. A szirmok előbb csésze alakúak, később kiterülnek, de van olyan fajta is, amely csillag alakú virágokat bont (M. stellata). A magnólia leggyakrabban a szépséges nőt jelképezi. A hősies, vitéz lány alakja is kapcsolódik a magnóliához, lévén, hogy Mulan volt a neve annak a lánynak, aki férfinak öltözve vonult háborúba az idős apja helyett. A növény szinte minden részét gyógyszerként is hasznosítják.

Általános leírásuk:
A magnóliák ugyan inkább cserjék, de metszéssel kis fává is lehet őket nevelni. A kertben szoliterként mutatnak a leginkább. Kissé bőrnemű leveleik általában ép szélűek. Humuszban és tápanyagban gazdag, középkötött, savanyú kémhatású talajt igényelnek. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Megoldás lehet, ha meszes talajú kertben a magnólia leendő helyén a talajt egy méter mélyen kicseréljük. Savanyú tőzeggel kevert A típusú virágföld bekeverésével is lehet lehet javítani a kémhatást, lehetőleg minnél nagyobb területen. Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedvelik. Napsütéses helyen igen bőséges öntözést igényelnek. A liliomfát kora tavasszal érdemes telepíteni. A földlabdás (konténeres) növényt közvetlenül a lombfakadás elõtt ültessük el. Mivel a gyökerek igen érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Ültetéskor a talajba keverhetünk tőzeget. A liliomfát nem kell túl mélyre beültetni. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. A fiatal növényeket folyamatosan kell öntözni. Különösebb metszést nem igényelnek, de virágzás után eltávolíthatjuk a növényről a száraz és nemkívánatos ágakat.

A magnóliát magvetéssel és bujtással lehet szaporítani, de mindkét módszer igen nehézkes és hosszadalmas. A magok csírázási aránya sajnos igen kicsi, a bujtványnak pedig két évre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen. A fentiek miatt célszerű inkább földlabdás, konténeres növényt telepíteni.

Betegsége:
A liliomfa gombás fertőzése a levél felületén bárhol elõfordulhat. Számos sötétbarna pecsétszerû folt jelenik meg a leveleken. A pöttyök a fõér irányába összpontosulnak. A fertõzött és egészséges részek között sárgulás figyelhetõ meg. A levél széléhez közeli fertõzés hatására a levélszélek megkeményednek, kiszáradnak. A gomba a levélnyeleket is megbetegítheti. A fertőzött részeket maradéktalanul el kell távolítani és megsemmisíteni.

Fajok és fajták:
Magnolia grandiflora - Örökzöld liliomfa:
Lassú növekedésű akár 10 mérteresre megnővő, örökzöld, fatermetű faj. Óriási, közel 25 cm átmérőjű, krémfehér, illatos virágai július-augusztusban nyílnak.
Magnolia grandiflora 'Edith Bogue' - a leginkább fagytűrő fajta.

Magnolia x soulangiana - Nagyvirágú liliomfa:
Különleges szépségű virágainak köszönhetően a legmutatósabb, legismertebb hibrid-származású faj. Nyugat-európai nemesítésből származik, két távol-keleti faj keresztezéséből. Természetes élőhelyein Délkelet-Ázsiában valamint Észak-Amerikában ma is még 80 faja él. A kezdeti időkben lassan, késõbb közepes eréllyel fejlődő, 3-6 méteresre megnővő, terebélyes cserje. Lombfakadás elõtt, április végén, május elején virágzik, igen pompás tavaszi dísze a kertnek. Tulipánszerű virágai nagyok, húsos szirmúak, ezért -tévesen- tulipánfának is nevezik. A virágok színe a fehértől a liláig változik és formájuk is igen változatos. Kora nyáron bújtásal szaporítható.
Ismertebb változatok:
'Lennei', 'Alexandria', a pirosasrózsaszínű 'Rubra', és a fehér virágú 'Alba Superba'.

Magnolia kobus - japán liliomfa, fehér liliomfa:
Japánból származik, ennek ellenére viszonylag jól bírja a klímánkat és hazánk talajait, és mindezek mellett még csíraképes magokat is hoz. Kezdetben bokor termetű, később 6-8 méteres, széles, kúp alakú kis fává nő. Kiváló szoliternövény. Tavasszal telepítsük. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést, ezért a faiskolák konténerben vagy földlabdával forgalmazzák. Március-áprilisban nyíló virágai enyhén illatosak, fehérek. Idősebb korában igen sok virágot hoz.

Magnolia denudata - yulani ( jülan) liliomfa, fehér liliomfa:
Kelet- és Dél-Kínából származó, 2-3 méter magasra megnővő, terebélyes cserje. 10-15 cm-es, felfelé álló, illatos, liliomszerű, fehér virágai lombfakadás előtt, áprilisban nyílnak hófehér.

Magnolia kobus var. stellata - Csillagvirágú liliomfa:
Japánban honos 2-4 méteresre megnővő, kevésbé igényes fajta, amely március-áprilisban, még a levelek megjelenése előtt, nagy tömegben hozza, pompás, fehér, illatos virágait. Hazánkban a háború után szinte teljesen eltűnt, de az utóbbi időkben kezd ismét elterjedni. Üde, megfelelően öntözött talajon fejlődik a legjobban. Szépsége szoliterként ültetve mutatkozik meg igazán. Már fiatal korában is bőven hozza virágait. Bújtással és oltással szaporítható.

Magnolia lilliflora - Kínai liliomfa:
Tőből sokszorosan elágazó, 2-3 méteresre megnővő bokor. Májustól június elejéig nyíló liliomszerű, felálló virágai kívül bíborvörösek, belül világosak, pirosak, vagy rózsaszínűek. A hazai kertekben a feketés bíborszínű virágú 'Nigra' változat terjedt el. Általában a nyár második felében ismét kevés virágot hoz.

Érdekesség:
A vácrátóti Arborétum Rózsakertjének igen feltűnő dísze, az áprilisban virágzó jülan liliomfa, a Magnolia denudata. Bár a botanikus kert meszes, homokos talaja valamint a mikroklimatikus tényezők (szárazság, fagyok) nem igazán kedveznek a magnólia nemzetség nevelésének, külön öröm, hogy a hogy az Iker-tó partján nyíló kobusi liliomfán kívül a jülan liliomfa 20 éves példánya, immár harmadik éve gyönyörködteti a látogatókat, csodálatos, évről évre több (számtalan nagy lepel-levélből álló, egynemű virágtakarójú) virágaival.

A Varga Márton Szakközépiskola nagyon sokak által ismert és kedvelt japánkertjének is meghatározó nevezetességei közé tartozik, a tavaszi virágzáskor megkapó látványt nyújtó Magnolia kobus és a Magnolia x soulangiana.

Hasznos tipp: A liliomfát ajánlatos olyan lágy esővízzel öntözni, aminek minden 10 literéhez, 3 deci 20%-os ecetet öntöttünk.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 04.27. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 4.90
Szavazat: 32


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólFák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatban

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc