14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Konyhakerti növények (14)
Vendégeink a kertben(17)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Évelő virágok (20)
Íriszek (7)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Sziklakerti növényeink (13)
Bougainvillea
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Milyen növény ez?? (37)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (2)
Találd ki.....(27)
Milyen öröm ért ma?? (36)
Gazlap szakácskönyv (67)
Írj bármilyen témáról (14)
IDŐJÁRÁS (57)
Eladnám......Vennék (10)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Slideshow & Videó
Kávéház (40)
Vicces képek, történekek (15)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes ünneplést mára is
1:21:pm Bojtárgazdi :
Mindenkinek szép Pünkösdvasárnapot kívánok!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:34:am pili :
Szép pünkösdi hétvégét kívánok!
5:37:am Emmylie :
Szép és kellemes napot kivánok mindenkinek
5:18:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!!
3:32:am Emmylie :
Jo reggelt kellemes hetveget
7:12:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
5:47:am kutyus :
Jó reggelt, hűvös van, de nem esik az eső
6:15:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot
5:00:am kutyus :
Jó reggelt, indul a nap!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt...talán jön az eső....
8:18:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt ...itt a Pünkösd hete már!
10:55:pm Emmylie :
Jo éjszakát
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Tavaszi menyasszonyok: a magnóliák
Magnólia fasor
Egymás utáni piros jelek,
fényes magnólia
magok és száraz levelek.

A csend és a lámpafény tiszta és iható.
Egész közel vannak a hegyek,
a végzet szóval is kimondható. (Uri Asaf)


A Liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartozó magnóliák (Magnólia) vagy más néven liliomfák, Kelet-Ázsiában és Amerika szubtrópusi tájain a részben mérsékelt égöv melegebb vidékein honosak. Természetes élőhelyükön buja erdõk alsó koronaszintjén vagy a párás tisztásokon élnek, rendszeres vízellátású mélyrétegű, savanyú talajon. Nyolc magnólia fajt különböztetnek meg Kínában, ahol a régi időkben kizárólag a császári palotában nevelhettek magnóliát. Nevüket a dél-francia származású Pierre Magnol (1638-1715) botanikusról kapták. Dél-Amerikából kerültek Európába, ahol először a mediterrán térségben, később az egész kontinensen meghonosodtak. Magyarországon üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. A liliomfák között egyaránt vannak örökzöldek és lombhullatók. Hazánkban a leginkább az utóbbiak terjedtek el, mert az örökzöld faj (M. grandiflora) igen érzékeny a keményebb telekre. Bár a lombhullató fajok is igen igényesek, hazánk éghajlati viszonyaihoz remekül alkalmazkodtak és a városok levegőszennyezettségét is aránylag jól viselik. A lombhullató fajok a levelek kihajtása előtt virágoznak általában fehér és pasztell színekben. A szirmok előbb csésze alakúak, később kiterülnek, de van olyan fajta is, amely csillag alakú virágokat bont (M. stellata). A magnólia leggyakrabban a szépséges nőt jelképezi. A hősies, vitéz lány alakja is kapcsolódik a magnóliához, lévén, hogy Mulan volt a neve annak a lánynak, aki férfinak öltözve vonult háborúba az idős apja helyett. A növény szinte minden részét gyógyszerként is hasznosítják.

Általános leírásuk:
A magnóliák ugyan inkább cserjék, de metszéssel kis fává is lehet őket nevelni. A kertben szoliterként mutatnak a leginkább. Kissé bőrnemű leveleik általában ép szélűek. Humuszban és tápanyagban gazdag, középkötött, savanyú kémhatású talajt igényelnek. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Megoldás lehet, ha meszes talajú kertben a magnólia leendő helyén a talajt egy méter mélyen kicseréljük. Savanyú tőzeggel kevert A típusú virágföld bekeverésével is lehet lehet javítani a kémhatást, lehetőleg minnél nagyobb területen. Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedvelik. Napsütéses helyen igen bőséges öntözést igényelnek. A liliomfát kora tavasszal érdemes telepíteni. A földlabdás (konténeres) növényt közvetlenül a lombfakadás elõtt ültessük el. Mivel a gyökerek igen érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Ültetéskor a talajba keverhetünk tőzeget. A liliomfát nem kell túl mélyre beültetni. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. A fiatal növényeket folyamatosan kell öntözni. Különösebb metszést nem igényelnek, de virágzás után eltávolíthatjuk a növényről a száraz és nemkívánatos ágakat.

A magnóliát magvetéssel és bujtással lehet szaporítani, de mindkét módszer igen nehézkes és hosszadalmas. A magok csírázási aránya sajnos igen kicsi, a bujtványnak pedig két évre van szüksége ahhoz, hogy meggyökeresedjen. A fentiek miatt célszerű inkább földlabdás, konténeres növényt telepíteni.

Betegsége:
A liliomfa gombás fertőzése a levél felületén bárhol elõfordulhat. Számos sötétbarna pecsétszerû folt jelenik meg a leveleken. A pöttyök a fõér irányába összpontosulnak. A fertõzött és egészséges részek között sárgulás figyelhetõ meg. A levél széléhez közeli fertõzés hatására a levélszélek megkeményednek, kiszáradnak. A gomba a levélnyeleket is megbetegítheti. A fertőzött részeket maradéktalanul el kell távolítani és megsemmisíteni.

Fajok és fajták:
Magnolia grandiflora - Örökzöld liliomfa:
Lassú növekedésű akár 10 mérteresre megnővő, örökzöld, fatermetű faj. Óriási, közel 25 cm átmérőjű, krémfehér, illatos virágai július-augusztusban nyílnak.
Magnolia grandiflora 'Edith Bogue' - a leginkább fagytűrő fajta.

Magnolia x soulangiana - Nagyvirágú liliomfa:
Különleges szépségű virágainak köszönhetően a legmutatósabb, legismertebb hibrid-származású faj. Nyugat-európai nemesítésből származik, két távol-keleti faj keresztezéséből. Természetes élőhelyein Délkelet-Ázsiában valamint Észak-Amerikában ma is még 80 faja él. A kezdeti időkben lassan, késõbb közepes eréllyel fejlődő, 3-6 méteresre megnővő, terebélyes cserje. Lombfakadás elõtt, április végén, május elején virágzik, igen pompás tavaszi dísze a kertnek. Tulipánszerű virágai nagyok, húsos szirmúak, ezért -tévesen- tulipánfának is nevezik. A virágok színe a fehértől a liláig változik és formájuk is igen változatos. Kora nyáron bújtásal szaporítható.
Ismertebb változatok:
'Lennei', 'Alexandria', a pirosasrózsaszínű 'Rubra', és a fehér virágú 'Alba Superba'.

Magnolia kobus - japán liliomfa, fehér liliomfa:
Japánból származik, ennek ellenére viszonylag jól bírja a klímánkat és hazánk talajait, és mindezek mellett még csíraképes magokat is hoz. Kezdetben bokor termetű, később 6-8 méteres, széles, kúp alakú kis fává nő. Kiváló szoliternövény. Tavasszal telepítsük. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést, ezért a faiskolák konténerben vagy földlabdával forgalmazzák. Március-áprilisban nyíló virágai enyhén illatosak, fehérek. Idősebb korában igen sok virágot hoz.

Magnolia denudata - yulani ( jülan) liliomfa, fehér liliomfa:
Kelet- és Dél-Kínából származó, 2-3 méter magasra megnővő, terebélyes cserje. 10-15 cm-es, felfelé álló, illatos, liliomszerű, fehér virágai lombfakadás előtt, áprilisban nyílnak hófehér.

Magnolia kobus var. stellata - Csillagvirágú liliomfa:
Japánban honos 2-4 méteresre megnővő, kevésbé igényes fajta, amely március-áprilisban, még a levelek megjelenése előtt, nagy tömegben hozza, pompás, fehér, illatos virágait. Hazánkban a háború után szinte teljesen eltűnt, de az utóbbi időkben kezd ismét elterjedni. Üde, megfelelően öntözött talajon fejlődik a legjobban. Szépsége szoliterként ültetve mutatkozik meg igazán. Már fiatal korában is bőven hozza virágait. Bújtással és oltással szaporítható.

Magnolia lilliflora - Kínai liliomfa:
Tőből sokszorosan elágazó, 2-3 méteresre megnővő bokor. Májustól június elejéig nyíló liliomszerű, felálló virágai kívül bíborvörösek, belül világosak, pirosak, vagy rózsaszínűek. A hazai kertekben a feketés bíborszínű virágú 'Nigra' változat terjedt el. Általában a nyár második felében ismét kevés virágot hoz.

Érdekesség:
A vácrátóti Arborétum Rózsakertjének igen feltűnő dísze, az áprilisban virágzó jülan liliomfa, a Magnolia denudata. Bár a botanikus kert meszes, homokos talaja valamint a mikroklimatikus tényezők (szárazság, fagyok) nem igazán kedveznek a magnólia nemzetség nevelésének, külön öröm, hogy a hogy az Iker-tó partján nyíló kobusi liliomfán kívül a jülan liliomfa 20 éves példánya, immár harmadik éve gyönyörködteti a látogatókat, csodálatos, évről évre több (számtalan nagy lepel-levélből álló, egynemű virágtakarójú) virágaival.

A Varga Márton Szakközépiskola nagyon sokak által ismert és kedvelt japánkertjének is meghatározó nevezetességei közé tartozik, a tavaszi virágzáskor megkapó látványt nyújtó Magnolia kobus és a Magnolia x soulangiana.

Hasznos tipp: A liliomfát ajánlatos olyan lágy esővízzel öntözni, aminek minden 10 literéhez, 3 deci 20%-os ecetet öntöttünk.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 04.27. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 4.90
Szavazat: 32


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólFák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatbanImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc