17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Rágcsáljunk csicsókát!
Zöldségek és gyümölcsök A csicsókát (Helianthus tuberosus L.) régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.

Hazánkban a 17. századtól ismerik és fogyasztják, habár fogyaszthatóságát időnként vitatták. Egy 1927-ben megjelent hivatalos feljegyzésben emberi eledelnek alkalmatlannak minősítették, 1981-ben pedig azt írták róla, hogy édeskés, unalmas íze miatt nem túlzottan kedvelik. Néhány évvel később ugyanakkor népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen kedvezőnek ítélik a fogyasztását. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen csak igénytelen talajban és jönnyen megterem. Õsszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen fogyasztották bármilyen étel mellé.

Leírása, hatóanyagai:
A csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Akár két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítõt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelõ szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

Hazánk lakosságának egészségi állapota a legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.

Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek. Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából adódóan pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, fõleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idõ az ízlelõ bolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más olyan itallal, amelybõl csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerû segítség a fogyókúrához.

Konyhai előkészítése:
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. A hámozásnál levágott nagyobb darabokat érdemes elültetni. Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk, időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag.
A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.

A leve is finom!
A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket. Az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elősegíti. A sportolók jobb eredményt érnek el azzal, ha egy evőkanál lecitint is beletesznek.
Csicsókalé elkészítése:
A csicsókát alaposan mossuk meg és gyümölcscentrifugával kipréselhetjük a levét. Ihatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglevekkel, amelyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra.

Előnyei a termesztésben:
A csicsóka biokultúrában is remekül termeszthető, kevés gondozást igényel, a gumók tárolása pedig egyszerű, megegyezik a krumplival. Évelő növény, 15-20 évig is egy helyben maradhat. Alkalmas a futóhomok, a vizenyős talaj hasznosítására, a majdnem háromméteres növények pedig jó szélfogó falat alkotnak. Elnyomja a többi gyomnövényt, így tisztítja a területet. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan részeit az állatok szívesen fogyasztják, az elrothadt gumó, gyökér és szár pedig kiváló talajjavító.

Beküldte: Brandyke
Forrás (részben): Kertbarát magazin

Dátum: 02.03. Szerző: Brandyke &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Zöldségek és gyümölcsök
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Zöldségek és gyümölcsök:

A citrusfélék bemutatása

Hír értékelése
Értékelés: 4.89
Szavazat: 39


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólGyógy- és fűszernövényekZöldségek és gyümölcsök



Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.040 másodperc