13 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 3 / 18286
Összes látogató: 9
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:08:am kutyus :
Bau,teljesen jó a magnézium szintem, nem akarnék pluszban szedni
6:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:52:am erdőmenti :
Jó reggelt, szép hétvégét Mindenkinek!
6:17:pm Bojtárgazdi :
Terimamy megint nem tud belépni...
1:10:pm bau :
Kutyus! Nem szoktál MAGNÉZUMOT szedni? Az jó rá!
5:33:am kutyus :
Jó reggelt, kidobott az ágy, mert többször görcsbe jött a lábam
5:33:am kutyus :
Bujo!!!! de rég láttalak! jó a régiek körül ismét valakit látni!!!
5:44:pm bujo :
Gondolatban soxor jártam erre ám! Puszi Baukám!
5:42:pm bau :
Nahát Bujó! ) Nagyon régen voltál itt
5:36:pm bujo :
Szép jó estét kívánok! Kíváncsiságból bekukkantok, mert régen jártam errefelé!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt mindenkne!
6:08:am kutyus :
Jó reggelt! meleg van!
7:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:50:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes vasárnapot!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt, itt a hétvége!!!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
A fahéj a legrégebben ismert fűszereink egyike. Már az ószövetségben is számos alkalommal megemlítik. Bár ezekben az időkben inkább a Kínában őshononos, úgynevezett "Kínai fahéjat" (kassziát) ismerték.

A bibliai időkben a fahéjat mint illatszert és füstölőt használták. A föníciaiak vitték be Egyiptomba, ahol a balzsamozó szerek egyik fő összetevője volt. Ebben az időszakban a fahéj értékesebb volt az aranynál is. A héberek, a görögök valamint a rómaiak illatszernek, fűszernek használták és különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele. A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belőle. A középkori Európában vallásos rituálékon, ceremóniákon alkalmazták és ízesítőszerként használták. A 12. században Hildegard, német rendfőnöknő homloküreg-gyulladásra, megfázásra, náthára fahéj fogyasztását javasolta.

A Cinnamomum zeylanicum (valódi fahéj) a kassziától különböző, jobb minőségű, aromásabb, amely Sri Lanka (korábban Ceylon) szigetéről származik. A portugálok 1505-ben ezért a fűszerért foglalták el a szigetet. A hollandok 1636 ban kiűzték a portugálokat és elkezdték az eddig vadon élő fa termesztését. Ezekben az időkben a Holland Kelet-indiai Társaság kereskedelmében a fahéj volt a legjövedelmezőbb fűszer. A fahéj a szomszédos indiai Malabar parton, Myanmar-on (Burmán) is honos, ezen kívül fűszer előállítás céljából Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is termesztik. Egyéb fahéj fajtákat találhatunk még Vietnámban és Kínában is.

A Kasszia (Cinnamomum cassia) - egy közeli rokon Malaysiából és Indonéziából, melyet az FDA engedélyével, mint fahéjat árulnak az USA-ban. Ez egy sötét, vörösesbarna változat, amely csípősebb, kevésbé jóízű, mint a fahéj. Körülbelül 1 - 2 százaléknyi olajat tartalmaz. Kérgét csokoládék, likőrök készítéséhez és főzésre használják. A dél-európai emberek jobban kedvelik, mint a fahéjat. A Kínából származó kasszia kevésbé aromás, összehasonlítva a vietnámi és indonéz fajtákkal.

Leírása:
A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó bokros, örökzöld fahéj fának gyönyörű levelei, sárgásfehér virágai, és sötétkék bogyói van. A növény fűszerként felhasználható része a fa szárított, illatos belső kérge. A fahéj kb. 0,5 -1 % illóolajat tartalmaz, melynek legfontosabb összetevője a cinnamic aldehyde. Ezt az olajat a kisebb kéregdarabokból vonják ki. Az aldehyde mesterségesen is előállítható. A leveléből is nyernek illóolajat, amely azonos hatású a kéregolajjal, de kisebb töménységű. A kinyert illóolajat az illatszeriparban, gyógyszergyártásban, élelmiszeriparban használják. Az illóolajon kívül csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot és keményítőt is tartalmaz. Fűszernek az akár 10 méter magasra megnővő fa, 3 évesnél fiatalabb ágairól lehántott illatos kérget használjuk. A nedves évszakban gyűjtik be a legnagyobb mennyiségben, úgy hogy közel a földhöz levágják a hajtásokat. A lehántott fakérgét egy napig hagyják száradni és érlelődni. Ezután lekaparják róla a külsõ réteget, és ahogy a belső kéreg szárad, összetekeredik az általunk is jól ismert boltban is kapható fakéreg tekerccsé. A szárított "fahéj" vastagsága kb. 0,5 mm. A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színű kellemesen aromás illatú, enyhén édeskés, fanyar ízű. Ez a fajta fahéj sokkal drágább mint a kínai. Az egyéb fajtákkal összehasonlítva a Ceyloni fahéj íze kellemesebb, ezért a nyugati piacokon kedveltebb.

Felhasználása:
Igazi karácsonyi fűszerünk a fahéj. Őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevője. Ezen kívül még almáslepény, rétes, piskótatészta, zsírban sült fánkok, rizsételek, gyümölcslevesek, különféle desszertek, gyümölcssaláták kedvelt ízesítője. A fahéjport ajánlatos közvetlenül a tálalás előtt az ételhez adni, mivel a főzés során egy kicsit megkeseredhet. Az őrölt fahéj konyhai mennyiségben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergiás tüneteket okozhat. Egészben befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, gyümölcssaláták, forraltbor, fűszeres italok, elengedhetetlen fűszere. Használják még szárnyas- és bárányételek ízesítésére. Aszaltszilvás pulyka készítésekor a szilvát hempergetik meg az őrölt fahéjban. Az utóbbi időkben különféle teák, rágók cukorkák is készülnek fahéj felhasználásával. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Mindkét fajta, az igazi fahéj és a cassia is hatékony antiszeptikus illóolajokban gazdag, melyek segítenek az ételek tartósításában. A fahéj kiválóan harmonizál a gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával, kurkumával és szerecsendió. A fahéj alapja a számtalan fűszerkészítménynek, köztük a klasszikus francia fűszerkeveréknek. A fehéj Mexikóban is igen nagy népszerűségnek örvend. Indiában általában egészben használják. A kérget forró olajban sütik, amíg ki nem tekeredik (ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ízek kiszabadulhassanak), majd lehűtik a többi alapanyag hozzáadásával, mint amilyen a paradicsom, hagyma, vagy a joghurt.

Kínában és Indiában a Cinnamomum cassia és Cinnamomum loureirii virágzás után röviddel leszedett éretlen termését, az úgynevezett "fahéj rügy-et" is felhasználják, amely leginkább a szegfűszeghez hasonlít. A rügyek azonban kevésbé aromásak, mint a kéreg anyaga, illatuk enyhe, édeskés csípős ízűek. Egészben és finomra őrölve ételek ízesítésére használják.

Gyógyhatása:
Az emberi szervezetet tekintve antiszeptikus és görcsoldó hatása ismert. Nyugtató hatású, az egész testben melegségérzést vált ki. Hatására a feszültségek oldódnak, a belső görcsök kissé alábbhagynak. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fertőtlenítő hatóanyagok tartamának köszönhetően a gyomor és a bélcsatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen használható. Enyhíti az emésztési zavarokat, a hányingert, csökkenti a felfúvódást, csillapítja a köhögést és rekedtség esetén is kiváló.

Illóolajok, illatgyertyák:
A fahéjolaj illata meleg, fűszeres és édes. Illatlámpába párologtatva, javítja a közérzetet, nyugtató hatású, és még afrodiziákumként is használható. A fahéjolaj keverhető jázminnal, szantálfával, ilang-ilanggal vagy narancsolajjal. Melegítő és vérkeringést javító hatása miatt, izomlazítónak és menstruációs panaszok esetén külsőleg, masszázsolajnak alkalmazható.

Masszázsolaj: Drogériákban és gyógynövényboltokban kapható, 100 ml mandula-, vagy mogyoró-, vagy jojoba-, vagy avokádóolajhoz adjunk 20-30 csepp fahéjolajat.

A fahéjat parfümökbe, krémekbe, fűszerekkel kevert légfrissítőkbe az illatszeriparban is felhasználják.

Hasznos tipp: Olcsó és intenzív hatású illatosítót kapunk, amely a molylepkéket is távol tartja a ruhásszekrényünktől, ha szárított narancshéjak közé fahéjrudacskát teszünk.

Recept:
Ördögfahéj: 6dl vizet két rúd fahéjjal lassú tűzön 5 percig főzünk, majd a fahéjrudakat eltávolítjuk. A fahéjas vízzel 4 evőkanál darált kávéból kávét főzünk és csészékbe öntjük. Előmelegített evőkanálra csészénkét egy-egy kockacukrot teszünk, felöntjük konyakkal és meggyújtjuk (különösen hatásos, ha ezt a vendégek előtt tesszük). A láng kialvása után beöntjük a konyakos cukrot a poharakba és tejszínnel fogyasztjuk.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 12.10. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Gyógy- és fűszernövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Gyógy- és fűszernövények:

A gyömbér nem csak fűszer! Gyógynövény is!

Hír értékelése
Értékelés: 4.85
Szavazat: 7


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

EgyébGyógy- és fűszernövényekHírek, aktualitások

Facebook oldal


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.045 másodperc