17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Orchideák otthonunkban (111)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Szomorú vagyok (11)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Kávéház (41)
Vicces történetek....képek(21)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:10:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Díszpaprika kertészet Olaszországban
Hosszas szervezgetés után sikerült eljutnom az olaszországi Pharma szélén levő Stuard Mezőgazdasági Kísérleti Telepre. A remek kirándulás értékes tanulságokkal is szolgált, melyeket gondoltam megosztok veletek.

(Kattints a képekre a nagyításhoz!)

A Stuard-ban sokféle mezőgazdasági termékkel folynak fajta kísérletek, (akit érdekel ajánlom figyelmébe a weboldalukat - www.stuard.it, ahol részletes bemutatkozást talál, igaz csak olasz nyelven.) Az érdeklődésem ezek közül kizárólag a chili paprikákra korlátozódott. (Aki ismer, az nem lepődik meg ezen). Ezért is időzítettem látogatásom időpontját október 9.-re, a hagyományosan megrendezésre kerülő „Mostra – mercato del peperoncino” (chili paprika kiállítás és vásár) napjára. Ezt a remek kis kertészeti nyitott napot így ősz elején évente megrendezik karöltve a legjelentősebb olasz paprika klubbal (Accademia Italiana del Peperoncino), mely gyakorlatilag magába tömöríti az olasz paprika fanatikusokat.

A „tárlatvezetést” az intézet igazgatója, Dr Mario Dadomo tartotta, aki tagja többek között az Accademia Italiana del Peperoncino-t vezető igazgatóságnak is, ahol a termesztésért felelős. Már magában a látvány is lenyűgöző, Európa (meg nem erősítve, de elképzelhetően a világon is egyedülálló) legnagyobb chili paprika kertje. 20 ezer paprika bokor pompázik a kertben, mely 1200 féle paprikából áll. Ez a hatalmas fajtaválaszték szolgál hátteréül Mario kísérletezéséhez. A katalógusban tavaly még 120 féle díszpaprika szerepelt, idén már 160 féle paprika vásárolható meg. A folyamatos szelekciók és keresztezések a pompázatos díszpaprikák érdekében történnek. A díszpaprikák felhasználásának széles területét megcsodálhattuk díszítők standjainál.

Ez volt az első érdekes tanulság. Eddig én a díszpaprikát, csak, mint dísznövényt láttam és ismertem. Itt csodálatos kompozíciók és vázába tehető díszek készültek a díszpaprikák terméseinek felhasználásával. Mario elmondta, hogy a fajták előállításánál természetesen szempont a felhasználási terület is, hogy a célnak jobban megfeleljen. A cserépbe szánt élő dísznövénynél cél az, hogy minél kisebb lombhoz, minél több és káprázatosabb paprika termés párosuljon, a paprikák szép színes folthatást érjenek el. Jó alapanyag erre a hosszú érési idejű és az érésük során több, akár 5 színátmeneten is áteső fajták. Ezeknél a hosszú érési idő miatt könnyen elérhető, hogy egyszerre sok, eltérő érési fázisban levő termés legyen a bokron és az érettség különböző foka miatt, változatos színű paprikák díszítsék a növényt. Másik díszpaprika stílus, amikor az egyszínű paprikák dúsan egy csoportban helyezkednek el, ezzel egy erős színes foltot alkotva. Mindkettőnél fontos a jó „kötési” arány, hogy tényleg gazdag legyen termésekben a növény. A vázákba szánt díszeknél a hosszabb egyenes szár végén csomóban elhelyezkedő paprikák az előnyösek. Egyéb díszekhez olyan paprikákat lehet használni, melyek a leszedés után viszonylag tovább frissek maradnak, és ezzel a kompozíció élettartamát hosszabbá teszik.

A paprika palánták itt is hagyományosan üvegházakban kezdik kora tavasszal az évet. Az állomány nagy része évente újra van ültetve csak a nagyobb évelő fajták (Capsicum pubescens – Rocoto, Manzano és Capsicum chinense – a hírhedt Habanero) vannak nagy dézsákba, melyek télen áttelelnek, és tavasszal újra kikerülnek. Itt hívta fel a figyelmet a Bolíviából származó Capsicum pubescens fajokra, melyek fény és hőmérséklet igényei eltérnek a szokásos paprikáktól. Ezek vadon nagyobb fáktól védett helyen élnek így a tűző, perzselő nap és a hozzá párosuló nagy meleg nem kedvez nekik. (Nálunk csak a gyűjtőknél ismert fajta, pedig tényleg nagyon hálás és klassz chili, szép nagy, húsos, lédús, erősen csípős paprikával. Jó helyen, éveken át nevelhető, termetes bokros paprika lesz belőle, vastag szárral)

Érdekes kérdés és nagyon hasznos tanulság, hogy hogyan lehet megőrizni a genetikai tisztaságát ilyen hatalmas állománynak. Kis számolással ellenőrizhető, hogy ha a 38 db 200 méteres sorban 20 ezer bokor van (márpedig ez tény) , akkor ezeknek átlagosan kb. 40 cm távolságban kell lenniük és garantáltan több száz féle paprika van potenciálisan veszélyben a keresztbe porzástól. Mario nagy gondot fordít a genetika tisztaság védelmére és egy nagyon praktikus módszerre tanítja meg látogatókat. Egy jól kiválasztott, erős és egészségesnek látszó még a virág kinyílása előtt álló, bimbós ágat kiszemel és egy vetex-ből (Nálunk is kapható poliészter anyag. Engem a páraelszívóba való betétre emlékeztet) készült zacskócskát húz rá nagyon óvatosan, amit a végénél alaposan és szorosan rögzít. Ez a kis zacskócska megfelelően átszellőzik, tehát nem pusztul el alatta az ág, de meggátolja a virágpor kívülről bejutását, így a virág magát porozza csak be. Így várjuk ki azt az időt, amíg a virág biztosan beköt és utána eltávolíthatjuk a zacskót. Ne felejtsük el megjelölni az önbeporzott termést, pl. a szárára tekert kis színes dróttal, masnival. Ez így megjelölt terméseket használjuk kizárólag a fajta továbbörökítésére a következő évben. A többi termés tisztasága nem garantált!

Számomra a legnagyobb örömet egy régóta feszegetett kérdés megoldása okozta. Sokszor kérdezték már tőlem, hogy ehetők-e a díszpaprikák? Lehet találkozni olyan feliratokkal is díszpaprikának árult növények cserepén, mely szerint nem étkezésre való, sőt néha, hogy mérgező. Viszont még egyetlen paprika guru sem tudott nekem nem ehető, főleg mérgező paprikáról beszámolni. Én magamban eddig azzal oldottam fel azt az ellentmondást, hogy feltételezhetően az élvezeti értéke kisebb ezeknek a paprikáknak, mint a díszítő értéke. Más azt mondta, talán annyira csípős, hogy mérgezőnek mondják?

Mario megadta a korrekt és elfogadható magyarázatot a rejtélyre. Vannak a paprikához nagyon hasonló, rokon növények, melyek első ránézésre, felületes vizsgálva paprikának is tűnhetnének. (Solanum capsicastrum, Solanum pseudocapsicum) Ezt előszeretettel árusítják „díszpaprika” néven, (A Növényneveink c. latin-magyar névhatározó is „díszpaprikának” hívja) viszont a termése mérgező! A levele és a virága engem leginkább a paradicsoméra emlékeztet. Megdörzsölve a levelét az illata is jobban hasonlít a paradicsoméhoz, de semmiképpen nem emlékeztet a paprikáéra. A termése belül üreges, mint a paprikáé és a magok állása is nagyon hasonló a paprikáéhoz.

Aki érdeklődik akár díszként akár fogyasztásra szánva a chili paprikák iránt. Javaslom, hogy próbálja ki otthon pár kis növénnyel. De vigyázzon, mert hamar fanatikussá válhat! Egyre többen foglalkoznak hobbiból ilyen chili paprikákkal hazánkban is. A magok kereskedelemben itthon nem igen megtalálhatóak. Vagy külföldi internetes áruházakból rendelhetőek, vagy itthoni chili rajongóktól általában csere-bere révén beszerezhetőek.

Szerző és fotók:
Rabi Gábor info@spicy.hu
spicy.hu

Dátum: 11.12. Szerző: Rabi Gábor &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Gyógy- és fűszernövények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Gyógy- és fűszernövények:

A gyömbér nem csak fűszer! Gyógynövény is!

Hír értékelése
Értékelés: 4.58
Szavazat: 24


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Gyógy- és fűszernövényekTudományos cikkekZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.065 másodperc