17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:11:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:32:am zotank :
Halihó
8:04:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:36:am kutyus :
Jó reggelt!Lassan enyhülnek az éjszakai fagyok
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Komposztálás szakértelemmel I.
Kedves Kertbarát Látogatónk! A kertek gondozása során rengeteg hulladék keletkezik a bokrok, fák, díszcserjék nyesése közben, nem beszélve az elhalt ritkított növények szárairól valamint a fűnyírásról. Általában ezeket a hulladékokat elégetjük, vagy hulladéktárolókban helyezzük el, ami nem éppen környezetbarát és ha az elszállítást választjuk nem kevés összegbe is kerül. Az anyagiakban jelentős költséget spórolhatunk meg akkor, ha ezt a hulladékot komposztként felhasználjuk.

Ezúton visszajuttatjuk a talajba a tápanyagokat, nyomelemeket és a különböző műtrágyákra fordított költség sem terheli pénztárcánkat. Szeretnénk segítséget nyújtani a komposztálás műveleteivel kapcsolatban és olyan hasznos információkkal ellátni Önt, melyeknek nagy hasznát veheti a munkafolyamatok során. Cikksorozatunkban szót ejtünk többek között a természetes körforgásról, feldolgozásáról, talajtanról, talajtípusokról, ezek meghatározásáról, a szerves hulladékok feldolgozásáról. A komposztálási folyamatban nagy segítséget jelentenek a komposztáló-aprító gépek, melyek széles választékskálájáról most a VIKING gépeket helyezzük előtérbe.

A komposztálásról általában:

A komposzt a világ legősibb és legtermészetesebb talajjavítója, minden kertben saját kezűleg előállítható és felhasználható.

A komposzt a tőzeggel ellentétben a felhasznált tápagyagokat és a nyomelemeket visszajuttatja a talajba és ez által más talajjavítókhoz nem hasonlítható módon gazdagítja a talaj élővilágát. Egy maroknyi komposzt több élőlényt tartalmaz -kb. tízmilliárd organizmust-, mint az egész földet benépesítő emberek összessége. Ha növényeit saját készítésű komposzttal trágyázza, sokkal nagyobb örömét leli saját gyümölcs- és zöldségtermésében szemet gyönyörködtető virágaiban és aromás fűszernövényeiben, nem beszélve arról, hogy így jelentős pénzösszeg is megtakarítható, kevesebb trágyát kell vásárolni és tehermentesíti a szeméttárolót is. A jó kertész a bokrok, sövények nyesését mindig annak tudatában végzi, hogy ezek a tápanyagok nem mennek veszendőbe, hanem hamarosan trágya és mulcsanyag formájában kertje termésének szépségét fokozzák.

Ha a szerves anyagok felaprózása, keverése és szellőztetése szakszerűen történik, ezek korhadása során kitűnő trágya jön létre. Minél jobb az összetétel, a "zöld" nitrogéntartalmú és "barna" széntartalmú növényi maradványok keveréke, annál jobb lesz a trágyázó hatás és ennek köszönhetően a komposzt..

A komposztálás tíz pontja:
1., A komposztáló helyeket félárnyékos helyen, lakóház közelében kell létrehozni ideális feltétellel a folyóvíz- és villanyáram csatlakoztatásra, valamint figyelve a ráláthatóságra.
2., Legkevesebb két, de inkább három tartálynak kell helyet biztosítanunk. Egyet-egyet a komposztáláshoz, a kész komposzt számára és a száraz növényi maradványok gyűjtéséhez.
3., Szisztematikus gyűjtés és osztályozás. A gallyakat külön kell választani a puha növényi maradványoktól, a sáros anyagoktól, és esőtől védett helyen -letakarva- kell tárolni.
4., Csak a kertből, vagy a háztartásból származó korhasztható szerves anyagok komposztálhatók.
5., Az ágak, gallyak és virágszárak kerti komposztáló-aprító gépek segítségével történő feldarabolása megnöveli a növénydarabok felületét és elősegíti a baktériumok és más a leépülést gyorsító organizmusok által előidézett korhadást.
6., Soha ne halmozzon fel nagyobb mennyiségeket azonos anyagból, mindig keveréket készítsen -pl. felaprózott füvet faforgáccsal-. Az aprítás szükségtelenné teszi a komposzt keverését!
7., A komposzt tartályt soha ne kőalapokra állítsa, hanem közvetlenül a talajra. Ügyeljen a kimosódás, túlnedvesedés és kiszáradás elleni védelemre (lefedés). Fontos a jó szellőztetés.
8., A komposztálási folyamat az évszaktól és a külső hőmérséklettől függően több hónapot vesz igénybe. A komposzt a legjobb bio-trágya. A gombaszag jelzi az érettségét.
9., A nyerskomposzt még nincs kész állapotban és a tápanyagokat a növények számára értékesíthetetlen formában tartalmazza, azonban erőteljesen támogatja a talaj belső életét. a nyerskomposzt kiválóan alkalmas mulcsozáshoz.

Forrás: Szabó Kerttechnika

Dátum: 10.23. Szerző: gépdoki &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Természet- és környezetvédelem
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Természet- és környezetvédelem:

Kiskertünkben Himalája

Hír értékelése
Értékelés: 3.83
Szavazat: 18


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanTermészet- és környezetvédelemImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.048 másodperc