17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
IDŐJÁRÁS (68)
Kávéház (41)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Szomorú vagyok (11)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:16:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:30:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!.....esett a hóóóóóóóóóóó
6:07:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Misztikus virágok
A növényvilág különös, misztikus virágai a Golgotavirágok (Passiflora). Sokszínűségük, érdekes kúszó hajtásaik, virágaik különleges alakja miatt méltán tartoznak a legkedveltebb növényeink sorába. Tartásuk egyszerű, a törődést, gondoskodást intenzív növekedéssel és bőséges virághozammal hálálják meg. Egyes fajták termést is érlelnek, amely igazi csemege az ínyencek számára.

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) népes családja a meleg trópusi területeken Mexikótól, Braziliáig él, ahol nem ritkák a 80 métert is meghaladó példányok. Kevés olyan növényt ismerünk, amelynek részeihez ennyi vallási jelkép kapcsolódik. A spanyol misszionáriusok számára a golgotavirág (Passiflora incarnata L.) érdekes kinézete, formája, különleges virága miatt Krisztus szenvedéseit (passió) szimbolizálta, és azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. Összetett neve is erre utal: passio-szenvedés, los-virág. 10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a keserű poharat, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik. Ebből ered a magyar krisztus-, golgotavirág valamint passiógyümölcs elnevezés is. Európába a XVII. században jutott el. Az idők folyamán a botanikusok a golgotavirág számos más változatát is felfedezték. A különbségek elsősorban a növények nagyságában, és a virágok színében rejlenek. Néhány faj virágátmérője elérheti akár a 10 cm-t is. A megközelítőleg 400 ismert faj közül, csupán 50-60 rendelkezik ehető terméssel. Ma már nagyon sokféle Passiflorát termesztenek, főként Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Indiában valamint Indonéziában. A kék-lila virágú Passiflora caerulea, kék golgotavirág a legismertebb. Vannak fehér, rózsszín és vörös fajták. Passiflora quadrangularis - óriás passiógyümölcs gyorsan nővő, óriás többszínű, illatos virágokkal, a télikertekbe való. Passiflora coriacea - sárga virágú golgota vörös szárú, pillangóformájú levelekkel. Virága zöld, sárga, bíborszínű. P. racemosa- pirosvirágú golgota nagy skarlátvörös virágokkal. P. incernata fehér, illetve halványpiros virágú, bíborlila keresztvonallal.

Tartás:
A golgotavirágok meleg, jól szellőző, világos helyet igényelnek, de egyes fajták a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet a számukra 13-18 C°. Szeretik a magas humusz és mésztartalmú földet. Áprilisban indulnak növekedésnek, és ekkortól valamint a virágzási időszakban hetente egyszeri öntözést és tápoldatozást igényelnek, amit bőséges virághozammal hálálnak meg. Figyeljünk, mert a túlzott trágyázás következtében kevesebb virágot és nagyobb tömegű lombot hozhat. A golgotavirágoknak nagy helyre van szükségük, mert kúszó hajtásaik korlátlan hosszúságúra megnőhetnek. Ideális lehet a számukra egy nagy, déli fekvésű ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetőek. Kertbe is kiültethetjük őket, ahol kerítésre, rácsra felfutatthatóak. Májustól-szeptemberig virágoznak. A gyenge ágak nyáron történő eltávolítása elősegíti a virágzást. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak. A virágok megporzását a természetes élőhelyén rovarok és apró madarak végzik. Nálunk biztos termésre csak mesterséges megporzással számíthatunk. Nálunk biztos termésre csak mesterséges megporzással számíthatunk" sok esetben még ekkor sem. A virágboltokban kapható növények nagy része hibrid. Terméketlen de legalább is a virágpora steril. Pollent csak alapfajról érdemes venni. Még alapfaj növénynél is gyakran eredményez jobb termést az idegen megporzás.

A kinyílt virágok porzóiról a virágport, finom ecsettel vigyük át a bibére. Kerek, sárga, narancssárga színű, igen ízletes, édes-savanykás-csípős, üdítő ízű gyümölcsüket granadillának is nevezik, mert kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. Nyáron szükség esetén naponta kell öntözni, és hetente 1 alkalommal tápoldatozni.

Teleltetés:
Hűvös helyen (5-10 C°), kevés locsolással teleltessük őket. ügyeljünk arra, hogy azért a földlabdájuk soha ne száradjon ki teljesen.
Magyarországon a P. caerulea, P. caerulea C. Eliott (fehér caerulea) és a P. incarnata az ami takarással talán áttelel.
Ebben az időszakban nem szükséges trágyázni. Ha a Golgotavirágokat télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, akkor a virágzás tovább folytatódhat. Tavasszal kb 20 cm-esre vágjuk vissza őket. Évente átültetni nem feltétlenül szükséges a növényeket.

Szaporítás:
A golgotavirágokat bújtással valamint hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. A csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek. Tavaszal magvetéssel is megpróbálkozhatunk. A magvakat, cserepekbe, szaporítóládákba vagy igény szerint bármilyen edénybe, homokba vagy laza szerkezetű humuszos talajba vessük, és üveglappal takarjuk le. A megvetést tartsuk meleg, napos helyen. A növénykéket 3-4 leveles korban ültessük át külön cserepekbe. A nyári termések magját rögtön, a késő ősziekét tavasszal vessük el. Míg a magról nevelt növények a 4.-5. évben, addig a dugványozással vagy bújtással szaporított egyedek, már a 2.-3. évben elkezdenek virágozni.

A termés (passiógyümölcs):
A terméseket csak azok teljes elszíneződése után szedjük le. A gyümölcsök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek valamint foszfort, kalciumot, és vasat is tartalmaznak. Akár frissen is fogyaszthatjuk, de a konyhában viszonylag sokáig tárolható. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek elkészítve fogyaszthatjuk. A levük frissen vagy más gyümölcsök levével keverve fogyaszható. A P. quadrangularis nagy terméseinek húsa a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszható. A P. edulist ténylegesen passiógyümölcs néven ismerjük.

Kártevők:
A levéltetvek előszerettel támadják meg a fiatal hajtásokat. Ellenük vegyszeres vagy biológiai (kenőszappanos lemosás, csalánlével történő öntözés) módszerekkel védekezhetünk. A melegebb időszakban növényünket károsíthatják a takácsatkák. Ellenük atkaírtó szerekkel védekezhetünk, Sajnos ha nagymértékű a károsítás, akkor a beteg növényt meg kell semmisíteni. Mielőtt azonban a növényt kidobnánk, megpróbálkozhatunk a megmentésével:
vágjuk vissza néhány levélnyire, hogy éppen csak vegetáljon. permetezzük le jó alaposan 5 - 7 naponként össz. max 3 szor, atkaírtó +lombtrágya+ tapadást segítő készítmény.keverékével ( a levelek fonákát is ) Kapható már táprúd alakú felszívódó atkairtó is.
A golgotavirágokat időnként fehér legyek lephetik el, ellenük rovarírtót használhatunk. Alaposan fújjuk be a növényt, hogy a peték is elpusztuljanak. Ha a növény növekedése nagyon lelassul, vagy teljesen leáll, a felelős a fonálféreg lehet. Óvatosan üssük ki beteg egyedet a cserépből. Fonálféreg károsítására utal a gyökereken jól megfigyelhető sok, kidudorodó megvastagodás. Sajnos ebben az esetben a növényt meg kell semmisiteni.

Gyógyhatás:
A Passiflora incarnata L. zöld növényi részét gyógyászati célokra is felhasználják. Teája gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, alvászavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Fogyasztása elsősorban gyermekek számára ajánlott. A golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek, más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű)

Tartási tanácsok:
A növény jelzi, ha számára valamilyen körülmény nem megfelelő!
A tünetek és az okok a következők lehetnek:
- a növény nem megfelelő ütemű növekedésének oka általában a rossz minőségű föld,
- ha túl sok sárga levelet hoz, világosabb helyre van szüksége.
- a levelek elszíneződéséért a takácsatkák a felelősek.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 10.04. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Egzotikus növények
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Egzotikus növények:

A Vénusz Légycsapója

Hír értékelése
Értékelés: 4.68
Szavazat: 58


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Egzotikus növényekMinden a kerttel kapcsolatbanVirágos szobanövényekImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.041 másodperc