17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
6:49:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek
6:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:30:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:22:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:33:am kutyus :
Jó reggelt!Ismét elindul egy hét..........
6:54:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Az áfonya
Az áfonya az egyik olyan növényünk, amely az utóbbi években a vadon élő fajok folyamatos nemesítése révén a kiskertekben is egyre népszerűbbé válik. Maga a cserje igen mutatós, az áfonyabogyók pedig amellett, hogy ízletesek, rengeteg vitamint is tartalmaznak. Az áfonyából készített mártás, szósz közismerten a vadhúsok ízesítője, díszítője. Írásunkban részletes ismertetőt adunk erről a különleges növényről.

Az Erika- vagy Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó áfonya (Vaccinium sp.) Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, alacsony hegyeken, árok mentén napjainkban is nagy mennyiségben él. Fás szárú, örökzöld vagy lombhullató cserje, amelynek egyes fajtája akár 1,5-2 méteresre is megnő. A természetben közel 300 fajt különböztethetünk meg. Nemesített változatait nagy mennyiségben elsősorban Nyugat-Európában és Amerikában termesztik. Magyarországon a természetben három faj fordul elő. A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.), amely a lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő. Kedvelt tápláléka a vadon élő állatoknak, például a medvének vagy a fajdoknak.
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) hegyvidéki faj, és az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. Magyarországon a Zempléni-hegységben, illetve Nyugat- Dunántúl néhány pontján (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi hegységben, illetve a Mecsekben) él. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya, ezért fokozottan védett növény. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket. A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) vékony, kúszó szárú törpecserje, amely a XIX. században még a Dunántúlon is megtalálható volt. Napjainkban már csak az Észak-Alföld tőzegmohalápjain (például Csarodán) és a Mátra egy kis területén él. Szintén védett faj. Termesztésben a nagy gyümölcsű, kék színű mutatósabb és ízletesebb fürtös áfonya (Vaccinium corymbosum) terjedt el. Az utóbbi időben egyre kedveltebb a törpe áfonya (Vaccinium angustifolium- Top Hat), amely kis (25-80 cm) növekedésű, július-augusztusban érő, dézsás termesztésre is alkalmas, télálló, nagy hozamú fajta.

Telepítése:
A dekoratív áfonya remekül fejlődik a kertben és biotermesztésben is nagyon jól nevelhető. Termése ízletes, frissítő, különleges aromájú. A nemesített fajták termései édesebbek, mint a vadon élőké. Az első termés a növény 3 éves korában érik be, és az azt követő években az áfonyacserje gazdagon ontja terméseit.
A savanyú talaj és a napos fekvés létfontosságú a számára. Ha lúgos a talaj akkor az áfonyát tőzeggel, marhatrágyával, fakéreggel, faforgáccsal esetleg komposzttal dúsított talajú, kissé magasított ágyásba ültessük. A talaj savanyítása kénporral, alumínium-szulfáttal vagy savanyító hatású műtrágyákkal is megoldható. A növényeket ősszel vagy kora tavasszal egyenként telepítsük és a két egyed között legalább 1,5 méter távolságot hagyjunk, mert hamar elbokrosodik. Kicsit mélyebbre kerüljenek, mint a faiskolában voltak. Az áfonya ugyan önporzó (kivétel a fürtös áfonya, amelynek megporzását poszméhek végzik), de ajánlatos legalább két különböző fajtájú egyedet telepítenünk, mert így a bokrokon nagyobb és több gyümölcs terem. A talajba keverjünk bele négyzetméterenként kétmaréknyi csontlisztet, és a mulcsozást vastag réteg komposzttal, vagy tőzeggel oldjuk meg. A mulcsozást érdemes évente megismételni. Amennyiben csak egyetlen bokrot szeretnénk, azt rododendron földdel töltött dézsába is ültethetjük. Az áfonyát savanyú talajú dísznövényágyba is telepíthetjük, mert tavasszal fehér, esetleg rózsaszínű virágaival, élénk színű terméseivel, ősszel elszínesedő ágaival igen mutatós növény.

Metszése:
Az áfonyabokrok metszése a virágzás előtti, tél végi időszakban ajánlott. Ilyenkor már a tél folyamán esetleg elfagyott vesszőket is el tudjuk távolítani. Első évben csak a hajtásvégeket vágjuk le. Azután a bokrok fejlettségi állapotától függően az ültetést követő 3-4-ik évtől kezdve kell az áfonyát rendszeresen metszeni. Mindig távolítsuk el az elhalt, beteg, sérült vesszőket, gallyakat. A túl vékony, illetve a túl sűrűn nőtt valamint a 3-4 évesnél idősebb ágakat tőből távolítsuk el. Az egymáshoz túl közel növő hajtásokat is érdemes levágni, mert így a bokor belsejébe is elegendő fény és levegő jut, ahhoz, hogy a termés itt is beérjen.

Az áfonya szedése, tárolása:
A termés érése júliustól szeptemberig folyamatos. Az áfonyabogyók a színesedés kezedétől számított tizedik napon válnak éretté. Pár fajta érési sorrendben: a Bluetta, a Bluecorp, a Blueraya, Berkeley, a Jersey, a Conville stb. Érdemes a bokrot hálóval takarni a termés érésétől kezdve, így megóvhatjuk azokat a madaraktól. Általában az első két szedés alkalmával nagyobb illetve jobban eltárolható a termés. Az érett áfonyát hűvös pincében pár napig, hűtőben néhány hétig, gyorsfagyasztva pedig hónapokig is tárolhatjuk. Szárítással egy évig is eltartható.
Gyógyhatása:
A vadon élő fajok termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.
Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
A fekete áfonya leveleit, terméseit valamint a vörös áfonya leveleit a népi gyógyászatban ma is használják. A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. A leveleket teának elkészítve a termést pedig frissen, vagy szárítva esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve, fogínygyulladás, gyomorbajok, epe-és hólyagproblémák valamint hasmenések esetén isszák. A vörös áfonya leveleiből készített főzet húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatással rendelkezik. A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre. Vigyázzunk, mert a levelek túlzott fogyasztása a fekete áfonya esetében mérgezést, a vörösnél pedig gyomorirritációt okozhat. Az áfonya kivonatos formában a gyógyszertárakban beszerezhető.

Felhasználása:
Nyersen fogyasztva gazdag A, D, C vitaminforrás, és a vastartalma is igen magas. Turmixnak elkészítve kiváló hűsítő ital. Sütemények, torták alapanyagaként is népszerű. Készíthetünk belőle szószt, dzsemet, amelyek a vadhúsok egyik legismertebb ízesítői. Fogyaszthatjuk szörpnek, lekvárnak, krémnek, likőrnek, bornak elkészítve. A vörösáfonya terméséből ízletes salátát készíthetünk.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 06.30. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Fák és cserjék
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Fák és cserjék:

A nyár orgonája (Buddleia)

Hír értékelése
Értékelés: 4.84
Szavazat: 52


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Fák és cserjékMinden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.036 másodperc