17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (78)
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Vízi- és vízparti növények
Előző cikkünben a kerti tavak építésének fortélyait ismertettük, a folytatásban - azaz jelen írásunkban - pedig a tó különböző szintjein és a vízpart közelében élő sokféle növény telepítéséről és gondozásáról próbálunk meg áttekintést nyújtani.


A választék a vízinövényekből éppen olyan gazdag, mint a vízparti növények esetében. A tó harmonikus képének kialakításában igen nagy szerepet töltenek be az igen változatos és mutatós vízinövények, amelyek létfontosságúak a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásában. Amellett, hogy oxigént termelnek, a halak anyagcsere-termékeinek lebontásában is igen fontos szerepük van. A tóba telepített halak számára eledelként, valamint ikrarakó-és búvóhelyként szolgálnak. A vízinövények levele nagy felületű, a levelek bőrszövete igen vékony, ez nagymértékben megkönnyíti a számukra, hogy az oxigént, a létfontosságú tápsókat és a szén-dioxidot könnyen felvegyék a vízből. Levélszerkezetüknek köszönhetően a víz alatti szűrtebb, kevesebb fény is elegendő számukra a fotószintetizáláshoz. Számos vízinövénynek a szárában lévő nagy levegőjáratokkal rendelkező alapszövet elősegíti a vízen történő lebegést. Ügyeljünk arra, hogy bármennyire tetszetősek is, ne telepítsük túl sűrűn egymás mellé a növényeket. Így a halaknak is marad helyük a mozgásra és a tavunkat sem fogják a növények rövid időn belül teljesen belepni.

A vízinövényeket kora tavasztól késő őszig telepíthetjük. A szaküzletekben beszerezhetjük az előnevelt, teljesen kifejlett gyökérzettel rendelkező növényeket. A tó építéséről szóló írásunkban már említettük, hogy a tó oldalát érdemes lépcsőzetesen kialakítani (7-12 cm mély és kb 30 cm széles lépcsőkkel), ahova a nem túl sekély vizet igénylő növényeket beültethetjük. A frissen feltöltött medencébe ajánlatos egy hét várakozás után betelepíteni a növényeket. A növényekről a régi, elsárgult, nem túl szép leveleket teljesen vágjuk le, így hamarabb tudnak új leveleket növeszteni. Ültethetjük őket a kereskedőknél készen vásárolt tavi földkeverékbe valamint mészmentes vályogtalajba. Megfelelő számukra az egyharmad rész agyag és kétharmad rész tőzeg keveréke is. Ügyeljünk arra, hogy bármennyire tetszetősek is, ne telepítsük túl sűrűn egymás mellé a növényeket. Így a halaknak is marad helyük a mozgásra és a tavunkat sem fogják a növények rövid időn belül teljesen belepni.

A vízinövények csoportosítása:

Mélyvíziek:

A tó alján begyökeresednek, levelük a víz felszínen úszik. Ide tartoznak a tavirózsák (Nymphea sp.), amelyből minden vízmélységbe való fajta kapható. Tündérfátyol (Nymphoides peltata), vízitök (Nuphar lutes) világos sárga virágokkal, vízi boglárka (Ranunculus aquatilis). Ezek a növények csökkentik a víz algásodását. A megfelelő fejlődéshez több órás napsütésre van szükségük. Fóliával vagy zsákvászonnal bélelt és földdel megtöltött műanyag kosarakba, vagy közvetlenül a tófenékre terített kaviccsal leszórt talajrétegbe ültethetjük őket. Szaporításuk májusban és júniusban tőosztással lehetséges.

Víz alatt élők:

Ezek az oxigéntermelő, alámerülő növények. A tó lélegzése miatt nagyon fontosak. Leveleik ásványi anyagokat és szén-dioxidot vesznek fel, ezzel csökkentik a túlzott tápanyagszintet a vízben, gátolják az algásodást, és növelik a víz oxigéntartalmát. Ide tartozik pl. az átokhínár (Elodea canadensis), füzéres süllőhínár (Myrophyllum spicatum), bodros békaszőlő (Potamogeton crispus), vízimoha. A tó aljára lemerülve közvetlenül az iszapba gyökeresednek be. Ültetőládába telepítve kevésbé tudnak elszaporodni.

A víz felszínén úszók:

A víz felületen úszva, lebegve csökkentik a napfény mennyiségét, ezáltal algagátló hatásúak, valamint megakadályozzák a víz túlzott felmelegedését. Néhány faj gyökere a tómeder aljára is leér. Szerencsére hazánkban nem tudnak túlzott mértékben elszaporodni, mert télen elpusztulnak. Nem kell őket beültetni, hanem csak egyszerűen bedobjuk a növényeket a vízbe. Ide sorolható pl. a vízijácint (Eichornia crassipes), a kagylóvirág (Pistia stratiotes), a sulyom más néven vízidió (Tranta natans), a kolokán (Stratiotes aloides), valamint a békalencsepáfrány (Azolla spp.) és az összes békalencseféle is.

Parti növények:

A sekély, mocsaras, lápos szegély mentén nőnek. Vízmélységi igényük elég széles határok között mozog. Vannak fajok, amelyek remekül megélnek az alig nedves talajon, némelyek kisebb vízborítást igényelnek (0-10 cm), mások pedig 35-40 cm-es víztakarásban érzik a legjobban magukat. Úgynevezett lábvízbe ültessük pl. a kálmost (Acorus calamus), a kankalinok (Primula sp.) a parti mocsarakba kerüljenek. Parti növények közé tartoznak még pl. a káka, a gólyahír, a mocsári nefelejcs, a sás, a gyékény, a vízipálma valamint az Íriszek is.

Ha a tóban szeretnénk halakat is tartani akkor azokat csak akkor tegyük a vízbe, ha a beültetett növények már kellően megerősödtek. Ugyanis addig a halak könnyen megsérthetik a friss leveleket illetve könnyen kihúzhatják a növényeket. A vízinövényeket edényekben, dézsákban elhelyezve fagymentes helyen teleltessük.

Néhány vízinövény ajánlott ültetési mélysége:

Mélyvíziek:

Békatutaj /Aponogeton distachyum 15-45cm
Békaliliom (hottonia palustris) 30 cm
Tavirózsák:
Nymphea 'Alba' 30-90 cm
Nymphea 'Sunrice' 15-45 cm
Nymphea 'Firecrest' 15-45 cm
Nymphea pygmea 'Alba' 10-20 cm

-

Szegély vagy mocsáriak:

Kálmos (Acorus calamus) 7-12 cm
Virágkáka (Butomus palustris) 7-12 cm
Mocsári kalla (Calla palustris) 5-10 cm
Mocsári gólyahír (Caltha palustris) 0-7cm
Nyílfű (Saggitaria japonica) 7-12 cm
Mocsári nefelejcs (Myosotis palustris) 0-7 cm
Kankalinok (Primula sp.) 0-7 cm

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Kapcsolódó cikk: Kerti tavak

Dátum: 06.08. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Vizpart, kerti tó
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Vizpart, kerti tó:

Tavi halaink etetése

Hír értékelése
Értékelés: 3.4
Szavazat: 35


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Minden a kerttel kapcsolatbanNövényápolásVizpart, kerti tóImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.056 másodperc