17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Vicces történetek, képek....(20)
Wanted! Őt keresem.....(8)
A Tudat keresése (4)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szamóca
A szamócát joggal nevezik a "gyümölcsök királynőjének". Finom, illatos, lédús gyümölcsünk, amit szinte mindenki szeret. Kora tavasszal már érik, amikor a szervezetünk vitamintartalékai lassan kimerülnek a hosszú téli időszak után. A szamóca amelett, hogy C-vitamin tartalma igen nagy, gyógyhatásokkal is rendelkezik. Írásunkban részletesen bemutatjuk ezt az értékes, ízletes gyümölcsöt.

A szamóca (eper, földieper) nem tartozik a régi kultúrnövényeink közé. Eredetileg Ázsiából származó gyümölcs, innen terjedt el mindenfelé a világon. A görög kultúra időszakából már találunk leírásokat a szamócáról. Európában eleinte díszítő növényként használták a francia kastélykertekben. A nagy gyümölcsű fajtákat az 1700-as években Észak-Amerikából Európába hozott skarlátszamócából és a Dél-Amerikai chilei szamócából származtatják. A sokféle kultúrfajta nemesítése során sikerült az egész nyáron át termő és virágzó, nagy gyümölcsméretű fajtákat létrehozni.
A rózsafélék családjába tartozó kerti szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna) két faj kereszteződéséből jött létre. Gyöktörzses, indákkal szaporodó, évelő lágyszárú növény száraz aszmagtermésekkel. Vad rokona az erdei szamóca (Fragaria vesca) hazánkban is tisztásokon, bokros helyeken, erdőkben él.

A szamóca ültetése:
A szamóca nem igényel nagy teret, ezért akár erkélyen, balkonládában is nevelhető. A korai telepítésű tövek már az ültetés évében, míg a késői (szeptemberi) telepítésűek csak a következő tavasszal hoznak termést. Napos, félárnyékos, széltől védett helyre ültessük. A jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, magas humusztartalmú talajt kedveli. A szamóca önmegporzó, tehát nem kell porzó partnerről gondoskodni. A légmozgást nélkülöző fülledt helyeket kerüljük, hogy a lisztharmat fertőzést megelőzzük. Különösen fontos a helyes ültetési mélység. A gyökértörzs a föld síkjával azonos magasságban legyen. Ültetés után gyökér ne maradjon a föld felett. Ha túl mélyre kerülnek a tövek akkor, könnyen elrothadnak. Palántázás után azonnal alaposan öntözzük be a friss ültetést. Az ajánlott tőtáv a kertben 20 -35 cm, a sortáv 60-90 cm. A fejlődő növényeket tartsuk gyommentesen. A szamócát fekete fóliával takart felületre is ültethetjük. A fólia csökkenti a talaj párolgását, elnyomja a gyomokat. Így a növények is gyorsabban fejlődnek és a korábban teremnek, mert kezdeti fejlődésükhöz több hőt össze tudnak gyűjteni.

A szamóca tápanyagigénye:
A szamóca igen tápanyagigényes növény. Ajánlatos tápanyagban gazdag talajba telepíteni, hogy minél optimálisabb legyen a tövek tápanyagellátása. Szükség esetén a talajmunkák előtt szórjunk ki érett marhatrágyát a kertben. Tápoldatozással biztosíthatjuk a folyamatos tápanyag utánpótlást és a bő termést. A levélképzést magas nitrogéntartalmú, a virágzást és termésérlelést pedig magasabb kálium- és foszfortartalmú tápoldatottal tudjuk elősegíteni. Erkélyládában történő neveléskor, ültetés előtt helyezhetünk a földbe tartós hatású műtrágyát (pl.Osmocote, Plantosan, Buviplant), így nem szükséges a folyamatos tápoldatozás.

A szamóca érése:
Az egyes fajták egymástól nagyon különböznek érési idejük és ízük tekintetében is. Vannak egyszer érők, amelyek csak tavasszal teremnek, míg a folytontermő fajtákról (pl.Brigadéros, Macherauch's) ugyan kisebb mennyiséget de nyár elejétől kezdve egészen őszig szedhetjük a termést. A szamócák érési idejük szerint lehetnek :
- koraiak: pl. Senga, Surprise, Precosa, Gorella, Pocahontas, Cambridge Rival, Fertődi korai, Korona,
- középkoraiak: pl. Senga Gigana, Vesper, Souvenir,
-késeiek: pl. Bogota, Macherauch's és más egyéb fajták.
Az érett gyümölcs a madarak kedvence, ezért ajánlatos a nagyobb területeket hálóval védeni ellenük. A tövek köré terítsünk szalmát, így a gyümölcsök nem érintkeznek a földfelszínnel és nem tudnak elszennyeződni, valamint a csigák ellen is kiváló védelmet ad a szalmaréteg.

A szamóca szaporítása:
Az egészséges tövek indákon sarjakat hoznak, amelyeket a tő közelébe helyezett földdel töltött cserépbe begyökereztethetünk, majd leválasztjuk az anyatőről. Kertben, amikor a kis növényke gyökereket eresztett a földbe, egyszerűen elvágjuk az indákat.
A szamócaágyás általában 3 évig maradjon egyhelyben, azután célszerű új ágyást létesíteni. A második, harmadik évben azonban a termés minősége és mennyisége már romolhat. Akár évente ültethetünk új töveket. A kertészetek újabbnál újabb, mind bővebben termő, nagyobb gyümölcsöket hozó fajtákat kínálnak.

Ápolása:
Több éves kultúránál és a friss telepítéseknél is a szüret után távolítsuk el az indákat és a leveleket. Ugyanis a lombozat tartalmaz egy olyan hormont, amely megakadályozza a további rügyképzést.

Kártevők kórokozók:
A növényvédelemben a szamócalégy, szamócaatkák, takácsatkák, sodrómolyok, cserebogárpajorok, liszharmat, botritisz, és a szürkerothadás elleni védelemről kell gondoskodni. A beültetés után várni kell a szamóca meggyökeresedéséig. A már termő ágyásokban kora tavasszal a virágbimbók megjelenéséig, valamint a a termés betakarítása után végezhetünk vegyszeres írtást. A permetszer kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe a várakozási időt.

A szamóca felhasználása:
Mint minden gyümölcsünk, a szamóca is sokféle vitamint tartalmaz. Napi 15 dkg eper elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Cukortartalma révén fáradtságűző hatású. Kiváló vértisztító, étvágyjavító, idegerősítő. A májbajok ellen is jó, mert feltehetően csökkenti a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. A szamócát elsősorban nyersen fogyasztjuk, de gyümölcstorták, fánkok, gyümölcshabok, krémek, kocsonyák, fagylaltok kedvelt alapanyaga. Tejjel vagy joghurttal turmix is készíthető belőle. Friss fogyasztáson kívül kiválóan mélyfagyasztható. Felhasználhatjuk befőttként, szörpként, dzsemként, lekvárként elkészítve. Finom, ízletes pálinka is főzhető belőle.
Egyesek kozmetikai célokra is alkalmazzák. Tejjel, tejszínnel elkeverve, a bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, napozás után pedig hűsíti a bőrt. Azt mondják fehérebbek lesznek a fogaink, ha hetente egyszer, pépesített szamócával átdörzsöljük.

Mivel a szamóca aprómagvas gyümölcs, ezért csalánkiütést idézhet elő. Ez a jelenség elsősorban csecsemőknél és azoknál tapasztalható akik nagyon ritkán fogyasztanak belőle. Általában azonban ez nem valódi allergiás reakció, hanem a gyümölcsben lévő speciális anyagokra a szervezet viszkető csalánkiütések formájában reagál. Az erre való hajlam a legtöbb esetben pár év múlva önmagától elmúlik. A kisgyerekeknek (1 éves kortól) alaposan átmosva, a szamóca szőrös, magvas felső rétegét lehámozva adhatjuk ezt az ízletes gyümölcsöt.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 05.16. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Zöldségek és gyümölcsök
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Zöldségek és gyümölcsök:

A citrusfélék bemutatása

Hír értékelése
Értékelés: 4.86
Szavazat: 23


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Minden a kerttel kapcsolatbanZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.043 másodperc