14 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Íriszek (7)
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Vendégeink a kertben(17)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Évelő virágok (20)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Sziklakerti növényeink (13)
Bougainvillea
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Milyen növény ez?? (37)

- Tábortűz témák:
Eladnám......Vennék (10)
Találd ki.....(27)
Milyen öröm ért ma?? (36)
IDŐJÁRÁS (57)
A Tudat keresése (2)
Írj bármilyen témáról (14)
Gazlap szakácskönyv (67)
Jól sikerült képek...legalábbis szerintünk (25)
Események........kiállítások....programok (4)
PIKNIK a Telepes utcában
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (9)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:19:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
4:11:pm bau :
Köszönöm,megvagyok,úg y öregesen Örülök,hogy benéztél a főzősbe is .) Veled mi van?
4:05:pm bujo :
Pedig emlékeim szerint jól éreztük magunkat. Te jól vagy? Nagyon tetszik a főzős képecskéd!
3:59:pm bau :
Sajnos itt már nincs meg a régi élet
3:57:pm bujo :
Szia Bau! Már azt hittem Mindenki alszik a Gazon!
3:57:pm bau :
Szia BUJÓ
6:26:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot.
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
7:07:pm Emmylie :
Szép estét.
1:10:pm lipio39 :
sziasztok
5:30:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes ünneplést mára is
1:21:pm Bojtárgazdi :
Mindenkinek szép Pünkösdvasárnapot kívánok!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
8:34:am pili :
Szép pünkösdi hétvégét kívánok!
5:37:am Emmylie :
Szép és kellemes napot kivánok mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Magvetés szabadföldbe
Szaporítás Áprilisban a feltételek adottak ahhoz, hogy a legtöbb növény magját elvessük a kertünkben. Nagyon sokan vannak, akik inkább a saját maguk által vetett növényeket részesítik előnyben a kertészetek által kínált előnevelt palántákkal szemben. A saját vetemény előnye, hogy nagyobb mennyiségben tudunk növényeket előállítani, és kedvesebbek lesznek számunkra az általunk nevelt növénykék. A cikkben a szabadföldi magvetéshez adunk hasznos segítséget.

Április - májusban már a talaj hőmérséklete olyan, hogy szabadföldbe vethetjük legtöbb fűszernövény, zöldségféle, egy- és kétnyári valamint az évelők magjait. Áprilisban továbbra is vethető minden olyan növény magja, amit márciusi vetésre ajánlanak.
Ebben az időszakban a következő zöldségek magjai vethetőek: Nyári retek, spárgatök, korai burgonya, cikória, spenót, sóska, kapor, paprika, paradicsom, káposztafélék, sütőtök, sárga, görögdinnye, csemegekukorica, cékla, uborka, bab, gyökérzöldségfélék közül a fehérrépa, sárgarépa. feketegyökér, pasztinák, póréhagyma. Ezek közül végleges helyére vethetjük a sárgarépát, petrezselymet, céklát, hagymát, zöldbabot, zöldborsót, spenótot, cikóriát, csemegekukoricát, a görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, fejes salátát. Ezek a növények jobban bírják a szélsőségesebb viszonyokat, viszont termést csak kicsit később hoznak.

A dísznövények közül ajánlatos az egynyári virágok egy részét, azokat amelyek rosszul tűrik az átültetést végleges helyére vetni. Így a növények edzettebbek lesznek. Igaz, hogy (kb.3-4 héttel) később kezdik meg a virágzást, de a virágok színei intenzívebbek lesznek és tovább fognak virítani.
Néhány a most vethető dísznövények közül:
Cickafark (Achillea),Ternye (Alyssum), Harangláb (Aquilegia), Szabadföldi díszsspárga (Aspapargus),Dísztök(Cucurbita), Afrikai aranyvirág (Dimorphothca), Fátyolvirág (Gypsophila), Csodatölcsér (Mirabilis) Kúpvirág (Rudbeckia), Trombitavirág (Salpiglossis), Ördögszem (Scabiosa),Egynyári cinerária (Senecio), Bársonyvirág (Tagetes), Sarkantyúka (Tropaeolum), Rézvirág (Zinnia), Vasfű (Verbena), Rezeda (Reseda), Porcsinrózsa (Portulaca), Díszcsalán (Perilla), Záporvirág (Gazania).

Magok előkészítése a vetésre:
Vannak magok, amelyek már előkezelt állapotban kerülnek forgalomba. Másoknak nincs szüksége semmilyen előkezelésre a magvetés előtt. A keményhéjú magokat azonban ajánlatos éjszakára vízbe állítani. A különösen keményeket meg is reszelhetjük egy kis körömreszelővel, így könnyebben veszik fel a vizet. Néhány mag természetes kelést gátló anyagot tartalmaz, ilyen pl. a cékla. A magok lemosása, beáztatása, eltávolítja ezt az anyagot és gyorsítja a csírázást.

Talaj előkészítése a vetésre:
Pár héttel a magvetés tervezett időpontja előtt ajánlatos talajt felásni, így bőven lesz ideje megülepedni. Az ásással egyidőben bedolgozhatunk a földbe szervestrágyát is. Mivel a túl vizes talajt nem kedvelik a magok, ezért ahhoz, hogy a nedvességtartalom optimális legyen a talajt a vetés előtt 2-3 nappal kell alaposan beöntözni. Vethetjük a magokat frissen felásott talajba is, de ebben az esetben a földet tömöríteni kell, mert a laza szerkezetű, szemcsés talaj túl hamar kiszárad, ezért a magok könnyen elpusztulhatnak. A legtöbb mag csírázásához legalább 7 C°-os talajhőmérséklet szükséges.

Magvetés módjai:
Házikertben lehet zacskóból, tenyérből, kézzel szórva (sóska, spenót, kapor, zsázsa, pázsitfüvek, háromszínű szulák, egynyári virágok), sorba (bab,borsó), vagy fészekbe (burgonya, sárga-, görögdinnye, tök) vetni. A szórva vetésnél előfordulhat hogy a nagyon apró magokból egyszerre nagy mennyiség kerül egy helyre, így a kikelő növénykék a későbbiekben elnyomják egymást. Ezt a növények ritkításával tudjuk megelőzni. Az apró magvakat könnyebben tudjuk vetni, ha valamilyen szemcsés anyaggal (pl. fűrészporral, homokkal, perlittel) akár fele-fele arányban összekeverjük. A nagyobb magokat lehet egyesével esetleg néhány esetben 2-3 szemenként elvetni. Ha több növényke kel ki érdemes a legerősebbet meghagyni. A vetési mélység általában a mag nagyságának négyszerese legyen. A vetés módját, mélységét minden esetben a mag nagysága határozza meg.
A legtöbb vetést takarni kell, mert a felületesen takart magvak könnyen kiszáradnak és nem hajtanak ki. Végül permetezve, kerülve az erős vízsugarat öntözzük be a magvetést. A hiányos kelés egyik oka lehet, hogy túl mélyre kerültek a magok, illetve a talaj túl agyagos, vagy túl nedves, illetve nagyon letömörített és a magok a levegőtlen környezetben befulladnak.

Tápanyagigény:
A magvakban lévő tápanyagok a magoncok felszínre jutásáig tartanak ki. A különböző növények tápanyagigénye eltérő. A helyes arányra azonban mindig törekedjünk, mert a túltápozott zöldségfélékben annyira felhalmozódihat a nitrát, hogy emiatt a fogyasztásuk nem ajánlott! Tápanyaghiányra utal, ha a növény növekedése lelassul, a levelek sárgák és satnyák. Túladagolás jelei: túl hosszú, vékony, gyenge hajtások, hatalmasra nővő levelek, valamint az, ha növény idő előtt, még a virágok kinyílását megelőzően elszórja virágait.
Sok tápanyagot igényelnek pl. burgonya, a káposztafélék, a paradicsom, a paprika, és az uborka. A a borsó és a bab azonban a legtöbb talajban jól fejlődik.
Az egynyári virágoknak a hosszú és tartós virágzáshoz rendszeres tápanyagellátásra van szükségük, ezért kedvelik a magas tápanyagtartalmú talajokat. A túltápozást azonban kerüljük, mert akkor a növények inkább a növekedésre, mint a virágzásra koncentrálnak.
Az évelők tápanyag szempontjából igénytelen növények.

A vetemény gondozása:
A vetemény különösebb gondozást nem igényel, azonban pár dologra oda kell figyelni. A kérgesedés megelőzhető azzal, hogy amint fentebb is említettük a talajt a vetés előtt pár nappal öntözzük be alaposan, illetve a veteményt csak permetezve öntözünk. Ha túlságosan letömörítettük a magvetés után a takaróréteget, akkor azt még a növénykék kelése előtt érdemes kissé, óvatosan felporhanyítani, hogy a magok több levegőhöz jussanak. További munkálatok a gyomtalanítás valamint a túl sűrűn kikelt növények ritkítása.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

Dátum: 04.18. Szerző: Szegedi Éva &  Vica
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szaporítás
· Több hír: Vica


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szaporítás:

Hibiszkusz szaporítása dugványról I. - Ahogy én csinálom

Hír értékelése
Értékelés: 4.33
Szavazat: 15


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Évszakokról, hónapokrólMinden a kerttel kapcsolatbanSzaporításZöldségek és gyümölcsökImpresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc